BIST 100 10.006,19 % 0,91
USD/TRY 35,2090 % -0,02
EUR/TRY 36,7155 % -0,31
Piyasalar
10.009,29
% 0,94
35,2100
% -0,01
36,7185
% -0,30
1,0401
% -0,06
41,00
-0,84
2.628,42
% 0,44
73,97
% 0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi konuşmadan önce bilmeniz gerekenler

ECB'nin kritik toplantısı için geri sayım başladı. Toplantıdan ne karar çıkabilir? Piyasada ne konuşuluyor? Ne bekleniyor?

Draghi konuşmadan önce bilmeniz gerekenler
07 12 2016, 13:39

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün Frankfurt'ta gerçekleştireceği Aralık toplantısına odaklandı. Banka'nın faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Merak edilen ise Mart 2017'de sonlanması planlanmış olan aylık 80 milyar euro varlık alım programının kaderi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin konsensüs tahmini programın 6 ay uzatılacağı yönünde ancak bu konuda da çeşitli olasılıklar tartışılıyor.

Toplantı sonucu 15:45'te açıklanacak ve ardından ECB Başkanı Mario Draghi 16:30'da bir basın konferansı düzenleyecek.

VARLIK ALIMLARININ 6 AY UZATILMASI BEKLENİYOR

ING Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, İtalya'daki olumsuz referandum sonucu ve İtalyan bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle ECB'nin, piyasa dostu duruşunu bir süre daha devam ettireceğinin güvencesini vermek zorunda olduğunu düşünüyor. Diğer taraftan Vanden-Houte, Avrupa ekonomisinin biraz daha iyi durumda bulunduğunu ve ECB'nin, mevcut para politikasının bankalar, sigorta şirketleri ve tasarruf sahipleri için bazı olumsuz yan etkilerinin farkında olduğunu, bu nedenle de ECB'nin teşvikleri "kesinlike fazla şişirmemesi" gerektiğini ifade ediyor:

"Bir faiz indirimi söz konusu değil ancak bankanın parasal genişleme programını uzatabileceğini düşünüyoruz. En büyük soru, parasal genişleme programının mart ayının ötesinde ne kadar süre uzatılacağı ve aylık alım miktarının 80 milyar euro seviyesinde kalıp kalmayacağı. Burada risk, ECB'nin varlık alımlarında bir düşüş duyurması halinde piyasanın olumsuz tepki vermesi ve tahvil getirilerinin artması üzerinedir. Bu nedenle ECB, muhtemelen varlık alım süresini aylık 80 milyar euro seviyesinde 3-6 ay uzatabilir."

Standard Life Investments fon yöneticisi Jack Kelly ise "ECB, mevcut tahvil alım hızını korusa ve programı 6 ay genişletse bile piyasayı tatmin etmesi zor." diyor. Kelly'ye göre piyasa bu durumda gelecek yıla odaklanacak ve 'tapering' olasılıkları arayacak.

DAHA DA UZAYABİLİR

Diğer taraftan parasal genişlemenin 6 aydan daha fazla bir süre için uzatılmasını bekleyen görüşler de bulunuyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF)  varlık alım programının süresinin 2017 yılının sonuna kadar uzatmasını bekliyor.

SÜRE UZARKEN MİKTAR AZALABİLİR

ECB, toplantıda 2019 yılını da kapsayan güncel projeksiyonları da paylaşacak. IIF, bunun süreyi uzatmaya bir gerekçe sağlayabileceğini ifade ediyor. Enstitü, program süresi uzatılsa dahi Mart 2017'den sonra varlık alım miktarının 70 milyar euroya düşürülmesini de olasılıklar arasında görüyor.

Market Securities Başekonomisti Christophe Barraud ise ECB'nin parasal genişleme programının süresini uzatmasını beklediklerini ifade ederek, "Bizim ECB toplantısına ilişkin temel durum senaryomuz, bankanın varlık alım programını, varlık alımların miktarını Eylül 2017'den sonra her toplantıda yeninden gözden geçirme taahhüdüyle beraber Mart 2017 ötesinde 6 ay daha, mevcut 80 milyar euro seviyesinde uzatacağı yönünde." değerlendirmesini yaptı.

Commerzbank Analisti Marco Wagner de ECB’nin çekirdek enflasyon oranını aralık ayında bir kez daha aşağı yönlü revize ederek tahvil alım programını Eylül 2017'ye kadar genişletmeye karar verebileceği öngörüsünde bulundu.

