BIST 100 9.139,09 % 0,65
USD/TRY 32,3689 % 0,08
EUR/TRY 34,9704 % -0,13
Piyasalar
9.140,66
% 0,67
32,3678
% 0,07
34,9685
% -0,14
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk iş dünyası Trump'ın başkanlığını nasıl karşıladı?

Her ne kadar piyasalar Trump'ın başkanlığına sevinmemiş olsa da iş dünyası umutlu

Türk iş dünyası Trump'ın başkanlığını nasıl karşıladı?
CEREN DİLEKÇİ 09 11 2016, 14:17

ABD Başkanlık yarışında ipi Donald Trump'ın göğüslemesinin ardından Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Her ne kadar piyasalar Trump'ın başkanlığına sevinmemiş olsa da iş dünyası umutlu.

ECZACIBAŞI: CLINTON’IN REFORM ŞANSI DÜŞÜKTÜ

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Trump'ın başkanlığını olumlu karşıladığını belirtti.

Eczacıbaşı, "Trump eğer kaybetseydi belki kendisine antipati duyduğumuz için pek çoğumuz memnun olacaktık ama bu bir çözüm olmayacaktı. Çok büyük halk kitleleri mutsuz. Bu sistemin kendileri lehine çalışmadığını düşünüyorlar ve öfkeliler. Bu nedenle böyle aykırı gözüken adaya oy veriyorlar" açıklamasında bulundu.

Eczacıbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok yakın bir geçmişte hepimiz dünyada sorunların çözümlendiğini sanıyorduk. Sovyetler Birliği yıkılmış, Doğu Bloğu çökmüştü. Hepimiz düşünüyorduk ki demokrasi ve serbest piyasa insanların tüm sorunlarını çözecek. Bunun böyle olmadığının ilk işareti 11 Eylül 2002'de geldi. Galiba bir şeyler ters gidiyor diye başladık. Bugün o işaretleri çok yaygın görüyoruz. İnsanlar reform beklentisi içindeler. Trump, bu reformu yapabilir mi yapamaz mı bilmiyoruz. Eğer yapabilirse insanlık rahat bir düzene kavuşacak, eğer yapamazsa yapamayacağını vaadeden seçmenlere oy vermenin yanlış olduğunu anlayacak diye düşünüyorum. Eğer Hillary Clinton kazansaydı tamamen kurulu düzenin bir adayı olarak bu reformları yapma şansı çok düşüktü diye düşünüyorum."

ÖZİLHAN: STRATEJİ KOLAY DEĞİŞMEZ

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Trump’ın seçilmesinin kendisi için sürpriz olduğunu belirterek, “ABD gibi kurumsal güçlü bir yapıda birtakım stratejik politikaların çok kolay değişmeyeceği kanaatindeyim. Farklı bir politika olmayacak diye düşünüyorum. Trump, zaman içerisinde ABD’lileri destekleyeceğini, ekonomiyi büyüteceğini ve yeni yatırımlar yapacağını söyleyerek bu zaferi sağladı” diye konuştu.

Seçim sonucunun ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere etkisine ilişkin de Özilhan, her yeni liderin yeni görüşü olacağını ifade ederek, “Daha önce de dediğim gibi, sistem ve stratejiler, kurumsal yapı içerisinde olduğu için değişmeyecektir. Ama Trump’ın bir işadamı olması, daha esnek olması ilişkileri daha iyi noktaya getirebilir” dedi.

AKIN: YENİ FIRSATLAR DOĞDU

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, ABD’de beklenen bir sonuç oluşmadığı için yepyeni bir dönemin açıldığını, hareketli bir döneme girileceğini söyledi.

Akın, “ABD’de yeni bir büyüme hikayesi yazılacağını düşünüyorum. Türkiye ile ilişkiler açısından daha iyi olur. İlişkiler açısından yeni bir fırsat doğdu” diye konuştu.

KAVUNCU: HUZUR VE İSTİKRAR ÖNEMLİ

BASF Türk CEO'su Buğra Kavuncu ise seçim sonrası huzur ve istikrarın önemli olduğunu belirtti. Kavuncu, "Bizim için piyasa koşulları, huzur ve istikrar çok önemli. Seçim sonrası ülkemizdeki ekonomik durum, piyasalar nasıl etkilenecek yakından takip ediyoruz. Şu an itibariyle olumlu veya olumsuz etkilenir demek çok zor. Yansımalarını görmek lazım" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×