BIST 100 9.889,58 % 1,78
USD/TRY 32,5124 % -0,08
EUR/TRY 34,8962 % -0,22
Piyasalar
9.888,71
% 1,77
32,5124
% -0,08
34,8962
% -0,22
1,0723
% -0,06
44,74
-0,15
2.345,34
% 0,55
89,60
% 0,66
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump şoku sonrası piyasalar kendine gelmeye çalışıyor

ABD Başkanlık Seçimleri'nden zaferle ayrılan Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump'ın yarattığı rekor dalgalanmalar sonrası piyasa oyuncuları yön bulmaya çalışıyor

Trump şoku sonrası piyasalar kendine gelmeye çalışıyor
BUSINESSHT 10 11 2016, 08:44

Piyasalar, ABD'nin 45'nci Başkanı'nın emlak milyarderi Donald Trump'ın seçilmesinin ardından yaşanan sarsıntının etkilerinden sıyrılmaya çalışıyor.

Trump'ın 290, Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton'un 218 oy aldığı ABD Başkanlık seçimleri sonrası yüzde 5'lik alt limite kadar inen Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, sert dalgalanmalar gösterdikten sonra sakinleşti. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından bu yana (Brexit) en sert düşüşünü gösteren Asya piyasaları yükselişte.Trump'ın beklenmedik zaferinin hisse senetlerinde ani düşüşlere neden olması, güvenli liman varlıklarına güçlü alımlar getirdi.  

18 bin 710 puanı aşan Dow Jones endeksi tüm zamanların rekorunu kırdı

İç piyasalarda ise Donald Trump'ın seçilmesinin ardından 3,30 seviyesine yaklaşarak rekor yenileyen dolar/TL, dün akşam saatlerin 3,17'lere kadar gerilese de tansiyonu Avrupa Birliği tartışmalarının ardından yeniden 3,20 seviyesini gördü.

Yeni güne de 3,20 seviyelerinde başlayan kur 3,1950'li seviyelere kadar indikten sonra 3,24'ün üzerine kadar çıktı. 

BIST 100 endeksi yüzde 0,2 yükselişle 76 bin 360 puandan günü tamamladı. 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy şu değerlendirmelerde bulundu:

"Lira cinsi 10-yıllık faizi açısından ABD 10-yıllık tahvil faizinin yeniden %2 seviyesinin altına inip inmeyeceği izlenecek. Türkiye’ye dair riskler portföylere bir miktar döviz ya da döviz cinsi varlık eklemenin faydalı olacağına işaret ediyor.  

Fakat lira da son haftalarda yaşanan değer kaybı ve negatif ayrışma mevcut seviyelerden yeni pozisyon almanın riskli olabileceğini gösteriyor.  Diğer yandan, belirsizlikler yüksek olsa da, kısa vadeli strateji olarak dövizde yükselişlerde oldukça kademeli olarak liraya geçmek uygun bir strateji olarak görünüyor."

TRUMP'IN ALTYAPI SÖZLERİ

Yeni Başkan Donald Trump, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım" diyerek başladığı zafer konuşmasında “Bizim çok iyi bir ekonomik planımız var. Büyümeyi iki katına çıkartacağız. Bizi dünyanın en büyük ekonomisi haline getireceğiz” dedi ve altyapı projelerinden bahsetti:

“Biz bütün şehirlerimizi tekrar inşa edeceğiz, yoksul mahalleleri tekrar inşa edeceğiz. Yolları okulları, altyapıları tekrar inşa edeceğiz. Bu da gerçekten ortaya çıkardığımız en iyi şey olacak. Milyonlarca insan için iş imkanı olacak. Ayrıca sonunda eski askerlerimizden faydalanacağız.Ayrıca bizimle iyi geçinmek isteyen bütün ülkelerle iyi geçineceğiz. Çok çok iyi ilişkilerimiz olmasını bekliyoruz. Bizim ülkemizin kaderini iyileştirmemiz gerekiyor.”

Ünlü tahvil yatırımcısı Bill Gross, zafer konuşması sırasında altyapı yatırımlarının artırma sözü veren Donald Trump'ın galibiyetinin büyümenin hızını artırmada işe yaramasının beklemediğini söyledi. Yapısal sorunların büyüme önünde engel olduğunu bildirdi.

Allianz baş ekonomisti Muhammed El-Erian, Trump'ın Washington'da altyapı harcamaları konusunda fikir birliği oluşturarak, reform yapma şansı olduğunu kaydetti. Ancak El-Erian, Trump'ın Meksika ve Çin'e yönelik gümrük vergileriyle oynamaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en büyük fonlarından biri BlackRock, Trump'ın altyapı harcamalarını artırma planının büyümeyi destekleyebileceğini belirterek karşı pozisyon almıştı. BlackRock'tan yapılan açıklamada ayrıca, Trump'ın vergileri kısma planının tüketici harcamalarını ani bir şekilde artırabileceğini belirtti.

ALTIN

Trump'ın zaferinden en çok yüzü gülen altın yatırımcısı oldu. Brexit'ten bu yana en büyük sıçrayışını yapan altın, çarşamba günü bin 300 dolar seviyesinin üzerine çıktı. 

Trump şoku sonrası Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımını geciktirebileceği spekülasyonuyla güçlenmeye devam eden altının ons fiyatı yeni günde bin 264 dolar seviyesinde. 

Sydney'de altın traderı ve rafinerisi Australian Bullion Co.'nun Baş Ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın önümüzdeki günlerde muhtemelen Trump'ın gelecekteki politika platformuna ilişkin belirsizlikten faydalanacak. Toz duman ortadan kalktığında, altın için daha fazla desteğin geldiğini göreceğiz. Bu açık bir şekilde belirsizliği biraz artırıyor" dedi.

PETROL

Donald Trump'ın zaferi ve  ABD petrol stoklarının arttığını gösteren haftalık verinin ardından petrol, varil başına 45 dolar civarına geriledi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 dolar seviyesinde işlem görürken, ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 46 doların üzerinde. 

Petrol çarşamba erken saatler yüzde 4,3 kadar düştükten sonra, Trump'ın ABD'de bölünmüş siyasi kutupları birleştirmeye çalışacağı taahhüdünde bulunması ile birlikte satış dalgasının etkisini yitirmesi sonucu yüzde 0,5 yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 2,43 milyon varil arttı.

ASYA PİYASALARI

Brexit'ten bu yana en sert düşüşü yaşayan MSCI Asya Pasifik Endeksi, ham madde üreticilerinin öncülüğünde, son sekiz ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Japon Topix ve Nikkei 225 endekslerindeki artış yüzde 5'i aştı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası gösterge faizi 25 baz puan indirerek yüzde 1,75'e çekti. Ülkede S&P/NZX 50 Endeksi, merkez bankasının faizi rekor düşük seviyeye indirmesi ve enflasyon hedefine ulaşmak için muhtemelen yeterince çaba gösterdiğini belirtmesinin ardından yüzde 1,9 yükseldi.

Yukarı

Business HT×