BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0286 % 0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0286
% 0,03
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcıların en sık yaptığı 6 hata

Ekonomik koşulların iyi ya da kötü olması, piyasa oyuncularının yatırım kararlarında hataya düşmesine engel değil

Yatırımcıların en sık yaptığı 6 hata
CNBC 25 11 2016, 17:58

Merkezi Avustralya'nın Sydney kentinde yer alan küresel yatırım yönetimi şirketi AMP Capital, yatırımcıların sıklıkla düştüğü altı hatayı sıraladı.

1. SÜRÜYÜ TAKİP ETMEK

AMP Capital Baş Ekonomisti ve Yatırım Stratejisti Shane Oliver, insanların kendilerini güvende hissetmek adına çoğunlukla 'herkesin yaptığını yapmaya' eğilimli olduklarını söylüyor.

Oliver'a göre, herkesin iyimser olduğu ve bir varlığa yöneldiği bir ortamda oluşan "heyecan", tüm yatırımcıları o varlığa yöneltiyor. Bu durumda, varlık biraz daha değerlense bile ortada alacak kimse kalmıyor. Tersi durumda, fiyatlarda ani bir düşüş olduğunda da herkes bir anda "elden çıkarma" yoluna gidiyor.

2. 'KAZANÇLAR DEVAM EDECEK' ALGISI

Oliver'a göre yatırımcılar genellikle mevcut kazançların ve ekonomik koşulların gelecek için bir rehber olduğu hatasına düşüyor. Durumun kötüleştiği ya da iyileştiği zamanlarda ise elde edecekleri sonuçlar konusunda 'ısrarcı' oluyorlar. Bu da yatırımcıların yanlış zamanlara piyasaya girmesine ya da çıkmasına neden oluyor.

3. 'GÜÇLÜ BÜYÜME HİSSELER İÇİN İYİDİR' DÜŞÜNCESİ

Güçlü büyüme, uzun dönemde olumlu dönüşlere sahip olsa da bu düşünce, piyasalar konjonktürel dalgalanmalarda olduğunda başarısız sonuçlanabilir.

"Mevcut ekonomik verinin güçlenmesi, alım yapmak için yanlış zamanlama olabilir" diyen Oliver'a göre geçmişteki örneklere bakıldığında hisselerdeki en büyük kazanç, ekonomik koşulların zayıf olduğu dönemlerde gerçekleşiyor.  

4. UZMANLARA GÜVENMEK

Raporunda "Tahminler ne kadar büyükse, şüphenin de o kadar büyük olması lazım" diyen Shane Oliver, uzmanlardan gelen yorumların, tahminden ziyade, yatırımcıları bilgilendirmesi gerektiğini söylüyor.

Çok güçlü görünen görüşlerin bazen yatırımcıların önünü tıkadığını vurgulayan AMP ekonomisti, "Haklı olmakla para kazanmak arasında fark var" diyor.

5. ÇOK TAKILIP KALMAK

Oliver'a göre bir yatırımcının portföyüne defalarca bakmak, 'piyasadaki gürültüye' aşırı maruz kalmakla sonuçlanabilir. Bu da, yatırımcının mantıklı hareket etmesini engeller. Oliver, sabırlı olmanın, kısa dönem piyasa hareketlerinin ötesini görmekte yardımcı olacağını söylüyor.

6. YANLIŞ ZAMANLAMA

Yatırım Stratejisti Oliver, piyasacıların varlık tahsislerini yeterince denemeden, zamanından önce satışa ya da alışa yönelebildiğinin altını çizdi. Oliver'a göre yatırımcılar, en kötü zamanlardan bir an önce kaçınmak için bir kaybın hemen ardından piyasadan çekiliyor ve gelecekteki iyi zamanların fırsatını kaçırıyor.

Yukarı

Business HT×