BIST 100 9.101,17 % 0,23
USD/TRY 32,3850 % 0,13
EUR/TRY 35,0482 % 0,09
Piyasalar
9.101,17
% 0,23
32,3850
% 0,13
35,0482
% 0,09
1,0797
% 0,09
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kritik zirve iptal oldu, piyasaların gözü Merkez'de

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda öne çıkan haberler ve gelişmeler

Kritik zirve iptal oldu, piyasaların gözü Merkez'de
22 11 2016, 08:26

İç piyasalarda rekor kıran doların geleceği merak edilirken gözler bu haftaki TCMB toplantısı ve hükümetten gelecek açıklamalarda.

Küresel hisse senetleri, yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomiyi canlandıracak alt yapı harcamaları, Amerikan Merkez Bankası’nın güçlenen faiz artışı ihtimali ve  şirket kârlarında beş çeyrektir süren gerilemenin sona ermesiyle yükselmeye devam ediyor.

Bloomberg News’a konuşan Sydney’deki Rivkin Securities’in yatırım analisti James Woods, "Şu anda katkıda bulunan çok fazla şey var; Trumponomi'ye ilişkin iyimserlik ve yıllardır çağrısını yaptığımız mali teşvik. Bu durum mutlak biçimde katkıda bulunuyor ve üçüncü çeyrekte kâr resesyonunu yenen ABD şirket kârları büyümesi de olumlu. ABD ekonomisi iyi gidiyor ve bu, küresel ekonomide herkes için iyi bir işaret" dedi.

Reuters'a konuşan Boston Private Wealth Başstratejisti Robert Pavlik ise, "Alt yapı harcamaları, vergi kesintileri formundaki mali teşvik potansiyeli yatırımcı ve tüketici tarafında güveni yeniliyor." değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİ ZİRVESİ İPTAL OLDU

İç piyasalarda gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Perşembe günü toplanacak Para Politikası Kurulu’nda.

Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul programı nedeniyle bugün yapılacağı açıklanan Ekonomi Koordinasyonu Kurulu ise iptal edildi. Reuters'a bilgi veren bir Başbakanlık kaynağı, "Başbakan Yıldırım bugün saat 1000'da İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'ne katılacak. O nedenle bugün saat 13:30'da planlanan EKK toplantısı yapılmayacak" dedi.

Haftanın ilk işlem gününe 3,39 seviyelerinde başlayan doların tansiyonu dün EKK'nın toplanacağının duyurulmasından sonra geri çekilmişti.

Yeni güne 3,36 seviyesinin altında başlayan kur EKK'nin iptal haberiyle hızla yükselişe geçti ve 3,382'ye kadar yükseldi. Başbakanın yaptığı önlem açıklamasına rağmen akşam saatlerinde kotasyonlar 3,38'ler civarında kotasyon geçmeye devam ediyor.

Borsa ise güne yüzde 0,02 düşüşle 75 bin 529 puandan başladıktan sonra yüzde 0,36 değer kazancıyla 75 bin 811 puandan kapandı.

ABD PİYASALARI 

ABD hisse senedi piyasalarında bugün üç ana endeksin üçü de tarihi zirvelerinde. Tüketim sektörü hisseleri öncülüğünde S&P500 2.200 seviyesini aştı. Dow Jones Industrial ise 19.000'in üzerine yükseldi. Teknoloji hisseleri endeksi Nasdaq ise ilk işlemlerde 5.390'u gördü. 

TÜRK TAHVİLLERİ

ABD tahvillerinde dün görülen düşüş ve liradaki değer kazancı lira cinsi uzun vadeli tahvillere olumlu yansırken 10-yıllık tahvil faizi günü 4 baz puan düşerek yüzde 11,07 seviyesinde bitirdi. 2-yıllık tahvil faizi ise dün 18 baz puan yükselerek günü yüzde 10,47’de tamamladı.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Diğer yandan, Merkez Bankası’nın artık faiz indiremeyeceği beklentileri kısa vadeli bir tahvil olarak görülen 2-yıllık tahvil faizinin 10-yıllık tahvil faizine daha da yaklaşmasına ve getiri eğrisinin yataylaşmasına neden oluyor" dedi.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’inin gelişmekte olan ülkeler ortalamasına paralel 6 baz puan bir düşüşle dün 272 baz puana düştüğünü hatırlatan Aksoy, "Bu durum ve ABD tahvil faizlerinde düşüş Eurobond piyasasının günü pozitif bir tonla tamamlamasını sağladı" dedi.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİLERİ

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, son Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra haftalık repo faizinde 25 baz puanlık bir artış beklediklerini kaydetti. Kömürcüoğlu, "Böylece alt tarafta yüzde 7,25, üst tarafta yüzde 8,25 ile Merkez Bankası simetrik bir koridorla sadeleşmenin sonuna gelecektir" dedi.

