BIST 100 10.247,75 % -0,86
USD/TRY 32,2697 % 0,06
EUR/TRY 34,7168 % 0,10
Piyasalar
10.247,75
% -0,86
32,2697
% 0,06
34,7176
% 0,11
1,0749
% 0,00
44,72
0,16
2.308,85
% -0,23
83,77
% 0,73
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

4 sanayi odası başkanından 4 kritik işsizlik açıklaması

Ege Bölgesi, Mersin, Bursa ve Trabzon Sanayi Odası Başkanları, 19 ayın zirvesine çıkan işsizliği BloombergHT'ye değerlendirdi

4 sanayi odası başkanından 4 işsizlik açıklaması
BUSINESSHT 15 11 2016, 17:42

Son üç aydır çift haneli rakamlardan inmeyen Türkiye işsizliği, 19 ayın zirvesine çıktı. Ağustos işsizlik oranı yüzde 11,1 beklenirken yüzde 11,3'ü gördü. Her beş gençten biri işsiz.  

Aynı dönemde işsizler 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 oldu. Bu sayı, Uruguay'ın, Puerto Rico'nun ya da Gürcistan'ın nüfusuna yakın. İstihdamdaki en yüksek düşüş ise eylül ayı büyümesi yüzde 3,8 gerileyen sanayi sektöründe. Sektördeki istihdam kaybı ağustosta 30 bin kişi.

Dört sanayi odası başkanı işsizlik ve büyüme dengesiyle ilgili olarak BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen'e konuştu. 

ENDER YORGANCILAR/ EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI BAŞKANI

"Tedbir alınmadığı müddetçe sanayi üretimindeki gerilemenin devam edeceğini düşünüyorum. Yeni açıklanan teşvik politikaları son derece önemli. Ancak açıklanan teşvikler, yeni yatırımlarla ilgili. Halbuki bizim, devam eden sektörlerimizin ve KOBİ'lerimizin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye'nin rekabetçi konuma gelebilmesi için çalışan sistemlerinin desteklenmesi gerekiyor. Büyüme, sadece sanayi verisiyle ortaya çıkan bir değer değil. Bunun dışında turizm gelirleri, yurtdışı harcamaları, ithalat ve ihracat dengesi gibi parametreler de var. Bunlar toplu olarak değerlendirilmeli ancak sanayi üretimi olmadan yapılan büyüme, uzun vadeli bir büyüme olmayacaktır."

Yorgancılar, Ege Bölgesi'nin istihdam politikası sorulduğunda şu açıklamaları yaptı:

"Bu sadece Ege ya da İzmir'i değil Türkiye'nin genelini ilgilendiriyor. Her yıl 700- 750 bin öğrencimiz üniversiteyi bitiriyor. Bir yandan nüfusumuz da artıyor. Bunlara iş imkânı sağlanması için mutlaka yatırım yapılması gerekiyor. Nüfusun artmasına oranla biz yeterli yatırım ve iş imkânı sağlayamıyoruz.

ŞERAFETTİN AŞUT/ MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

"Bildiğiniz gibi bizim bölgemizde İran, Irak ve Suriye bağlantılı çıkışlar da var. Gıda sektöründeki daralma sonucu, buradaki ihracatımızda dönem dönem sıkıntılar yaşıyoruz.  Sanayi sektörü açısından baktığımızda, organize sanayi bölgesindeki doğalgaz tüketimi ve sanayi elektriği tüketiminde olumlu yönde gidiyoruz. Bölgenin tamamının sanayi üretimini değerlendirdiğimizde, gıda sektöründeki sıkıntılar var ancak kimya, demir-çelik, cam, çimento gibi ana sanayi üretimlerinde bir sıkıntımız yok. Ancak bu böyle gitmeyecek. Bazı önlemler almamız lazım. Öncelikle güven ortamının oluşturulması şart. Güven ortamı sağlandığında bölgede istihdam artışı da görebileceğiz. Yeni pazarlara girmemiz, mesleki eğitim konusunda radikal çözümler bulmamız gerekiyor"

Bölgenin ihracatının yüzde 50'sinin Avrupa Birliği'ne (AB) olduğunu hatırlatan Aşut, AB ile son bir haftadır yaşanan gerginliğin yaratacağı güven probleminin Mersin ve Çukurova ekonomisini etkileyebileceğini söyledi.

İBRAHİM BURKAY/ BURSA SANAYİ VE TİCARET ODASI BAŞKANI

Türkiye'nin 27 çeyrektir büyüyen trendinin son çeyrekte olumsuz gelen  verilerle aksi yöne dönmesinin dünyadaki gelişmelere  çok da sürpriz olmayacağını söyleyen Burkay sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyadaki krizlerin yönetimi konusunda en tecrübeli ülkelerin başında Türkiye geliyor. Hükümetin  hem mâli, hem para hem de teşvik politikalarındaki tecrübesi Türkiye'yi avantajlı hâle getiriyor. Sanayinin başkenti Bursa, ihracatta ikinci, katma değerde, istihdamda Türkiye'nin ilk üçünde olan bir kent. Türkiye'nin ekim ayı ihracatı düşmüş olsa da Bursa'nın ihracatında ciddi bir artış söz konusu. Ekim ayında yüzde 8'lik bir artış yakaladık. 2016'da maruz kaldığımız saldırılara rağmen, 2017'ye umutla bakmaya devam ediyoruz."

Burkay, Bursa'nın 2017 istihdam politikasının nasıl olacağı ile ilgili soruya "Bursa da işsizlik yok. İşçisizlik var. Biz çalıştıracak adam bulamıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Özellikle Suriye'den gelen muhacirlerle birlikte bazı bölgelerimizde işsizlik sıkıntısı söz konusu olabilir. Ancak Marmara Havzası'nda işçi bulamama gibi bir sorun var. Nitelikli insan kaynağımız malesef yeterli değil. Türkiye'nin üretimi ve verimliliği artırmada nitelikli insan gücüne ihtiyacı var."

MUSTAFA SUAT HACISALİHOĞLU/ TRABZON SANAYİ VE TİCARET ODASI BAŞKANI

"27 çeyrektir büyüyoruz ve bence 28'nci çeyrekte de büyümeye devam edeceğiz. 'Mevcut dönemden daha kötüsünü yaşamayız' diye bir intiba var. Bölge ihracatına bakıldığında, geçmiş olduğumuz bu dönem içerisinde, bazı durgunlukların yaşandığını biliyoruz. Ancak bu durgunluk kalıcı değil. Bundan sonrası, ülkemizin dışarıya vereceği güvenle ilgili. Dış kaynaklara bakıldığında, ülkeye sürekli bir dış kaynak girişi olduğu söz konusu. Bu da ülkenin dışarıya verdiği güvenle alakalı."

Hacısalihoğlu, bölge oyuncularının 2017 planlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"İstihdam açısından bakıldığında geleceğe dönük umutlar fazla. Firmalarımızın hemen hemen hepsi eleman arıyor ama eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bölgemizde gerek yatırım gerekse istihdam yönünden önemli gelişmeler olacağını şimdiden söyleyebiliriz." 

Yukarı

Business HT×