BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş dünyası: Piyasadaki daralma geçici

Ekonomideki kan kaybının sektörlere etkisini sorduğumuz iş dünyası temsilcileri, piyasadaki daralmanın geçici olduğu görüşünde birleşiyor

İş dünyası: Piyasadaki daralma geçici
CEREN DİLEKÇİ 16 11 2016, 13:25

Eylül ayı sanayi üretiminde meydan gelen beklenmedik düşüş, üçüncü çeyrekte büyümenin daralacağı beklentilerini güçlendirdi. En fazla istihdam kaybının sanayi cephesinde olduğunu işaret eden Ağustos ayı işsizlik verisi de büyümeye ilişkin tedirginliğin artmasına neden oldu.

Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir devam eden büyüme trendine ara vermesinden endişe ediliyor.

Ekonomideki kan kaybının sektörlere etkisini sorduğumuz iş dünyası temsilcileri, piyasadaki daralmanın geçici olduğu görüşünde birleşiyor.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, kamunun teşvikleri ile piyasanın normale dönmesini beklediğini belirtti. Aydın, BloombergHT mikrofonlarına şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'ye bakacak olursak tüm global pazarlar gibi dünya makro ekonomik dengelerinin oynadığı bir dönemde bu tür dalgalanmalar oluyor. Özellikle gelişen pazarları bu tür global dalgalanmalar daha çok vuruyor. Bu global dalgalanmaların yanında Türkiye'nin de birtakım riskleri var. Suriye'deki savaş veya Irak'taki karışıklık gibi. Bunun dalgalanmanın geçici olduğunu kamunun teşvikleriyle normale döneceğini düşünüyorum."

DAYANIKLI TÜKETİM MALI İMALATINDA KARAMSAR TABLO

Sanayi üretiminde aylık bazda en çok daralmanın yaşandığı sektör dayanıklı tüketim malı imalatı. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Ergün Güler'e göre, çeyreksel bazda dayanıklı tüketim malı imalatı, 2009'dan bu yana en düşük seviyede.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ise sanayideki daralmada geçici faktörlerin etkili olduğunu düşünüyor.

Şirket olarak daralmayı fazla hissetmediklerini kaydeden Erdoğan, "Üçüncü çeyrek satışlarımız beklediğimiz gibi. Önemli bir düşüş yaşamıyoruz. Bunun geçici bir trend olduğunu düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

TURİZM GELİRLERİNDE YÜZDE 40'LIK DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Yılın en çok yara alan sektörü ise turizm. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen haftaki açıklamasında, turizmdeki olumsuz gelişmelerin ekonomik büyümeyi zayıflattığını söylemişti.

ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy'a göre bu yıl turizm gelirlerinde yüzde 40'a varan oranda düşüş olacak.

Dış kaynaklı turizmde ciddi gelir kaybı olduğunu kaydeden Ersoy, Türkiye'nin boğuştuğu terör olayları, siyasi gelişmeler nedeniyle bu sene turist kaynaklı turizm gelirlerinde yüzde 35-40 oranında düşüş beklediklerini bunun da büyümeye etkisinin 1 puan civarında olacağını belirtti.

İç turizmin ise canlandığını bildiren Ersoy, "Tedarikçi otellerin iç pazarı alternatif olarak görmesinden dolayı çok ciddi fiyat manevraları yaptılar. Sektör ortalaması iç pazarda yüzde 10 civarında büyüdü. Bizim pazar payımız daha da büyüdü. Bu seneyi tahmini olarak yüzde 31 büyümeyle kapatacağız" diye konuştu.

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE İNDİRİM SEZONU ETKİSİ

Büyümede yüzde 12'lik paya sahip perakende sektörü, bu yıl uzun süren indirim sezonunun etkisiyle enflasyonu düşürücü yönde etki yaptı.

Defacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş, perakende sektörünün son çeyrekte yüzde 4 oranında eksi enflasyon vererek büyümeye olumlu katkı sağladığını belirtti.

Önümüzdeki dönemde de perakende sektöründe müşterinin havasının iyi olmasını beklediklerini kaydeden Ateş, yılı iyi bir şekilde tamamlayacaklarına inandıklarının altını çizdi.

Yukarı

Business HT×