Kömürcüoğlu "25 baz puanlık artışın piyasa üzerinde uzun soluklu olumlu bir etkisi olmaz. Hem faiz artışının miktarı, hem de toplantıdaki mesajları önemli olacak" dedi.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise döviz oynaklığının enflasyon beklentilerini bozacak derecede rahatsız edici seviyelere gelmesinin TCMB’yi faiz indirmekten alıkoyacağını söyledi.

PETROL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserlikle birlikte petrol fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

Geçen hafta 43,55 dolara kadar gerileyen Brent petrolü 49.96 dolara kadar yükseldi ve akşam saatlerinde halen 49 doların üzerinde. Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) ise Nymex piyasasında, 49 doları aştıktan sonra bir miktar geri çekilmeyle 48 doların hemen altında, yaklaşık %4 primli.

Petrol fiyatlarının tekrar toparlanması üretici ülkeler açısından olumlu karşılansa da, petrol fiyatlarında yeni bir yükseliş karşısında Türkiye gibi ithalatçı ülkelerin ekonomileri zor durumda kalabilir. Son üç yılda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, Hindistan, Türkiye, Japonyagibi petrol ithal eden ülkelerde cari açıkların bir nebze olsun düşmesini sağladı. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış Türkiye’nin petrol faturasını 4.4 milyar dolar yükseltiyor. Fiyatlardaki düşüş ise aynı şekilde aşağı çekiyor.

Diğer taraftan OPEC'in petrol üretimini azaltma planlarının nasıl hayata geçirileceğini belirlemek üzere dün teknik görüşmelere başlandı. Nijerya OPEC delegesi İbrahim Waya'nın Reuters'e verdiği bilgiye göre kurulda petrol üretiminin altı aylığına sınırlanmasını öngören bir anlaşma müzakere ediliyor. Waya, Viyana'da bugün gazetecilere yaptığı bir açıklamada, "Altı aydan bahsediyoruz" dedi.

Pazar günü Asya- Pasifik Ekonomik İşbirliği’nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC’in önümüzdeki hafta anlaşmaya varmaması için bir neden olmadığını ve Rusya’nın petrol üretimini mevcut seviyelerde dondurmaya istekli olduğunu ifade etti. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh de anlaşma ihtimalinin “hayli yüksek” olduğunu söylemişti. OPEC ülkeleri 30 Kasım’da üretimi günlük 700 bin varil kısmayı görüşecek.

ALTIN

Altın, dolardaki rallinin durması ve bunun sonucu metale yönelik talebin artmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Altın böylelikle, ABD'de Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesinden bu yana ilk kez iki gün üst üste yükseliş göstermiş oldu. Spot altının ons fiyatı bin 212 dolar seviyelerinde. Bakır Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. 

ASYA PİYASALARI

ABD'de dün dört büyük hisse senedi endeksinin 1999'dan bu yana ilk kez aynı gün rekor zirvelerde kapanmasının ardından Asya hisse senetleri de değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong ve Avustralya hisselerinin öncülüğünde yüzde 0.9 tırmandı.

Güney kore wonu ABD doları karşısında, yaklaşık üç haftanın en güçlü kazancına yöneldi.

Japonya’da bugün gerçekleşen deprem, Mart 2011'deki depremde yoğun hasar gören nükleer tesisin bulunduğu Fukushima sahilini vurdu.  Uzmanlar, tsunami uyarısında bulundu. Depremin hemen ardınan hasar konusunda bilgi gelmedi.

Japonya'da gösterge Topix Endeksi Pazartesi günü Şubat ayındaki dip seviyeden boğa piyasasına girdi ve Cuma günü bu piyasaya giren Nikkei 225 Endeksi'ne katıldı. Yen, Japonya’nın Fukushima bölgesinde meydana gelen deprem sonrası tsunami uyarısı ile birlikte kazancını geri verdi. 

Yukarı

Business HT×