BIST 100 9.581,76 % -1,01
USD/TRY 32,4932 % 0,19
EUR/TRY 34,5808 % 0,33
Piyasalar
9.581,76
% -1,01
32,4932
% 0,19
34,5808
% 0,33
1,0629
% 0,04
45,59
0,97
2.380,63
% -0,11
90,03
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yılın son ayında piyasaların gözü bu yıldızlarda olacak

Aralık ayında piyasaların en önemli gündemi Avrupa cephesindeki gelişmeler olacak

Yılın son ayında piyasaların gözü bu yıldızlarda olacak
BUSINESSHT 28 11 2016, 13:47

İngiltere Brexit referandumu ve ABD Başkanlık Seçimi'nin etkileri halen piyasalarda hissedilirken yılın son ayında gündem Avrupa olacak.

4 ARALIK: İtalya Referandumu

İtalya için kritik tarih yaklaşıyor. Euro Bölgesi GSYH'sinin yüzde 16'sını oluşturan Akdeniz ülkesi, 4 Aralık'ta referanduma gidecek.

Referandum üzerine Italexit senaryosu da dahil olmak üzere çok fazla spekülasyon konuşuluyor.

Referandum sonucundan "Hayır" oyu çıkması halinde Başbakan Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamış olması da bu spekülasyonların sesini yükseltiyor.

Piyasaların bu seçimi bu kadar merakla takip etmesinin en önemli nedeni AB karşıtı Beş Yıldız Hareketi'nin yönetime gelmesi ihtimali. İngiltere'nin birlikten ayrılışının üzerine bir de İtalya’nın eurodan ayrılmasının ortak para biriminin sonu olacağından korkuluyor.

Bir de tabi devam eden İtalyan bankalarında kriz korkusu var.

8 ARALIK: Avrupa Merkez Bankası toplantısı

Referandumdan sadece 4 gün sonra Avrupa Merkez Bankası toplantısı olacak.

AMB, 1,74 trilyon euroluk varlık alımlarını Mart ayından sonra da sürdürüp sürdürmeyeceği kararını bu toplantıda verecek.

Ayrıca bu toplantı Trump'ın başkan seçilmesinden sonra ilk olması açısından da önemli. Trump'ın büyüme yanlısı politikalarının tetiklediği tahvil faizlerindeki artış AMB için kritik. 

Garanti Yatırım'ın bugünkü notuna göre, son dönemde yükselen faizler Avrupa finansal sektör hisseleri açısından da önemli bir risk faktörü. Bu nedenle AMB’nin geleceğe yönelik mesajları ve çıkış stratejilerine ilişkin ipuçları açısından Aralık ayındaki toplantı önem taşıyor.

15-16 Aralık: AB Liderler Zirvesi

Liderler zirvesi ise özellikle yurtiçi piyasalar açısından ayrı bir önem taşıyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönündeki tavsiye kararının görüşülecek olması açısından zirve Türkiye-AB arasındaki ilişkiler açısından kritik.

Avrupa Parlamentosu geçen hafta Perşembe günü Türkiye ile müzakerelerin dondurulması çağrısında bulunan bir kararı kabul etmiş, Çelik bu kararın Ankara ise bu kararın "yok hükmünde" olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise AB'ye "daha ileri gitmesi" durumunda Türkiye'nin sınır kapılarını Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlere açabileceğini söylemişti.

BONUS

13-14 ARALIK: Fed toplantısı

Aylar süren belirsizlikten sonra ABD Merkez Bankası'nın faizleri yükselteceğinden neredeyse herkes emin.

Bloomberg’e göre yüzde 100, Reuters’e göre ise yüzde 86 ihtimalle faiz artırım beklentisi söz konusu toplantıya öne çıkmış durumda.

Garanti Yatırım'a göre, beklentilerin böylesine güçlü şekilde fiyatlara girdiği bir dönemde beklentilerin aksine bir gelişme başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere bir çok piyasada risk alma iştahını kısa vadede olumlu etkileyecektir. Beklentiler paralelinde gelme halinde ise yatırımcılar 2017’ye dair ipuçları arayacak.

Yukarı

Business HT×