BIST 100 8.980,78 % 1,98
USD/TRY 32,3314 % 0,12
EUR/TRY 35,0573 % -0,04
Piyasalar
8.979,28
% 1,96
32,3314
% 0,12
35,0573
% -0,04
1,0783
% -0,41
47,54
-0,39
2.200,32
% 0,25
86,70
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Herkesin merak ettiği sorunun cevabı geliyor: Türkiye ekonomisi 7 yıldır ilk kez daraldı mı?

Üçüncü çeyrek büyüme verisi gelmeden önce bilmeniz gerekenler

Herkesin merak ettiği sorunun cevabı geliyor: Türkiye ekonomisi 7 yıldır ilk kez daraldı mı?
REUTERS 09 12 2016, 10:47

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte ne kadar büyüdüğünü gösteren verilen Pazartesi açıklanıyor ve 7 yıldır ilk kez ekonominin büyümemesinden korkuluyor.

1) ANALİSTLERİN BEKLENTİLERİ

Yılın ilk yarısında özellikle iç talebin katkısı ile kuvvetli bir büyüme yaşanmasına karşın üçüncü çeyrekte gerek darbe girişiminin gerekse küresel ve jeopolitik gelişmelerinin etkisiyle gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 0,5 daralması, yılın tamamında ise büyümenin yüzde 2,6 ile OVP hedefinin oldukça altında kalması bekleniyor.

Ankete göre turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların yaz aylarında belirginleşmesinin de etkisiyle ekonomik aktivitede 27 çeyrek sonra ilk kez daralma yaşanmış olacak.

Reuters'ın 18 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre üçüncü çeyrek beklentileri yüzde 1,4 daralma ile yüzde 2,7 büyüme arasında yer alıyor; 2016 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2,1-3,6 aralığında yer alıyor.

TÜİK verilerine göre ekonomide son olarak 2009 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 2,8 daralma gerçekleşmişti.

2) HÜKÜMET NE BEKLİYOR?

Revize edilmeden önce Orta Vadeli Program'da (OVP) 2016 için yüzde 4,5 büyüme öngörülüyordu. Revize OVP'de ilgili tahmin yüzde 3,2'ye indirildi. Ancak son gelişmelerden sonra ekonomi yönetimi revize tahmine de ulaşamayabileceğini, yüzde 2,8 civarında büyümenin başarı sayılacağını belirtmişti. Bazı ekonomi yetkilileri, üçüncü çeyrekte daralma yaşanabileceğini belirtiyorlar.

3) İLK YARI NASIL GEÇMİŞTİ?

Türkiye ekonomisi güvenlik endişeleri, jeopolitik riskler ve küresel dalgalanmaların devam etmesine karşın sayıları üç milyon civarına yaklaşan Suriyeliler ve başta asgari ücret artışı olmak üzere seçim vaatlerinin tetiklediği özel tüketimle 2016'nın ilk yarısında tamamen iç tüketim kaynaklı yüzde 3,9 büyüdü.

İç talep ilk yarıda gerçekleşen yüzde 3,9 seviyesindeki büyümeyi yaklaşık 5 puan yukarı çekerken, net ihracat ve yatırımlar ise büyümeyi aşağı çeken önemli iki unsur oldu.

4) ÖNCÜ GÖSTERGE NE DİYOR?

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 3,2 daralma gösterdi. Sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artış göstermiş, aynı dönemde GSYH büyümesi ise yüzde 4,8 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte ise sanayi üretimi önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2,9 artarken, büyüme yüzde 3,1 olmuştu.

Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin önemli öncü verilerden biri olan sanayi üretimi Ekim'de ise arındırılmamış bazda yüzde 0,2 artış gösterdi. Bankacılar, verinin ekonomik aktivitenin dördüncü çeyreğe sınırlı da olsa bir toparlanma ile başlandığını gösterdiğini, toparlanmanın kuvvetine ilişkin ise soru işaretlerinin devam ettiğini belirttiler.

5) GENEL TREND

Ekonomist Murat Üçer tarafından kaleme alınan ve bugün Deloitte Türkiye tarafından yayınlanan Ekonomik Görünüm Raporu Türkiye ekonomisinin genel büyüme görünümüne dair önemli tespitlerde bulunuyor.

Hazırlanan raporda büyümede son yıllarda hem bir yavaşlama hem de kalite konusunda sorunlar olduğu vurgulanıyor.

Uzun vadeli sürdürülebilir büyümenin kaynağı olan üretkenlik artışlarının son yıllarda yerinde saydığı ve reel ücret artışlarının da bunun çok üzerinde seyrettiği belirtilen raporda, ‘makro kırılganlıkların’ da oldukça yüksek seyrettiğinin altı çiziliyor.

Büyümenin tetikleyicileri olan dört ana motordan özel tüketim, kamu harcamaları, özel yatırım ve ihracat kompozisyonunda da, sadece özel tüketim ve kamu harcamalarının ağırlığı çektiği aktarılan raporda, bunun sağlıksız bir yapıya işaret ettiğinin açık olduğu söyleniyor ve Türkiye özelinde büyümenin daha çok yatırım ve ihracat ağırlıklı olmasının arzulandığı belirtiliyor.

Yukarı

Business HT×