BIST 100 9.057,04 % 2,84
USD/TRY 32,3153 % 0,07
EUR/TRY 35,1104 % 0,11
Piyasalar
9.057,20
% 2,84
32,3153
% 0,07
35,1104
% 0,11
1,0807
% -0,19
47,68
-0,25
2.207,83
% 0,59
87,20
% 1,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı: 2017'de bu kârları bulamayabiliriz

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın, ”Türk bankacılık sektörü, 2016 yılını geçen yıla oranla daha yüksek bir kârla ve sermaye karlılığıyla kapatacak. 2017'de bu kârları bulamayabiliriz, çünkü bizim 2016'da elde ettiğimiz bir defalık gelirler var" dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı: 2017'de bu kârları bulamayabiliriz
AA 19 11 2016, 12:26

 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Anadolu Ajansı’nın bankacılık sektörüne yönelik sorularını yanıtladı.

Aydın, bankacılık sektörünün 2016 yılını geçen yıla oranla daha yüksek bir kârlılıkla kapatacağını belirterek, şunları kaydetti:

"2017'de bu kârları bulamayabiliriz, çünkü bizim 2016'da elde ettiğimiz bir defalık gelirler var. Örneğin, Mastercard ve Visa'dan aldığımız paralar var. Oradan bize geri ödemeler yapıldı. Sonra zorunlu karşılıklardan dolayı serbest bırakılan likidite oldu, zorunlu karşılıklara düşük de olsa faiz verilmeye başlandı. Ayrılan genel karşılıklar düştü. Daha önce ekonomi çok hızlı büyürken ekonomi yavaş büyüsün diye alınan önlemlerden dolayı yapılan bazı esneklikler var, buralardan gelen etkilerinden dolayı kar hacmi iyileşti. Bunlar bir işlemden dolayı elde ettiğimiz kar değil, konjonktürel olarak elde ettiğimiz karlar. Bu karları çok ticaretten elde etmedik. Aslında normal olanı ticaretten elde ettiğimiz karlardır. Geçmişte elde ettiğimizin bir bölümü farklı yerlerde noktalanmıştı, şimdi onlar piyasaya çıkıyor."

Sektör açısından 2016'nın hem Türkiye hem de dünya açısından zor bir yıl olduğunu ifade eden Aydın, bankacılık sektöründe ABD'de bir miktar toparlanmanın başladığını, onun dışında sorunların hemen her yerde devam ettiğini söyledi.

Küresel ekonomide negatif etkileşimin yaşandığı ortamda, herkesin iyi olması gerektiğini, aktörlerden birinin iyi olmasının yeterli olmadığını vurgulayan Aydın, Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştirdiği Avrupa'nın ekonomik olarak iyi durumda olmamasının Türkiye'yi doğrudan etkilediğini ve ihracatta yavaşlamaya neden olduğunu, bu durumun bir süre daha devam etmesini beklediklerini anlattı.

Türkiye'nin, ekonomide son dönemde yaşanan süreci, bankacılık sisteminin mali olarak güçlü olması, krizler konusunda ekonomi yönetiminin deneyimi ve Türk reel sektörünün de krizlere alışık yapısı nedeniyle iyi yönettiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye'nin büyüme oranı OECD ortalamasının üzerinde, ancak yüzde 3 ve onun üzerindeki büyüme oranlarını yeterli görmüyoruz, ama iyi oranlar. 27 çeyrektir büyüyoruz. Şimdi biraz daha düşük olsa da büyüyoruz. 'Türkiye büyümüyor' gibi algılamak doğru değil. Sektör olarak 2016'da süreçleri iyi yönettik. Hem reel sektör için hem bireyler için hem dünya hem de Türkiye için 2017 daha iyi bir yıl olacak. Biz bunu böyle satın aldık, uygulamalarımızı buna göre yapıyoruz. Kredilerdeki faiz oranlarında indirime giderek de bunu gerçekten böyle algıladığımızı kanıtlıyoruz. Gelecekte aşağı yönlü olacak diye bu fiyatları verdik."

“EKİM’DE 3,6 MİLYAR LİRA KREDİ YAPILANDIRILDI”

Hüseyin Aydın, kredilerde yeniden yapılandırmaya ilişkin bilgi verirken de bankaların şartları uyan herkesin kredisini yapılandırdığını söyledi:

“Ödemesinde herhangi bir problem olmayan müşterilerimiz de konut kredilerinin yapılandırılmasını istiyor. Bu konuda bankalar eleştiriliyor. Ayrıca yapılandırma yapsak dahi ayağa kalkma şansı olmayanlar da yapılandırma istiyor. Sektör olarak orada vakit kaybetmek istemiyoruz, onlara negatif dönmüş olabiliriz. Yapısal sorunu olanı yapılandırmayla çözemeyiz.”

Borçlarını ödemeye niyetli, kendisine imkân verildiğinde bunu olumlu yönde değerlendirerek ekonomiye katma değer sağlayacak müşterilerinin borçlarını daha önce de şimdi de yapılandırdıklarını dile getiren Aydın, bireysel müşterilere yönelik yapılandırma miktarına ilişkin, "Ekim ayında 225 bin kişinin 1,1 milyar lira tutarında kredi kartı borcu 24 ay, 180 bin kişinin 2,5 milyar lira tutarında ihtiyaç kredisi de 39 ay vadeyle yapılandırılmıştır" dedi.

Yukarı

Business HT×