BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4897 % -0,24
EUR/TRY 34,9268 % 0,21
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4900
% -0,24
34,9273
% 0,21
1,0728
% 0,27
44,89
-0,46
2.332,08
% 0,69
89,20
% 1,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya ABD seçimlerini beklerken, Çin'den gelen 3 büyük adım

Çin'den çok kısa bir süre içinde üç cepheden çok önemli üç adım geldi

Dünya ABD seçimlerini beklerken, Çin'den gelen 3 büyük adım
BLOOMBERG NEWS 07 11 2016, 17:04

Tüm dünyanın gözü Beyaz Saray yarışına kilitlenmişken, Çin üçer dakika arayla üç önemli karar açıkladı.

MALİYE BAKANI

Gelen ilk adım maliye bakanlığını da kapsayan kabine değişiklikleri oldu.

Çin'in en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Daimi Komitesi, maliye, sivil işler ve devlet güvenliği bakanlıklarına yeni isimler atadı.

Üç yıldır görevde bulunan Maliye Bakanı Lou Jiwei'in yerine Başbakan Li Kıçiang'ın eski danışmanı, Devlet Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Xiao Jie geldi.

Eski Vergi İdaresi sorumlusu Xiao'nun göreve geldikten sonra mali canlandırma programı ve aşırı kaldıraç sorunuyla ilgilenmesi bekleniyor. Ayrıca küresel ekonomide korumacı politikalara destek tüm hızıyla artarken, ABD'yle ilişkileri dengelemesi gerekecek. 

Küresel kriz sonrası yerel yönetimlerin artan borç yükünü yeniden yapılandırma konusu da maliye bakanının görevleri arasında.

HONG KONG'A MÜDAHALE

Çin yönetimi Hong Kong'taki bağımsızlık yanlısı iki milletvekilini saf dışı bırakarak devam eden bağımsızlık taleplerini bastırmaya yönelik de kritik bir hamle yaptı.

Söz konusu milletvekilleri, meclisteki yemin töreni sırasında Hong Kong'un Çin'in bir parçası olmadığını söylemesi ve metindeki Çin kelimesi yerine 2'nci Dünya Savaşı döneminde Çin'i aşağılamak amacıyla kullanılan "shina" kelimesini kullanmaları üzerine kamu görevlerinden men edildi.

Yemin krizine neden olan bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hang'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi ise siyah kıyafetlerle yürüyüş yaparak, Çin yönetimine Hong Kong'a müdahale etmemesi çağrısında bulunuldu.

SİBERGÜVENLİK YASASI

Çin parlamentosu ise yabancı iş çevreleri ve insan hakları gruplarının eleştirdiği bir siber güvenlik yasasını, hacker ve terörizm tehlikesine karşı korunma gerekçesiyle onayladı.

Reuters'ın haberine göre Yasayı eleştiren çevreler, bunun yabancı teknoloji şirketlerini "kritik" olarak görülen bazı sektörlerden dışlayacağını ve tartışmalı güvenlik denetimleri ile bazı verilerin Çin'de kurulu servis sağlayıcılarında toplanması gibi zorunluklar getireceğini söylüyor.

İnsan hakları savunucuları da bu yasayla Çin'in dünyanın en gelişmiş sansür mekanizması olarak tanımlanan İnternet kısıtlamalarını daha da artıracağını savunuyorlar.

Yukarı

Business HT×