BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5250 % 0,01
EUR/TRY 34,8512 % 0,61
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5253
% 0,01
34,8512
% 0,61
1,0703
% 0,46
45,35
-0,09
2.322,76
% -0,20
88,41
% 1,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Akfen Holding YKB: Bu süreçte kimseye ‘Yatırım yapın’ tavsiyesi veremem

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İzmir’de düzenlenen Girişim ve İş Dünyası Zirvesi gala yemeğinde yaptığı konuşmada, "2017’de ne olacak kimse kestiremiyor" dedi

Akfen Holding YKB: Bu süreçte kimseye ‘Yatırım yapın’ tavsiyesi veremem
DHA 19 11 2016, 14:54

Türk Girişim ve iş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından 20’nci kez düzenlenen Girişim ve İş Dünyası Zirvesi gala yemeğine CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, Batı Anadolu Sanayi ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Levent Akgermen, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve dernek başkanları katıldı.

Gecede konuşan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın Türkiye’nin komşuları ile arasının bozulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Bütün zenginliklerine rağmen komşularımızda istikrar yok. Komşu da bu zenginliği Türkiye’ye atamıyor. Tüm dünya iyi olmalı ki Türkiye iyi olsun. Ama bakıyoruz her şey tırmanıyor. PKK tırmanıyor. Güneydoğu’da terör tırmanıyor. 2017’de ne olacak kimse kestiremiyor. Onun için mutlaka iyi olacak bir şeyler yaratmamız yeni bir hikaye yazılması lazım. ABD seçimleri herkes için yeni bir fırsat doğuruyor. Yeni bir birlik doğar mı diyor herkes. Doğabilir. Dünya bir geçiş sürecine girebilir. Böyle bir ümidimiz var. Hepimiz el birliği ile bu yeni hikayeyi yazabiliriz."

Bu süreçte kimseye "Yatırım yapın" tavsiyesi vermeyeceğini açıklayan, ortak olduğu yabancı firmaların da Türkiye’ye yatırımdan kaçtığını vurgulayan Akın, doların 3.40 olduğu bir dönemde yatırımlarına hala devam ettiğini söyledi. Akın, son olarak, Mersin Limanı’na 250 milyon dolar yatırım yaptığını, enerji şirketine de 400 milyon TL’lik baraj satın aldığını söyledi.

'TEŞVİKLER İŞE YARAMIYOR'

Türkiye’de teşviklerin hiçbir işe yaramadığını ifade eden Akın, "Teşvikler güzel ama Doğu’da Güneydoğu’da teşvikler çalışmıyor. Çünkü ileride ne olduğunu hesaplayamıyoruz. Güneydoğu’da kardeş kavgasının olduğu bir yerde yatırım yapmak özel sektör için hiçte cazip değil. Ben bunu devlet makamlarındaki herkese söyledim" diye konuştu.

Akın, "Ak Parti hükümeti iktidara geldiğinde Türkiye çok kötüydü ancak dünya iyiydi. Ancak şimdi Türkiye iyi, dünya kötü durumda. Türkiye’nin tek başına iyi olması bir şey ifade etmiyor. Komşularımız ve dünya iyi olduğu sürece Türkiye iyi olacaktır" dedi.

TÜSİAD BAŞKANI: TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİ AZALDI

Zirve’de TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes da bir konuşma yaptı. Symes, son dönemde hızlanan ve ardı ardına yaşanan iç ve dış gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerinde giderek daha büyük etki yarattığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin, öngörülebilirliğin azaldığı, güven ve güvenlikte olağanüstü sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçtiğini belirten Symes şöyle konuştu:

”Veriler, ekonomik büyümenin ciddi boyutlarda yavaşladığını, işsizliğin uzun zamandır hiç olmadığı kadar yükseldiğini gösteriyor. Son iki haftadır hızlı bir şekilde yükselen döviz kurunun, enflasyon beklentileri ve dolayısıyla uzun vadeli faizler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerden, fazlasıyla endişe duyuyoruz. Aynı zamanda, en önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ile uzun zaman süren ve çeşitli aksamalarla sekteye uğrayan müzakere sürecinin neredeyse kopma noktasına geldiği algısı bizleri ciddi şekilde endişelendiriyor. Sınır ötemizdeki Suriye ve Irak operasyonlarının yarattığı riskler gün geçtikçe büyüyor.”

Symes, bir ülkenin sadece gelir seviyesinin veya büyüme oranlarının yüksek olmasının, ciddi altyapı yatırımlarının yapılmasının o ülkenin toplumunun gelişmişliği ve hatta mutluluğu için yeterli olmadığını söyledi. Türkiye için referans alırken sadece gelir seviyesi yüksek ülkeleri almadıklarını belirten Symes, "Ülkemiz için referans alacağımız, kendimizi karşılaştıracağımız ülkeler; demokrasisiyle, ekonomisiyle, yarattığı katma değerle ve yaşanabilirliği ve yaşam standartları gelişmişlik gösteren ülkeler olmalıdır" diye konuştu.

Ekonomi açısından, bugün itibarıyla güven ve güvenliğin en önemli iki temel sorun olduğunu dile getiren Symes şunları söyledi:

"Tüm yaşananların etkilerinin reel sektöre yansıması biraz daha zamana yayılıyor. Özellikle, Anadolu’daki firmalarda güven sorunu yaşanıyor ki, güven zinciri ticaret için en önemli konu. Normalleşme için önce güvenin yeniden acilen tesisi gerekiyor. Hep söylüyoruz, güven olmadan ne yatırım, ne harcama, ne de büyüme olması mümkün değil. Diğer taraftan, aynı anda çeşitli terör örgütleri ile mücadele ediyoruz. Yani, güvenlik açısından da çok zor bir dönemdeyiz. Bu tüm ülke ekonomisini ciddi şekilde etkiliyor. Turizm sektöründeki zararın etkisi, pek çok sektörü ve tüm tedarik zincirini çok ağır şekilde etkilemiş durumda. Güneydoğu Anadolu bölgemizde insanlarımız ise ülkenin yaşadığı tüm bu zorlukların yanı sıra, daha da ağır bir travma yaşıyorlar. Hem savaşların yaşandığı bu ülkelere coğrafi olarak yakınlığın getirdiği zorlukları; hem de daha 2 yıl öncesine kadar iç barışın tesisi ile reformlardan, bölgede yapılacak yatırımlardan, fırsatlardan, acıları geride bırakıp geleceğe yönelik umudu konuşuyorken, çok ciddi çatışmaları ve bu çatışmaların getirdiği ağır maddi ve manevi yükü çekmek durumunda kaldılar."

Yukarı

Business HT×