BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3469 % 0,17
EUR/TRY 35,1082 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3473
% 0,17
35,1080
% 0,11
1,0796
% -0,29
47,65
-0,28
2.221,85
% 1,23
87,41
% 1,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcılara Trump sarsıntısından korunmak için 6 ipucu

Piyasadaki panik havasına değil, Trump'ın politikalarına bakmak gerekiyor

Yatırımcılara Trump sarsıntısından korunmak için 6 ipucu
BLOOMBERG NEWS 10 11 2016, 09:41

Cumhuriyetçi Parti'nin tartışmalı adayı Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde ABD'nin 45. başkanı seçilmesiyle piyasalar karıştı.

Trump'ın politikaları ve küreselleşmenin geleceğine ilişkin belirsizliğin yarattığı endişe tüm piyasaları salladı. Dünkü satış dalgasına ve analistlerden gelen yorumlara bakılırsa yatırımcıların genelinde kafa karışıklığı ve korku hakim gibi görünüyor.

Peki bu şartlar altında yatırımlarını korumak isteyen yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

İşte stratejist ve finans danışmanlarına göre Trump fırtınasından korunmak için 6 ipucu:

1) Şirketlerin hisselerine yatırım yapıyorsunuz, siyasetçilere değil

Stratejistlerin en önemli tavsiyelerinden biri Trump korkusunun ABD'nin temel göstergelerini gölgelemesine izin vermemek.

Egan, Berger & Weiner finansal danışmanı Howard Pressman müşterilerine, "ABD ekonomisinin sağlık olduğunu ve dirençli olduğunu gösterdiğini unutmamalısınız" diyor.

Burning River Advisory Group fon yöneticisi Ed Vargo'ya göre de yatırımcıların kendine şu soruları sorması gerekiyor:

"Şirketler hala hissedarlarına maksimum değer yaratmaya çalışıyor mu? Amerikan şirketleri hala kaliteli ürün ve hizmet üretmeyi ve çalışanlarına iyi bir ortam yaratmayı önemsiyor mu? Ebeveynler hala çocuklarının kendilerinin daha fazla eğitim görmesini ve daha fazla olanağa sahip olmasını istiyor mu? Çalışanlar hala makul bir yaşta emekli olup altın yıllarının tadını çıkarıyor mu? Kısacası insanlar ve şirketler daha iyi bir yarın istiyor mu?"

Trump'ın zaferinin bu soruların hiçbirinin cevabını değiştirmediğini söyleyen Vargo, siyasetçilerin genelde göreve geldikten sonra kampanyalarda kullandıkları dili kullanmaya devam etmediğini de hatırlattı.

2) Trump'ın büyüme yanlısı olduğunu unutmayın

Günün sonunda altyapı harcamaları ve büyüme yanlısı politikalar Trump'ın ekonomik planlarının önemli bir parçasını oluşturuyor.  

Finans danışmanı Michael Kitces'e göre, Trump'ın zaferinin ardından piyasaların verdiği ilk tepki temel büyüme risklerinden ziyade, Trump'ın jeopolitik riskler üzerinde yaratabileceği etkiden kaynaklanıyordu. Kitces piyasaların en azından şimdilik bu iki unsurun birbirini dengelediğine karar vermiş göründüğünü söylüyor.

3) Riski azalt ve düşükten satma

Pek çok analist müşterilerine ekonominin ve piyasaların Trump rüzgarını atlatacağını söyleyerek, uzun vadeye odaklanmalarını ve düşük fiyattan satmamalarını tavsiye ediyor.

Finans danışmanı Chris Chen'e göre yatırımcılar bu süreci kısa vadede riski azaltacak bazı stratejilerle rahatça atlatabilir. Temettü ve faiz ödeyen yatırımlara odaklanmak gerektiğini söyleyen Chen, "Trump'ın politikalarının ve tam olarak fiyatlanmış bir piyasanın sonucunda düzeltme görülebileceğini" belirtiyor.

Lili Vasileff'e göre de, likidite rezervi olarak kullanmak ve piyasadaki oynaklıkları satın alabilmek için bir miktar nakit ayırmak da bu dönem için iyi bir fikir olabilir. Vasileff altın ve doğal kaynaklara yatırım yapan fonları tavsiye ediyor.

4) Karmaşanın içinde fırsat arayın

Bir başka finans danışmanı David Haas'ın tavsiyesi ise emtia. Trump'ın altyapı yatırımlarını artırma vaadi ve dolardaki dalgalanmalara karşı iyi bir korunma aracı olmaları açısından yatırımcıların emtia yatırımlarını artırmak için iyi bir zaman olduğunu söyleyen Haas, "Ancak zaman içinde Trump'ın başkanlığı çeşitlendirilmiş portföylere kazandıracak ve eğer gerçekten ekonomiyi canlandırmayı başarırsa piyasalar zaman için toparlanacak" dedi.

5) Kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın

Yatırımcıların günlük hayatını daha iyi hale geitrmek için yapabileceği pek çok somut şey var: Paraları hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak, kendilerine ve ailelerine yatırım yapmak ya da yeni hedefler belirlemek gibi.

Trump'ın neler yapacağına dair çok fazla fikrimiz olmadığını hatırlatan danışman Timothy LaPean, "Önümüzdeki 72 saat içinde hesaplarınızı kontrol etmek endişelerinizi artırabilir, ancak kazançlarınızı artırması çok da mümkün gözükmüyor" diyerek bu dönemde yatırımcıların paniğe kapılmamaya çalışması gerektiğini vurguladı.

6) Tarihe bakın

Piyasanın daha önce ne yapacağı tahmin edilemeyen başkanlar da dahil olmak üzere pek çok zorluğu atlatmayı başardığını söyleyen Vargo, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan bütün jeopolitik olaylara bakın, pek çoğu Trump'ın başkanlığından çok daha kötü: Soğuk Savaş, Domuzlar Körfezi, Vietnam, hiperenflasyon/stagflasyon, 2008 Büyük Resesyonu. Ve bir de piyasanın bu süreçteki performansına bakın. Tarihi açıkça gösteriyor: Borsa herhalükarda iyi olacak" dedi.

Yukarı

Business HT×