GEVŞEMEYİ UZATMAK İÇİN KURALLAR DA GEVŞEMELİ

ECB, mevcut durumda sadece mevduat faiz oranı olan eksi yüzde 0,4'e kadar olan tahvillerde alım yapabiliyor. Bloomberg'te yer alan ekonomist görüşlerinde ECB eğer parasal genişlemeyi uzatacaksa arz endişelerini ortadan kaldırabilmek için kurallarını bu kuralını da gevşetmesi gerekebileceği ifade ediliyor. Tahvil alımlarında eksi yüzde 0,4 faiz koşulunun kaldırılması halinde daha kısa vadeli tahvillerle programının oyun alanı genişleyebilecek. Toplamda 1,3 trilyon eurlouk tahvil mevduat faizinin altında getiriyle fiyatlanıyor ve bunlar toplam Euro Bölgesi tahvil havuzunun yüzde 22'sine işaret ediyor.

ECB'nin bir diğer kuralı ise toplam ihracın yüzde 33'üle sınırlı tahvil alımı yapabilmesi. Bu oranının yüzde 50'ye çıkarılmasının da fiyat istikrarı hedefi yakalanana kadar ECB'nin bazukasına ek cephane sağlayabileceği ifade ediliyor.

PİYASA ETKİSİ

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, Euro için değerlendirmelerini BusinessHT'ye şu ifadeleriyle paylaşmıştı:

"EURUSD paritesi referandum sonuçlarıyla 1.05’ya kadar gerilerken, parite referandum sonuçlarının etkilerinin sınırlı kalacağı beklentileriyle sürpriz şekilde hızla yükseldi. Kısa vadeli ABD tahvili ve Almanya tahvili farkının son günlerde Euro lehine düşmesi para birimine destek olmuş olabilir. Fakat EurUsd’deki yukarı yönlü tahvil faizi farklarının ima ettiğinden daha yüksek. Bu haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantısında Mart 2017’de sona erecek varlık alım programının uzatılması fakat varlık alım miktarının yıl içinde azaltabileceğine dair mesaj bekleniyor. Bu ikinci beklenti referandum sonrası Euro’yu yukarı yönlü desteklemiş olabilir. Euro Bölgesi’nde verilerin beklentilerin oldukça üzerinde gelmeye devam etmesi de paritede daha fazla düşüşü şimdilik engelliyor olabilir. Şimdilik Euro’ya olumsuz bir etki olmasa da referandum sonrası İtalyan bankalarının seyrini önümüzdeki dönemde Euro için takip etmek gerekiyor."

Aksoy, Euro/TL için yaptığı değerlendirmede ise hareketin ağırlıklı olarak TL tarafından belirleneceğini ifade etmişti:  

Euro/TL tarafında hareket daha çok lira tarafından belirlenecek görünüyor. ABD uzun vadeli tahvil faizlerinin yükseldiği ve EM para birimlerinin değer kaybettiği günlerde liranın EM para birimleri ortalamasından negatif ayrıştığını görüyoruz. Bu durum, ABD uzun vadeli tahvil faizlerinde sakinleşme olmadıkça, piyasalardaki yurtiçi risk algısı düşmedikçe ve/veya Merkez Bankası’ndan daha etkili adımlar gelmedikçe Euro/TL’de yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor."

ECB toplantısında parasal genişlemenin 6 ay daha uzatılmasını bekleyen Gedik Private ise "Uzatma süresinin daha az olması veya tahvil alım miktarının düşürülmesi beklentilerin karşılanmamasına sebep olabileceği gibi sürenin 2017 yıl sonuna kadar uzaması gibi açıklamalar risk iştahını daha da artırabilir" diyor ve ekliyor:

"Karar sonrasında piyasalarda bir kar realizasyonu gelme ihtimalini yüksek görüyoruz. 14 Aralık FED’ in toplantısına kadarki süreçte piyasalar yeni bir negatif beklenti dalgasına girebilirler. 2017’ de faiz artırım miktarına yönelik FED üyelerinin projeksiyonları ve karar metni oldukça önemli."

Gedik Private'ın EURUSD'da paylaştığı teknik seviyeler ise şu şekilde:

"Yükseliş hareketinin devam etmesi için 1.08 direncini takip edeceğiz. Ardından 1.0960 seviyelerine kadar yükselişi görebiliriz. Olası gevşemelerde aşağı yönde ise 10690-10590 destek seviyeleri karşımıza çıkıyor olacak."

DİPNOT

ECB, hali hazırda yüzde 0,40 negatif mevduat faiz oranı ile yüzde 0 refinansman faiz oranı, yüzde 0,25 marjinal borçlanma faiz oranı uyguluyor. Banka, son olarak Mart ayı toplantısında faiz indirimine gitmişti. 0,30 olan negatif mevduat faizi 0,40'a çıkarken refinansman faizi de 0,05'ten 0'a düşmüştü.

ECB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar euroya yükseltirken, programın süresini de Eylül 2016'dan Mart 2017'ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.

Yukarı

Business HT×