BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

EKK kararları Perşembe günü açıklanacak

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, cuma günü gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararların perşembe açıklanacağını duyurdu

EKK kararlarının açıklanacağı tarih belli oldu
BUSINESSHT 04 12 2016, 12:19

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Cuma akşamı gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının 8 Aralık Perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanacağını söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Kaynak, alınan kararların neden hemen açıklanmadığı ile ilgili “Mali ve Hazine bürokrasisinin teknik düzenlemeler gerektiren, sermaye piyasalarının, BDDK'nın bir kısım konuları var. Onlar dün ve bugün çalışıldı” dedi.

Şirketlerin, yüksek faizli borçlanmasının önüne geçecek kararların açıklamada görüleceğini aktaran Kaynak şunları söyledi:

“Dolardaki yükseliş elbetteki önemlidir ama faizdeki yükseliş şirketlerimizi çok çabuk etkiliyor. Bu kurulun temel niyeti şuydu; 2000 yılındaki gibi, onun sonu 2001 krizine gitmişti, şirketlerin etkilenmesi, bu etkinin bankacılık sistemini etkilemesi ve Türkiye'nin maalesef bir finansal kaosa gitmesi. Hep beraber göreceğiz insanımızın günlük hayatına dokunan, şirketlerimizi finansal anlamda ve bankalarımızı rahatlatacak bir tedbirler paketini Başbakanımız açıklayacak.” 

Bu kararların kısa vadede uygulanacağını vurgulayan Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kısmı Cuma günü, bir kısmı 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak. İş gücü piyasalarında da istihdamı arttıracak çalışmalar var. Herkesin merak ettiği bir husus daha var; Avrupa'da 'Türkiye ile müzakereleri donduralım' tavsiye kararından sonra bizim için iki önemli hadise var. Bir tanesi Gümrük Birliği ne olacak? Biri de Türkiye'de 3 milyon mülteci var. Bunlarla ilgili geri kabul birebir anlaşması ve mali yardım paketi var. Bunlar ne olacak?

Gümrük Birliği ile ilgili Ekonomi Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Avrupa Birliği Bakanımız, bilgiler verdiler bu kurulda. Zannediyorum dün Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi İsviçre'de Gümrük Birliği ile ilgili gerek Avrupa tarafındaki gerekse Türkiye tarafındaki bakış, bunun her iki tarafın da yararında olduğu, devam etmesi gerektiği ancak revize edilecek alanların tespit edilerek revize edilmesi gerektiğini belirtti. Yani ne Gümrük Birliği'nden çıkmayı konuştuk o gün biz, ne de Avrupa bunu konuşuyor. Bunun revize edilecek alanları var."

ZİRVEDEN SONRA YAPILAN AÇIKLAMA

Çankaya Köşkü'nde Cuma gecesi Başbakan Binalı Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı EKK toplantısı sonrası Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"EKK küresel ekonomi ve ekonomimizdeki gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendirmiştir. Bu çerçevede kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmış olup, teknik çalışmaların tamamlanmasını müteakip hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Yıldırım Cuma günü EKK toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, "(EKK'da) son durum değerlendirmelerini yapıp tekrar alınması gereken tedbirleri vatandaşlarımızla paylaşacağız. Merkez Bankası da (TCMB) gereken kararları kandı kapasitesi içerisinde bağımsız olarak alıyor" demişti.

Cuma günkü EKK toplantısına Yıldırım'ın yanısıra, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Veysi Kaynak, AB, Çalışma, Ekonomi, Gümrük, Kalkınma ve Maliye bakanlarıyla, Başbakanlık ve Hazine müsteşarları, TCMB, BDDK ve SPK başkanları katıldı.

Yukarı

Business HT×