BIST 100 9.466,99 % -0,60
USD/TRY 32,6013 % 0,22
EUR/TRY 34,8094 % 0,36
Piyasalar
9.464,50
% -0,63
32,6011
% 0,22
34,8071
% 0,35
1,0649
% 0,05
45,49
0,00
2.378,31
% -0,03
86,32
% -0,91
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Otomobil fiyatlarını değiştirecek karar

Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemelerini de içeren tasarı TBMM'de kabul edildi

Otomobil fiyatlarını değiştirecek karar
17 11 2016, 07:43

Motorlu taşıtların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını yeniden belirlemeye yönelik olarak Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesini öngören tasarı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda bir süredir beklenen "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı" dün gece kabul etti.

Yasada motorlu taşıtların ÖTV oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirlemeye yönelik Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesinin yanı sıra alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemeleri yer alıyor.

Buna göre Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli listede yer alan mallar için Bakanlar Kurulu'na mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirme ve kanuni oranına kadar çıkarma hususunda yetki veriliyor.

Yasayla birlikte motorlu taşıtların vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilmesine ve vergileme ölçütleri genişletilerek otomobillerin ÖTV oranlarının sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilmesine imkan sağlanıyor. Düzenlemeye göre bu konuları belirlemedeki yetki ise Bakanlar Kurulu'na ait olacak.

Aynı yasayla ayrıca İstanbul'da "Fenerbahçe Üniversitesi" ve "Ayvansaray Üniversitesi" adıyla iki vakıf üniversitesi kurulması kabul edildi.

"DÜZENLEME, FİYATLARI 15-20 BİN LİRA ARTIRIR"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılacak düzenleme sonrası piyasanın durumuyla ilgili Anadolu Ajansı'na konuştu.

Yapılacak düzenlemenin sıfır araç satan bayilere hareketlilik getirdiğini belirten Erkoç, "İster istemez sıfır araç fiyatlarında 15-20 bin lira civarında bir artış söz konusu olacaktır" dedi.

Aydın Erkoç, ÖTV farkının Türkiye’de üretilen ya da Türkiye’de montajı yapılan araçlara değil de yurt dışından ithal edilen araçlara uygulanmasının daha doğru olacağını düşündüklerini kaydett

Yukarı

Business HT×