BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5007 % -0,20
EUR/TRY 34,9311 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5007
% -0,20
34,9316
% 0,22
1,0726
% 0,25
44,89
-0,46
2.329,23
% 0,56
87,91
% -0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doların ateşi yeniden yükseldi

Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde Başkan seçilmesinin ardından üçüncü işlem gününde ABD hisseleri toparlansa da gelişen piyasalardaki satış derinleşiyor

Doların ateşi yeniden yükseldi
BLOOMBERGHT 11 11 2016, 08:41

Donald Trump’ın sürpriz şekilde emlak milyarderliğinden ABD Başkanlığı’na uzanmasının sarsıntısı geçse de artçıları devam ediyor.

Gelişen piyasa kurlarındaki satışlar sertleşirken dün Türk Lirası, yüzde 1,4, Güney Afrika Randı yüzde 4,7, Meksika Pesosu yüzde 3,6, Brezilya Reali yüzde 4,6 geriledi.

Bank of America Merril Lynch verilerine göre küresel tahvillerin haftalık kayıpları, yirmi yıldan bu yana sadece ikinci kez bir haftada 1 trilyon doları aştı. Dow Jones endeksi ise dün ABD piyasaları açılışına rekor yükselişle başladı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Mayıs 2015'ten bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) aralıkta faiz artırıp artırmayacağına dair giderek derinleşen belirsizlik ise piyasalardaki Trump şokunu destekliyor. Trump’ın 45’nci Başkan olmasının hemen ardından yüzde 50’nin altına düşen faiz artırma olasılığı, seçimden sonraki üçüncü günde tekrar yüzde 80’e çıktı. Bunda, Richmond Fed Başkanı Jefrrey Lacker’ın Trump zaferinin aralıkta faiz artırılma ihtimalini zayıflatmadığını söylemesi ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın aralık ayının faiz artırımı için makul bir zaman olduğunu açıklamasının da etkisi var. Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı, 13-14 Aralık'ta yapılacak.

YURTİÇİ PİYASALAR

Bu gelişmeleri yakından takip eden Türkiye piyasasında ise liranın gerginliği sürüyor. Dün 3,24 lira seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL endeksi, haftanın son işlem gününe 3,25’ine başladı.

Kur daha sonra 3,27'nin üzerine kadar çıktı.

Türkiye 10 yıl vadeli devlet tahvili faizi 23 baz puan yükselerek yüzde 10.84'e yükseldi ve 24 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye 10 yıllık tahvil faizinin getirisi bu hafta 44 baz puan yükselerek, 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimi sonrasından bu yana en sert yükselişi kaydetmiş oldu.

Türkiye beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi ise 13 baz puan yükselerek 283 seviyesine tırmandı ve 20 Temmuz'dan bu yana görülen en yüksek seviyesine geldi.

10 yıl vadeli Türkiye tahvilleri ve ABD tahvilleri arasındaki faiz farkı 27 baz puan artarak Şubat ayından bu yana görülen en yüksek olan 322 baz puana ulaştı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,55 düşüşle 75.174,17 puandan tamamladı, işlem hacmi 3,6 milyar TL.

 

ALTIN

Seçim öncesi üç hafta üst üste yükselen altının cazibesi, Trump'ın politikalarının ABD altyapısının yeniden inşası ve büyümeyi destekleme üzerinde odaklanacağına ilişkin iyimserliğin artması ile birlikte azalıyor. Hisse senetleri ve metaller yükselirken, dolar güçlendi ve bunun sonucu altına yönelik alternatif yatırım talebi azaldı. Yatırımcıların dikkati şimdi yeniden Fed'e çevrilmiş durumda. Spot altının ons fiyatı bin 260 dolardan işlem görüyor.

Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, Cumhuriyetçi iktidarın harcamaları inşaat sektörü faaliyetlerine destek sağlayacak ve çelik, nikel, çinko ve dizel gibi emtia bundan faydalanacak, fakat altın için görünüm karışık. Banka, 9 Kasım tarihli raporunda, altının mali ve jeopolitik belirsizlikten destek alabileceğini, ancak güçlü büyümenin fiyatlar için aşağı bir faktör olabileceğini belirtti.

PETROL

Petrol piyasasını Trump zaferinden sonra en çok etkileyen diğer bir konu da Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) kayda değer bir üretim indirimine gitmemesi. Uluslararası Enerji Ajansı, perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC'in planladığı üretim kısıntısı gerçekleşmezse, gelecek yıl tüm dünyada petrol piyasasının fazla petrole boğulacağını ifade etti.

IEA dün açıkladığı aylık raporuna göre ekimde küresel arz, günde 800 bin varil artışla 97,8 milyon varile yükseldi. Bunun ardında, OPEC üretiminin rekor düzeyde artışının yanı sıra, Rusya, Brezilya, Kanada ve Kazakistan gibi OPEC dışı üreticilerin de üretimlerini artırması yatıyor. Doların marttan bu yana en yüksek seviyelere çıkması da dolar ile fiyatlanan petrolün cazibesini azaltıyor.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, varil başına 44 dolara kadar gerilerken ocak vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 45 doların üzerinde.

ASYA PİYASALARI

Trump başkanlığında uygulanacak politikaların gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarına neden olabileceği ve bu ülkelerin ihracatını zayıflatabileceği endişeleri ile Asya piyasalarındaki satış dalgası derinleşti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ve gelişen ülke para birimleri, daha korumacı ticaret politikaları uygulamayı ve Fed'in faiz artırımlarını hızlandırması beklenen bir adım olan mali teşvikleri artırmayı planlayan Trump'ın seçilmesinden bu yana, üç işlem gününde de, aşağı yönde hareket etti.

Yukarı

Business HT×