BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5679 % 0,00
EUR/TRY 34,8838 % 0,09
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5679
% 0,00
34,8867
% 0,10
1,0698
% -0,01
45,35
0,00
2.316,17
% -0,25
88,07
% -0,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rockefeller ailesini neden kimse sevmiyor?

Dünya ekonomisinin dengelerini elinde tutan sayılı ailelerden Rockerfellerlar, bugün petrolden bankacılığa kadar birçok sektörün kontrolünü elinde tutan bir hanedanlık

Rockefeller ailesini neden kimse sevmiyor?
ONEDİO 29 11 2016, 16:20

John ve William Rockefeller kardeşler 1863 yılında bugünün petrol devi Standard Oil'i kurduklarında soyisimlerinin bir hanedanlığa dönüşeceğini henüz bilmiyordu.

Bugün 15 trilyon dolarlık servetleriyle, J.P. Morgan and Chase gibi bankacılık devlerini yöneten, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kuruluşunda rol oynayan, hatta Dünya Bankası'na bile kredi kaynağı oluşturan Rockefellerlar yüzlerce hayır işine girmiş olsa da kamuoyunun sempatsini bir türlü kazanamadı.

Onedio, Listverse'e dayandırdığı haberinde Rockefellerların neden bir türlü sevilemediğini sekiz başlıkta topladı.

1. ÇALINAN DEMİR YOLLARI

Minnesota ve Wisconsin arasını bağlayan Duluth, Missabe ve Northern (DM&N) demiryolunun inşası 1874'te başladı. Demir yollarının esas sahipleri 1911 yılında rayların inşasını bitirdiğinde, istasyonları yapmak için paraya ihtiyaçları vardı. Rockefeller ailesi bunun için 420,000 dolar bağışta bulundu. . Ancak iki ay sonra Rockefellerlar parayı 24 saat içerisinde geri istedi. Demir yolu sahipleri bu parayı ödeyemeyince demir yollarının kontrolü ederinin çok altında bir ücrete 1901 yılında Rockefellerlara geçti.

2. İNSANLIK DIŞI ÜCRETLER

John  Rockefeller, altında çalışan işçilerin ne durumda olduğuyla çok fazla ilgilenmezdi.

Rockefellerlar için çalışan Harvey Pratt Judson, 1913 yılında yaptığı bir açıklamada asgari ücret diye bir kavramın olmaması gerektiğine inandıklarını söyledi. Judson o dönem, "Her kadın, erkek ya da çocuk değeri kadar maaş almalı" ifadelerini kullandı. Bu ücretler işçilerin yaşamını sürdüremeyeceği kadar düşük olsa bile...

3. LUDLOW KATLİAMI

20'nci yüzyılın başlarında Colorado Eyaleti'nde yer alan Ludlow Madeni'nin işçileri, emeklerinin çok çok altında ücret alıyor, ödemeler dolarla değil, yalnızca madenci kamplarında harcanan parayla yapılıyordu. Zort şartlara dayanamayan madenciler aileleriyle birlikte grev kararı aldı.

20 Nisan 1914 günü, 1200 kişilik çadır kampı, Rockefeller ailesinin sahibi olduğu Colorado Yakıt ve Demir Şirketince kiralanan özel askerler ile Ulusal Muhafız Birlikleri tarafından makineli tüfeklerle taranıp ateşe verildi.

İşçi örgütlerinin desteğiyle silahlanan madenciler ve maden muhafızları arasında çıkan çatışmalarda 53 kişi öldü. Çatışmalar, ABD ordusunun müdahalesi ile 10 gün sonra durdurulabildi. Grev, çatışmalar durduktan sonra 7 ay daha devam etti.

Ludlow katliamında hayatta kalmayı başaran madenci aileleri, Rockefeller Jr.'ın adamları tarafından öldürüleceklerini düşündükleri için yıllarca korku içinde yaşadı

4. YALAN HABERLER

Ludlow Katliamı sonrası Rockerfellerların imajını düzeltmesi için paranın satın alabileceği tüm "reklama" ihtiyaçları vardı. Özel bir reklamcı tutuldu ve ailenin ABD'ye getirdiği faydaları uzun uzun anlatan bir ticaret dergisi basılmaya başlandı. 1915'te Hearst Press ile anlaşan aile, kendilerini yücelten, muhalifleri yeren makaleler yayınlattı.

5. FAKİRLİĞE MAHKUM EDİLEN MADENCİLER

John D. Rockefeller Jr., 1915 yılında madenlerinden birini ziyaret etmek için Colorado'ya gitti. Madeni gezdikten sonra gece vakti dönemeyecek kadar yorulan Rockefeller Jr., geceyi maden yöneticilerinden birinin kulübesinde geçirmeye karar verdi. Aile, kötü şartlar altında günde 12 saat çalışıyordu.

Ertesi gün madene geri dönen Rockefeller Jr., madencilerden oldukça kötü muamele gördü ve madeni terk etti.

6. YÖNLENDİRİLMİŞ EĞİTİM

Organize olmuş bir işgücü Rockefeller hanedanlığı için en fazla riski oluşturuyordu. Yeni mezun iş adamı adaylarının işçi haklarını savunması tercih edilen bir seçenek değildi. Bu nedenle eğitime de müdahale edilmesi gerekiyordu.

Rockefeller Vakfı, öğrencilere "güvenli ve muhafazakâr bir eğitim" sunmayı kabul eden akademisyenlere bağışta bulunuyordu. "İmparatorluğa" faydalı olacak düşünceleri yaymayı kabul eden profesörlerin maaşlarına zam yapıldı.

7. VERGİ KAÇAKÇILIĞI

Rockefeller Vakfı'nın gelir getiren varlıklarının değeri 1916 yılında 100 milyon doları aşıyordu. Bu paraya her yıl, vergiden muaf olan 6 milyon dolar daha ekleniyordu. Yalnızca "hayır işlerine" gitmesi gereken paranın kontrolü, John D. Rockefeller'da ve onun kişisel harcamalarındaydı.

8. "DÜRÜST BİR ADAMIN DERTLERİ"

Aynı dönemde ABD Meclisi, John D. Rockefeller'dan benzin fiyatlarına gelen aşırı zamlara bir açıklama getirmesini istedi.Sorgulanmaktan rahatsız olan Rockefeller, bunun bir arz-talep meselesi olduğunu söyledi.  Birçok bağımsız gazeteci Rockefeller'ın bu tavrını iğneleyici yazılarla eleştirdi.

Bu dönemde gazeteler, Rockefeller ailesinin bu mağdur tavrını iğneleyici yazılarla eleştirdi. "Dürüst bir adamın dertleri" başlıklı bir makalede, Rockefeller ailesinin üstüne gelinmemesi ve ailenin yükünün azaltılması gerektiği söylenerek Rockefellerlar'ın acımasız politikalarına vurgu yapılmıştı.

Şirketin kurucusu John D. Rockefeller'in büyük oğlu, 1915 doğumlu David Rockefeller, geçtiğimiz yıl altıncı kalp nakli ameliyatını oldu ve 200'ncü yaşını görmeyi umut ettiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×