2016 yılında Türkiye yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu kaybederken bu durum yıl boyunca gelişen ülkelerde yaşanan 1.971 negatif not aksiyonunun yalnızca bir tanesi oldu.
Türkiye 2016 yılı boyunca kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif aksiyonlarına sahne oldu. Türkiye'yi hali hazırda yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmamış olan Standard&Poor's'un not indiriminin yanı sıra Moody's de yatırım yapılabilir seviyedeki notu düşürdü. Fith Ratings ise görünümü negatife çekti. Ancak veriler kredi notunda 2016'nın sadece Türkiye için kötü geçmediğini gösteriyor.
ASYA KRİZİNDEN BU YANA EN KÖTÜ NOT KARNESİ
Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu, Fitch Ratings, Moody's Investors Service ve S&P Global Ratings'in gelişen ülkelerde not ve/veya görünüm indirimleri artırımlardan 3,1 kat daha fazla oldu. Bu da Asya krizinin yaşandığı 1998'den bu yana görülen en kötü tabloya işaret ediyor.
Fitch, Moody's ve S&P 2016 yılında gelişen ülkelerde özel sektör tahvilleri ve kamu borçlanma varlıklarında toplam 1.971 not/görünüm indirim kararı aldı. Artırım sayısı ise sadece 628
ÜLKE NOTLARININ 3'TE 1'İ NEGATİF GÖRÜNÜMDE
Bloomberg verileri kuruluş bazında incelendiğinde ise Moody's'in derecelendirme kapsamında izlediği 134 devlet tahvilinin yüzde 26'sının negatif görünüme sahip olduğu dikkat çekiyor. Bu da 2012'den bu yana en yüksek oran ve büyük kısmı gelişen ülkelerde yoğunlaşıyor. Kredi notları gecikmeli gösterge olarak okunduğundan tüm bu tablo en kötünün geride kaldığı şeklinde yorumlanabiliyor. Bloomberg'te yer alan analist görüşlerine göre Moody's'in derecelendirdiği tahvillerin üçte birine yakınının negatif görünümde olması daha fazla not indiriminin masada olduğunu düşündürüyor.
NOT İNDİRİMLERİ 2017'DE AZALABİLİR ANCAK
Fitch Ratings ise yaşanan rekor sayıda gelişen ülke not indirimlerinin 2017 yılında azalacağını fakat tamamen durmayacağını tahmin ediyor.