BIST 100 8.977,71 % 1,94
USD/TRY 32,3296 % 0,12
EUR/TRY 35,0776 % 0,02
Piyasalar
8.979,24
% 1,96
32,3306
% 0,12
35,0819
% 0,03
1,0791
% -0,34
47,54
-0,39
2.208,99
% 0,65
86,67
% 0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

SPK'dan aracı kurumlara cansuyu

Son dönemde işten çıkarmaların hızlandığı aracı kurumları rahatlatacak hamle Sermaye Piyasası Kurulu'ndan geldi

SPK'dan aracı kurumlara cansuyu
CEREN DİLEKÇİ 08 12 2016, 15:36

İşlem hacimleri ve karlılıklarındaki düşüş nedeniyle zor bir yıl geçiren aracı kurumları rahatlatacak hamle Sermaye Piyasası Kurulu'ndan geldi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) dün yapılan Genel Kurulu'nda konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, yatırımcı Tazmin Fonu kesintisinin yüzde 50 oranında düşürüleceğini açıkladı. Ayrıca Ertaş, birlik üyelerinin vergi konusundaki önerilerini 22 Aralık'a kadar kendilerini iletmelerini istedi.

Yatırım kuruluşlarının aidatlarından oluşan Yatırımcı Tazmin Fonu'nda yapılacak kesintiyle sektörün cebinden 6 milyon TL eksik çıkmış olacak.

"ARTAN ARACILIK MALİYETLERİ NEDENİYLE SEKTÖR KAZANAMADI"

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, BusinessHT'ye yaptığı açıklamada, son dönemde artan aracılık maliyetleri nedeniyle sektörün para kazanamadığını söyledi.

Bu adımla ilk defa aracılık maliyetlerinin aşağı çekildiğini kaydeden Koç, sektörün olumlu etkileneceğini belirtti.

Koç konuyla ilgili şunları söyledi: "Yatırımcı tazmin fonunun daha çok paraya ihtiyacı var mı tartışılır. Her sene fona düzenli para ödüyoruz fakat fondan ödeme yapmayı gerektirecek risk çok uzun süredir oluşmadı. Borsa'nın borsa paylarını artırdığı bir düzenlemesi vardı. Bu düzenleme sene başına kadar ertelenmişti. Herhangi bir müdahale olmazsa bu sene başında devreye girecek. Kararın yeniden ertelenmesi için Borsa ile konuşuluyor."

"SEKTÖRÜN CEBİNDEN 6 MİLYON TL EKSİK ÇIKACAK"

Turkish Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berra Doğaner, alınan kararın, zor bir dönem geçiren aracı kurumları rahatlatacağını söyledi.

BusinessHT'ye açıklamalarda bulunan Doğaner, "Yatırımcı tazmin merkezi, yatırımcıların aracı kurumlarda duran varlıklarını güvence altına alan bir merkez. Sektör her sene bu fona belirli bir tutar yatırıyor. Fonda çok fazla para birikti, bir çok riski karşılayabilecek tutarda. SPK Başkanı'nın açıklamasına göre geçen sene ödenenin yarısı kadar ödeme yapacağız. Sektörün cebinden 6 milyon TL eksik çıkacak. Yerinde bir uygulama. Aynı anlayışı Borsa İstanbul'dan da bekliyoruz. Maliyetler oldukça yüksek, yeni yılda daha da yükseltilmek isteniyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun uygulamasının borsa için de bir yol gösterici olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×