BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3874 % 0,13
EUR/TRY 35,0324 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3874
% 0,13
35,0324
% 0,04
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar yeni haftaya da rekorlarla başladı

Piyasalardaki gelişmeler ve haberler

Dolar yeni haftaya da rekorlarla başladı
BUSINESSHT 14 11 2016, 07:03

Yeni haftaya giren piyasalar hala Donald Trump’ın ABD başkanı olmasının fiyatlamaya çalışırken, yurt içinde gözlerarta arda rekor kıran dolarda.

Dolar ABD'de başkanlık seçimlerini 8 Kasım'da Donald Trump'ın kazanmasından itibaren Hazine tahvil faizlerinde görülen sert yükselişe paralel olarak kesintisiz değer kazanıyor.

Geçen hafta 3,29’un üzerine kadar çıkan dolar/TL de haftaya Cuma günü kapanış seviyelerine yakın 3,2550 seviyelerinde başladı. Kur daha sonra hızla yükselerek 3,2984 ile rekor tazeledi ve gelişen ülkeler arasında en çok düşen para birimi oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1 düşüşle 74.419,10 puandan tamamladı, işlem hacmi 3,4 milyar lira. 

Hazine Kasım ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 10,13, gösterge 10 yıllık tahvilde yüzde 11,.08 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

TEB Yatırım stratejisti Erkin Işık ihale öncesinde, "Küresel likidite koşullarındaki kötüleşme göz önüne alındığında zamanlama talihsiz. İhalede teklifler, tahvillerde son dönemdeki satışların ardından dahi zayıf olabilir, dolayısıyla henüz tahvil alınmasını tavsiye etmiyoruz" demişti.

Türkiye'nin 10 yıl vadeli ABD doları cinsinden tahvilinin faizi ile ABD 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi arasındaki fark ise 13 baz puan artışla 353 baz puana yükselerek, Bloomberg'in takip ettiği 11 gelişmekte olan ülke arasında en yüksek 2. seviyeye ulaştı.

5 yıl vadeli Türkiye CDS'leri de 6 baz puan yükselerek 295 baz puanı gördü ve 29 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

GELİŞEN PİYASALAR

Societe Generale gelişmekte olan piyasalar stratejisti Jason Daw, "Trump'ın zaferi yatırımcıların gelişmekte olan piyasa yatırım tezlerini yeniden değerlendirmesine yol açtı, bu durum gerçekleşiyor gibi gözüküyor" dedi.

Daw, Trump'ın korumacı ticaret politikaları karşısında yatırımcıların gelişmekte olan piyasaların geleceğini yeniden değerlendirmeye aldığını belirterek, "Başkan seçilen Trump'ın korumacı eğilimi nedeniyle yatırımcılar gelişmekte olan piyasaların geleceğiyle ilgili giderek daha fazla endişeli hale geliyor" dedi.

Daw, "Yatırımcıların endişesi, korumacı bir başkan ile ABD büyümesindeki güçlenmenin gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesinde artık daha az etkiye sahip olabileceği" dedi.

TAHVİL

Trump’ın başkan olduktan sonra altyapı yatırımlarına ve büyümeye ağırlık vereceğini söylemesi tahvil piyasalarında eşi görülmemiş bir sarsıntı yarattı. Büyümenin ABD’nin enflasyon hedeflerine daha hızlı yaklaşmasını sağlayacağı ve faizlerin daha hızlı artacağı beklentilerini tetiklemesiyle geçen hafta tahvillerden 1,2 trilyon dolarlık çıkış oldu.

Tahviller yeni haftaya da düşüşle başladı. Asya’daki hükümet tahvilleri gerilerken, 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi de Asya piyasasında 4 baz yükselerek yüzde 2,19 ile Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

PESO

Geçen hafta Trump endişeleri nedeniyle yüzde 12 değer kaybederek rekor düşük seviyeleri gören Meksika pesosu Trump'ın danışmanlarından Anthony Scaramucci'nin Financial Times'a yazdığı yazıda yeni başkanının tahmin edilenden daha az ticarte karşıtı olacağına ilişkin yazısının yarattığı iyimserlikle yüzde 1,1 yükseldi.

PETROL

Geçen haftayı yedi haftanın en düşük seviyesinde kapatan petrolde zayıflık sürüyor. Bir yandan İran'ın üretimi artırması bir yandan da ABD'de aktif petrol kuyusu sayısının Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkması küresel arz fazlasının devam edeceği beklentilerinin sürmesine neden oluyor.

Brent petrol haftaya 44,80 dolar seviyelerinde, ham petrol ise 43,30 dolar seviyelerinde yatay başladı.

Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC kayda değer bir üretim indirimi yapmazsa  fiyatların, "sürekli artan küresel arz" ortamında daha da gerileyebileceği uyarısında bulunmuştu.

 Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasaların, OPEC'in üretim  kısma konusunda anlaşacağına ilişkin duyduğu şüphe artıyor. Piyasa muhtemelen halihazırda OPEC'ten bir adım gelmeyeceği beklentisini fiyatlamış durumda, ancak anlaşma olmadığı açıklandığında varil başına 40 doların altına ani bir tepki gelebilir" dedi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:37'de varil başına 43.32 dolara indi. Kontrat Cuma günü 1.25 dolar düşerek 43.41 dolar ile 19 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 2 altındaydı.

ALTIN

Altın doların değer kazanması ve Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı beklentisine paralel olarak yüzde 1 değer yitirdi ve beş aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördü.

ABD'de başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasının ardından ABD Hazine tahvillerinin faizleri altyapı yatırımlarının hız kazanacağı ve enflasyonun yükseleceği beklentisiyle sert yükselirken, emtia fiyatları da keskin düşüş kaydetti.

ASYA PİYASALARI

Güvenli liman ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki yükseliş gelişmekte olan ülke fonlarından para çıkışı ihtimalini de beraberinde getirirken, ABD ile Çin arasında ticaret savaşı çıkma olasılığı Asya piyasalarında risk iştahını bozuyor.

 Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1,1 düşüşle Temmuz ortasından bu yana en düşük seviyeye indi.

Asya piyasalarında dolar 107 yen düzeyinin üzerine çıkarken, yenin değer kaybetmesi ve beklentilerin üzerinde gelen büyüme ise Japonya'nın Nikkei endeksini yüzde 1,5 yukarı taşıdı.

Yukarı

Business HT×