BIST 100 9.709,86 % 0,67
USD/TRY 32,5157 % -0,12
EUR/TRY 34,7904 % -0,21
Piyasalar
9.712,52
% 0,70
32,5155
% -0,12
34,7903
% -0,21
1,0690
% -0,11
45,38
0,03
2.324,18
% 0,09
88,20
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petroldeki yükseliş Türk şirketleri nasıl etkileyecek?

AK Yatırım analistleri petroldeki yükselişin borsada işlem gören şirketlere etkisini mercek altına aldı

Petroldeki yükseliş Türk şirketleri nasıl etkileyecek?
BUSINESSHT 06 12 2016, 17:06

Aylar süren pazarlıkların ardından sonunda OPEC üretimi kısma konusunda anlaşınca petrol fiyatları da 16 ayın en yükseğine kadar çıktı. Piyasa anlaşmanın ne kadar sürdürülebilir olduğundan emin olmasa da uzun zamandır ilk defa aşırı arz döneminin bitebileceğine dair bir umut oluşmuş durumda. Bu durumda düşük petrol fiyatları döneminin sonuna yaklaşıyor olabiliriz.

Peki bu durum Türk şirketlerini nasıl etkileyecek?

Ak Yatırım analistlerine göre borsada işlem gören şirketler arasında petrol fiyatlarından farklı açılardan etkilenecek pek çok şirket bulunuyor:

KİMYEVİ ÜRÜN ÜRETİCİLERİ

*Aksa Akrilik, Kordsa ve Petkim gibi kimyevi ürün üreticileri, petrol ve türevlerini üretimde ham madde olarak kullandıklarından operasyonel kârlılıkları petrol fiyatlarına duyarlı.

*Petrol fiyatındaki artış, Petkim’in FAVÖK marjında baskı yaratarak operasyonel performansını olumsuz etkileyebilir.

*Benzer şekilde Aksa Akrilik ve Kordsa için de bir marj baskısı oluşabilir. Ancak Aksa’nın dolar bazında sabit bir marj ile faaliyet göstermesi ve Kordsa’nın faaliyet gösterdiği pazardaki konumu sayesinde maliyet artışını satış fiyatlarına yansıtabilmesi, artan maliyet baskısının şirket finansallarına nihai etkisini sınırlı tutabilir.

AKARYAKIT ÜRETİCİLERİ

*Aygaz ve Tüpraş gibi akaryakıt ve gaz üreticisi şirketler hem operasyonel hem de envanter kazançları/kayıpları açısından fiyatlardan etkileniyor.Stok değerleme kazançları nedeniyle Tüpraş ve Aygaz artıştan olumlu etkileyecek şirketler arasında.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ

*Havayolu şirketleri yani Türk Hava Yolları ve Pegasus'un en büyük girdi kalemleri jet yakıtı ve petroldeki artış yakıt fiyatlarını da artırıyor. Ancak bu şirketlerin uyguladıkları akaryakıt fiyat riskinden korunma stratejileri ile bu etkiyi minimize etme imkanı var.Ayrıca havayolu şirketleri akaryakıt maliyetlerinin bir kısmını bilet fiyatlarına yansıtma stratejisini de takip ettiklerinden, artacak bilet fiyatlarının yolcu talebi ve doluluk oranları açısından bir tehdit yaratması da sözkonusu olabilir.

ÇİMENTO ŞİRKETLERİ 

*Çimento şirketleri ise ana girdileri arasında yer alan pet-kok petrol türevi olduğu için OPEC kararından etkileneceklerdir. Bu nedenle çimento şirketlerinin 2017 yılında özellikle talep koşullarını gözlemleyerek maliyetlerindeki beklenen artışları satış fiyatlarına yansıtma fırsatını kollayacaklarını düşünüyoruz.

Yukarı

Business HT×