BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5647 % 0,03
EUR/TRY 34,8570 % -0,02
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5647
% 0,03
34,8570
% -0,02
1,0693
% -0,08
45,35
0,00
2.326,51
% 0,19
88,72
% 0,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar için mahşer günü

Küresel ve iç piyasaların gidişatını bir anda değiştirebilecek ABD Başkanlık Seçimleri için oy verme işlemi bugün başlıyor

Piyasalar için mahşer günü
08 11 2016, 08:02

Dolar/TL, ABD seçimlerine ilişkin beklentilerin hafta başında gelişmekte olan piyasalarda yarattığı küresel iyimserliğe rağmen artan iç siyasi tansiyon ve bunun uluslararası ilişkileri de etkileyebileceği endişesiyle yeniden rekor kırdı.

Dün mesai saatlerinde 3,1745'e kadar yükselerek tarihi zirvesini gören dolar/TL gece saatlerinde ise illikit piyasada 3,18'i test etti. Kur yeni günde ise 3,1730 seviyelerinden başladı. 

Kur sanayi üretimi verisinin ardından hızla yükselerek 3,18 seviyesinin üzerine çıktı. Yeni rekor 3,1853 oldu.  Ateşi bir süre sonra düşen endeks, kapanışta 3,1711'den işlem görüypr. 

BIST 100 endeksi yüzde 0,91 yükselişle 76 bin 367 puandan günü tamamladı

HDP'li bazı milletvekillerinin tutuklanması sürecinin piyasalarda yurtdışında ve yatırımcılarda bir tepki ile karşılandığına dikkat çeken DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci Reuters'a, "Dünya piyasalarının dikkati Amerikan seçimlerine yoğunlaşmışken Türk mali piyasaları ne yazık ki kendi iç dinamikleri ile dünyanın geri kalanından olumsuz manada ayrışıyor" dedi ve ekledi:

"Gelinen nokta itibariyle bir yandan güven ortamının zedelenmesi diğer yandan makro dengenin kendi içinde kırılganlıklar taşıyor olmasından ötürü böyle bir resim çıktığını söyleyebiliriz. Bu gidişatın normalleşmesi için hızlı bir şekilde aksiyon alınması ve güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Aksi durumda spekülatif ataklara dönüşecek bu eğilim karşısında faiz artırım beklentileri yeniden gündeme gelebilir" dedi.

SEÇİM GERGİNLİĞİ

Dünyanın kaderini belirleyecek ABD Başkanlık Seçimleri için nefesler tutuldu. Yaklaşık 100 milyon Amerikalının bugün sandığa gideceği yarışta son anketlere göre Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’ın önüne geçti. Bloomberg Politics anketine göre Clinton yüzde 44, Trump yüzde 41; CBS Televizyonu anketine göre Clinton yüzde 45, Trump yüzde 41; Washington Post’un anketine göre Clinton yüzde 47, Trump yüzde 43 oranında destek görüyor.

Dışişleri Bakanlığı döneminde gizli e-postaları kişisel hesabından gönderdiği gerekçesiyle FBI’ın başlattığı soruşturmadan aklanan Clinton’ın anketlerde bir anda öne geçmesiyle, “Clinton zaferini” fiyatlayan piyasalarda esen olumlu hava ise yeni güne başlarken gergin. Dolar güçlenmeye, altın ve petrol gerilemeye devam ediyor.

ALTIN

Altın, ABD seçimleri öncesi Clinton'ın kazanma ihtimalinin arttığını gösteren anketlerle birlikte kayıplarını korudu. Spot altının ons fiyatı bin 281 dolardan işlem görüyor.

Altın son haftalarda, Fed'in 2016 yılının ilk faiz artırımına çok yaklaşmasına karşın, yatırımcıların ABD seçim kampanyasını izlemeleri ile birlikte dalgalandı. Trump'ın lehine olan gelişmeler, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırıyor ve altın da bundan faydalanıyordu. Altın, Pazartesi günü, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Clinton'ın e-posta kullanımı konusunda suçsuz olduğunu açıklaması ve bunun sonucu doların değer kazanması ile birlikte geriledi. Goldman Sachs, altının üç ve altı aylık görünümünü 1,280 dolarda tuttu ve 12 aylık görünümünü 1,250 dolara düşürdü.

PETROL

Başkanlık seçimlerinin gerginliği ve ABD’den gelen petrol verileri öncesi petrol, 44 dolar seviyesine kadar geriledi. 

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 44 dolar seviyesini görürken, ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 7 sent yükselerek varil başına 46,23 dolardan işlem gördü.

OPEC üyeleri petrol fiyatlarını yükseltmek için arzı sınırlama tartışmaları devam ederken, ABD'nin 2015'deki petrol üretiminin rekor seviyelere yükseldi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre ülkenin ham petrol üretiminin geçen yıl günlük ortalama 9,42 milyon varile ulaşarak, 1972'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 1972 yılında günlük ortalama üretim 9,44 milyon varildi. Böylece, son 43 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ham petrol üretim miktarı, aynı zamanda ülkede yedi yıl üst üste artış kaydetmiş oldu. Ülkede bugün de haftalık petrol üretimi verileri bekleniyor.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, seçim öncesi anketlerin Clinton'ın Trump'ı önünde gittiğini göstermesi ile birlikte yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ham madde üreticileri ve tüketici şirketlerinin öncülüğünde, yüzde 0,3 değer kazandı.

Bloomberg’e konuşan CMC Markets Baş Piyasa Analisti Michael McCarthy, "Piyasa yeniden risk varlıklarını alıyor. Clinton devamlılığı temsil ediyor, Trump ise kesintiyi. Ancak Brexit olayında gördüğümüz üzere, her şey olabilir ve bu nedenle gerçek sonuçları görene dek, seçimlere ilişkin belirsizlik devam edecek" dedi.

Yukarı

Business HT×