BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4898 % -0,24
EUR/TRY 34,9245 % 0,20
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4897
% -0,24
34,9268
% 0,21
1,0728
% 0,27
44,89
-0,46
2.332,16
% 0,69
89,21
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başbakan 'Felaket Tellalları Korosu'nu uyardı

Başbakan Binali Yıldırım: Bu koro Sayın Cumhurbaşkanımız 2008'de kriz bizi teğet geçecek dediğinde de sazlarını alıp meydanlara çıkmıştı.

Başbakan 'Felaket Tellalları Korosu'nu uyardı
29 11 2016, 12:15

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, ekonomi ve piyasalarda son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında,  "Felaket Tellalları Korosu"nun 2008'deki gibi yeniden meydanlara indiğini söyledi ve uyardı:

"Bu millet kimi dinleyeceğini biliyor. Artık eski Türkiye yok. Türkiye'nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık"

Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:

*IMF dönemini kapattık, IMF'ye olan son borcumuzu da ödedik. Türkiye denetlenen ülke olmaktan kurtulmuş, denetleyen ülke sınıfına girmiştir.

*Üzerinde oyun oynanan eski Türkiye senaryoları tarihin çöplüğüne atıldı

"PİYASADAKİ HAREKETLER TÜRKİYE'YE HAS DEĞİL"

*Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Unutmayalım ki bugünlerde piyasalarda yaşanan hareketler Türkiye'ye has bir durum değil

*EKK'da bu konuları enine boyuna müzakere ettik. Küresel piyasalardaki dalgalanmalar Türkiye'yei de olumsuz etkiledi. Özellikle ABD Başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan durum piyasalar için bir tedirginlik nedeni oldu.

"VATANDAŞ DEVLETE 112 MİLYAR TL ÖDEMEK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ"

*Vatandaşımız kriz mi var al sana para dedi, 112 milyar TL borcunu devlete ödemek için kuyruğa girdi. Terör olur parasını bozdurur, alçakların darbesini söndürür hem de ekonomisini yoluna koyar. Bu millet Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin beşte biri kadar parayı devletin kasasına yatırmak için sıraya girdi, böyle milleti nerede bulacaksınız?

"FELAKET TELLALLARI KOROSU"

*Bazıları sazı eline almış dolar şöyle çıktı, böyle indi; felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bunları sizler iyi bilirsiniz. Bunların adı Felaket Tellalları Korosu

*Bu koro Sayın Cumhurbaşkanımız 2008'de kriz bizi teğet geçecek dediğinde de sazlarını alıp meydanlara çıkmıştı. Biz karınca gibi çalışıp kışın çetin şartlarına hazırlanıyoruz. Bunlar ağustos böceği gibi şarkı türkü. Bu millet kimi dinleyeceğini biliyor. Artık eski Türkiye yok. Türkiye'nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara kararlılıkla devam ediyoruz. Reel sektörü, ekonomiyi desteklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası gerekli araçları kullanıyor. 

"DÖVİZ REZERVLERİNDE AZALMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

*Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Hükümet olarak belli başlı tedbirleri devreye aldık. Ekonomik reformlar, yatırım teşvikleri, cazibe merkezlerini oluşturulması, SKK barışı gibi düzenlemeleri yaptık, Meclis'ten geçirdik, şimdi uygulaması başladı. Cazibe merkezleriyle ilgili karar imzaya açıldı. Vergi, prim borcu gibi vatandaşla el sıkışılması için, önemli bir uygulamayı hayata geçirdik. 

"5 MİLYAR DOLAR DAHA BIRAKTIK"

*Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bunlardan biri ihracatçılarımız mal satmak için Merkez Bankası'nda döviz alıyor, borçlanıyor, sonra borçlarını ödüyor. Döviz aldığınız borcu Merkez Bankası TL olarak ödeyebilirsiniz diyor. Merkez Bankası'nın amacı piyasanın ihtiyacı olan her türlü parayı vermektir. 2 milyar dolar kısa vadede piyasada kalması için önemli bir katkı. Bununla da kalmadık hükümet olarak da önemli karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlar da döviz üzerinden 5 milyar dolar. Onlara da dedik, Türk parasıyla ödeyin. Böylece 5 milyar dolar daha bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bundan sonra yapılacak sözleşmelerde de yabancı parayla sözleşme yapmayacağız. 

Yukarı

Business HT×