BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4861 % -0,25
EUR/TRY 34,9492 % 0,28
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4865
% -0,25
34,9364
% 0,24
1,0732
% 0,31
44,89
-0,46
2.334,69
% 0,80
89,20
% 1,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'nın önündeki 4 seçenek

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın atabileceği adımları masaya yatırdı

Merkez Bankası'nın önündeki 4 seçenek
24 11 2016, 11:47

TCMB'nin bugün yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik beklentilerini bir raporla yatırımcılarıyla paylaşan Goldman Sachs, TCMB'nin önünde 4 seçenek olduğunu savundu.

1.SEÇENEK: TÜM FAİZLERDE BÜYÜK BİR ARTIŞ

Goldman'a göre TCMB için ilk seçenek olarak ortalama fonlama maliyetini şu anda yüzde 8,25 seviyesindeki mevcut koridorun üzerine çıkaracak şekilde tüm faiz oranlarında büyük bir artırıma gitmek.

2. SEÇENEK: LİKİDİTE KARŞILIKLARINDA DEĞİŞİKLİK

Goldman Sachs, ikinci seçenek olarak likidite karşılıklarını koridorun üst bandında birleştirecek şekilde likidite karşılıkları yapısında değişik yapmayı gösterdi.

3.SEÇENEK: FAİZLERİN AYNI TUTULUP, LİKİDİTENİN DİĞER ARAÇLARLA GEVŞETİLMESİ

Üçüncü seçenek olarak faizin değişitirilmediği, ancak likiditenin çekilmesine yönelik döviz satım ihalesi gibi tedbirler alınması gösterildi.

4. SEÇENEK: HİÇBİR ŞEY YAPMAMAK

Goldman'a göre dördüncü seçenek ise hiçbir değişiklik yapmamak.

PEKİ MERKEZ NE YAPAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülke sanayisinin desteklenmesi için düşük faiz oranlarına ihtiyaç olduğuna yönelik düşüncesihni açıkça ortaya kolduğu ortalda ilk seçeneğin gerçekleşmesinin muhtemel olmadığını düşündüklerini belirten Goldman Sachs, TCMB'nin ikinci ve üçüncü seçenekler arasında bir yerde seçimini yapacağını öngördüklerini vurguladı.

Goldman Sachs, "Faiz oranlarında ayarlamaya gidilmese bile döviz satım ihaleleri gibi likiditeyi çekecek tedbirler alınacakve faiz oranları koridorun üst bandına doğru yükselecek veya TCMB faizlerin yapısını, büyük olasılıkla tüm faizleri yüzde 8,25seviyesindeki üst bantta birleştirecek şekilde, ayarlayacak" değerlendirmesini yaptı.

Goldman Sachs, TCMB PPK toplantısında alınacak karar sonrasında yapılacak açıklamada piyasa ile iletişimde kullanılacak dilin, verilecek mesajların piyasanın reaksiyonu açısından belirleyiciolacağını da vurguladı. Ortalama fonlama maliyetini yüzde 8,25'e yükselmesinin oldukça muhtemel olduğunu ifade eden Goldman Sacns, bunun kurda istikrarı yeterli olup olmayacağını Banka'nın piyasa ile iletişimine balğı olacağını belirtti.

Goldman, piyasada istikrarın sağlana maması halinde TCMB'nin 2. ve 3. seçenekler çerçevesinde miktar limitları uygulayabileceğini ve faiz koridoru üst bandını geç likidite penceresi faiz oranına doğru etkin şekilde genişletebileceğini de vurguladı.

Goldman Sachs, "Bu politika adımlarının kurda istikrarı sağlaması olasılığı, bizim görüşümüze göre piyasanın politika ajandasında ilerlemek için ne kadar esneklik olduğuna dair soruya yönelik piyasa algısına bağlı olacak" dedi.

Raporda ayrıca Goldman Sachs, Türkiye'nin hala yüksek cari işlemler açığı ve finansman ihtiyacı, yüksek global faiz oranları olasılığı dikkate alındığında Türk Lirası'nın er ya da geç değer kaybedeceğini öngörürken, 12 aylık ABD Doları/Türk Lirası tahminini 3,60 olarak ifade etti. 2017 sonu için enflasyon tahminini yüzde 9,5 olarak ortaya koydu.

Yukarı

Business HT×