BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5445 % 0,02
EUR/TRY 34,9143 % -0,17
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5439
% 0,02
34,9134
% -0,17
1,0720
% -0,09
44,89
0,00
2.332,97
% 0,02
89,31
% 0,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası 15 Temmuz sonrası attığı likidite adımından neden vazgeçti?

Merkez Bankası'ndan teminat döviz depo limitlerine ilişkin basın duyurusu geldi

Merkez Bankası 15 Temmuz sonrası attığı likidite adımından neden vazgeçti?
BUSINESSHT 10 11 2016, 15:42

Merkez Bankası 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaldırdığı teminat döviz depo limitlerini yeniden getirdi.

Banka'dan yapılan açıklamada, "Bankamız nezdinde tesis edilen teminat döviz depoları için limit uygulamasına 11 Kasım 2016 tarihinden itibaren yeniden başlanacaktır" denildi.

Açıklamaya göre, banka limitleri 17 Temmuz 2016 öncesi limitlerin dört katı olarak uygulanacak. Tahsis edilen limite ulaşılana kadar limitlerini aşmış olan bankaların mevcut depoları uzatılmayacak ve yeni depo tesis edilmeyecek.

AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR?

Kararı Merkez Bankası'ndan liraya dolaylı destek adımı olarak tanımlayan HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Bankalar hem kasalarındaki dövizi hem de swap işlemleri yoluyla elde ettikleri dövizi teminat olarak Merkez’e park edebiliyor. Bankaların swap işlemlerinde lira borç vermeye yönelmesi swap faizlerinin de düşük gerçekleşmesine neden oluyordu. Merkez Bankası’nın bu adımla amacı bankaların kendisine daha az döviz park etmesini sağlamak hem de swap faizlerinin normalleşmesini sağlamak olabilir" dedi. 

"Swap faizinin düşük olması nihayetinde lirada kısa pozisyon almanın, yani döviz satın almanın maliyetini azaltıyor" diyen Aksoy, "Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası liraya dolaylı da olsa iki taraflı bir destek hedeflemiş olabilir" dedi.

Aksoy'a göre, "Merkez Bankası henüz döviz satım ihalelerine başlamasa da liradaki değer kaybından rahatsız olmaya başlamış görünüyor."

Açıklama sonrası 1-aylık swap faizi yüzde 7,74’ten 8,09’a kadar yükseldi.

ARBİTRAJ FIRSATI

Merkez Bankası 15 Temmuz girişimi sonrası açıkladığı likidite önlemleri kapsamında döviz depo limitlerini de kaldırmıştı. Böylece daha önce bilançoları oranında limitleri olan bankalar, Merkez Bankası'na döviz getirerek bunu teminata koyup istedikleri kadar TL alabileceklerdi.

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Uğur Gürses 19 Ekim'deki yazısında, "Merkez Bankası ‘Döviz getirip teminata koyarak istediğiniz kadar Türk Lirası alabilirsiniz’ deyince bankalar Avrupa’dan negatif faizle borçlanıp Merkez Bankası’na verdi. Böylelikle tam 7.2 milyar Euro Merkez Bankası’na getirildi” demişti.

"Merkez Bankası'nın uygulaması bankalara çok güzel bir arbitraj kapısı açtı" diyen Gürses süreci şöyle anlatmıştı:

"Bankalar ellerindeki dövizleri Merkez Bankası'na geitiriyorlar, ki neredeyse tamamı euro; bunu karşılığında TL borçlanıyor. Sonra bu TL'leri yurtdığındaki bankaalra borç verip karşılığında döviz (euro) borçlanıyorlar. Sonra aynı döngü, bu eurolar Merkez Bankası'na götürelerek tekrarlanıyor."

KARARIN ETKİSİ NE OLUR?

BloombergHT canlı yayınına katılan İş Yatırım Ekonomist Muammer Kömürcüoğlu, Merkez Bankası'nın açıklaması hakkında şunları söyledi:  

"Bir anlamda bankalar için çok da olumlu sayılmayacak bir haber. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde sona doğru yaklaşıldığını biliyoruz. Bu bağlamda parasal gevşemeye devam edilecekse faiz haricindeki kanallardan gidileceğini düşünüyorduk. Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemlerde ne gibi adımlar atacağı oldukça önemli olacak. Bugünkü açıklama 'Merkez Bankası biraz daha sıkılaştırmaya geri mi dönüyor?' sorunu akıllara getiriyor. Ancak Türk Lirası üzerinde çok büyük bir etki beklememek lazım çünkü TL için hem içerideki hem dışarıdaki riskler fiyatlanıyor. Merkez Bankası'nın adımları, bu büyük baskıyı kısmen azaltsa da sona erdirecek durumda değil. Dolayısıyla çok büyük etki beklemek biraz iyimserlik olacaktır."

Yukarı

Business HT×