BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5345 % -0,10
EUR/TRY 34,9768 % 0,35
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5316
% -0,11
34,9745
% 0,35
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.332,11
% 0,69
89,23
% 1,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

3 görüş: Gelişen piyasalar için 'yas tutma' zamanı mı?

Trump'ın başkanlığı gelişen piyasalarda nasıl etkili olacak?

3 görüş: Gelişen piyasalar için 'yas tutma' zamanı mı?
BLOOMBERG NEWS 15 11 2016, 14:00

Herkes Donald Trump'ın ABD başkanı olmasının gelişen piyasalar için ne anlama geldiğini anlamaya çalışırken, bankalardan gelen raporlarda da farklı farklı görüşler var.

Ancak analistlerin emin olduğu 3 şey var: Trump'ın politikaları ABD faizlerinin daha hızlı yükselmesine neden olacak, bundan en çok gelişen piyasa para birimleri etkilenecek ve bu durum kalıcı olabilir.

İşte 3 büyük kurumun görüşleri:

JPMORGAN

Haberin başlığına ilham veren yorum JPMorgan'dan geldi. JPMorgan analistleri Trump'ın gelişiyle yükselecek popülizmin ve faizlerin gelişen piyasa para birimleri, hisseleri ve çevre Avrupa tahvilleri gibi bazı piyasalar için "yas tutma" zamanı geldiğinin işareti olduğunu söyledi.

Dünyayı ticaret çatışmaları beklediğini söyleyen analistler, bu durumda rezerv para birimlerinin gelişen ülkelerdeki ve emtia üreticisi ülkelerdeki para birimlerini geride bırakacağını belirtti.

Analistlere göre seçimden sonra riskli piyasalarda görülen hareketler gelişmekte olan piyasalarda yaşanacak kalıcı bir yeninden değerlemenin başlangıcı da olabilir.

SOCIETE GENERALE

Societe Generale'e göre Donald Trump'ın seçim zaferinin ardından gelişen piyasa para birimlerinde yaşanan satış dalgasının yarattığı likidite kuruluğu normalden çok daha kötü bir durumda.

Societe Generale küresel döviz ve gelişen piyasa satış müdürü Marc Zaffran, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, yatırımcıları özellikle Türk lirası ve Güney Afrika randı için temkinli olmaları konusunda uyardı. ABD faiz artışına en hassas para birimlerinden biri olduğunu söylediği Türk lirası için Temmuz darbe girişimi sonrası jeopolitik risklerin de arttığını söyledi.

"Durum normalleşecektir, ancak o zamana kadar büyük bir satış dalgası devam ediyor" diyen analist, yatırımcıların en azından yatırımlarının bir kısmını gelişen piyasa risklerine karşı hedge etmesi gerektiğini belirtti.

Zaffran'a göre gelişen piyasalarda oynaklık ve belirsizlik alışılmadık bir durum olmadığından yine de panik yapmaya gerek yok.

CITIGROUP

Citigroup analistleri de küresel finansal şartlarda sıkılaşma beklentileri ve Trump'ın içe dönük politikalarının yaratabileceği risklere vurgu yaptı ve gelişen piyasalarda yaşanan baskının kalıcı olabileceğini söyledi.

Gelişen piyasalarda seçim sonrası döviz risklerinin dolarize edilmeye başladığını söyleyen analistler, bu yapısal durumun başka sonuçları da olabileceğini söyledi.

Yukarı

Business HT×