BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4565 % -0,25
EUR/TRY 34,7495 % -0,64
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4565
% -0,25
34,7495
% -0,64
1,0697
% -0,31
44,70
-0,19
2.333,32
% 0,04
89,40
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirasında FBI etkisi kısa sürdü

FBI'ın Hillary Clinton hakkında yürüttüğü e-posta soruşturmasında Demokrat Parti Adayı'nı suçsuz bulması, piyasalara moral oldu

Türk varlıkları FBI haberiyle nefes aldı
BLOOMBERGHT 07 11 2016, 07:38

FBI'dan gelen "Clinton suçsuz" açıklamasının küresel piyasalarda yarattığı iyimserlik Türk varlıklarının da haftaya alıcılı başlamasına neden olsa da dolarda düşüş kısa sürdü.

Başkanlık seçimleri gerilimi ve Fed'in aralıkta faiz artıracağı beklentisinin güçlenmesiyle gelişen para birimleri karşısında güçlenen dolar/TL, HDP'deki tutuklamalar sonrası 3,17 lira ile tarihi rekor seviyeyi görmüştü. Endeks, yeni haftaya ise 3,15 seviyesinde başladı. 

Ancak öğle saatlerinde kurun ateşi yükseldi ve 3,1746'ya kadar yükselerek yeniden rekor tazeledi.

BIST 100 endeksindeki yükseliş de yüzde 2'yi aştıktan sonra bir miktar geri çekildi. Endeks günü yüzde 1,9 yükselişle 75 bin 681 puandan tamamladı. Bankacılık hisseleri yüzde 2'ye yakın yükseldi.

BİM VE TÜPRAŞ ETKİSİ

 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, piyasadaki bu artışın arkasında BİM ve Tüpraş hisselerindeki yükselişin etkisi olduğunu belirtti.

Ökte, "Bana göre bugün BİM ve Tüpraş hisselerindeki sıçrama olmasaydı pozitif ayrışamazdık. Piyasanın yüzde 10 ağırlığına sahip iki ana hissenin yarattığı bir hızlı yükselişten bahsediyoruz. Turk lirası tarafında negatif ayrışmanın devam ediyor olması, kısa vade için faizlerde yukarı hareketin devam ediyor olması aslında Türk lirasının varlıkların pozitif ayrışma içinde olmadığını göstermektedir" dedi.

 

 

CLINTON FARKI AÇIYOR

Tüm dünya 8 Kasım'da gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri'ne kilitlendi. Bloomberg Politics'in son anketine göre Clinton yüzde 44 ile önde, Trump'ın oranı ise yüzde 41.

Uzmanlara göre, belirsiz ekonomi politikalarına sahip Trump’ın seçilmesi halinde küresel piyasalarda ilk haftalarda hızlı düşüşler yaşanabilir. Böyle bir durumda piyasaların daha defansif davranıp bir süre güvenli limanlara sığınacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bu belirsizliğin piyasalara olumsuz yansımasının, ABD Merkez Bankası’nın (FED) hazırlandığı faiz artışı sürecini yeniden aylarca ertelemesine neden olabileceği de belirtiliyor. Clinton’ın seçilmesi halinde ise bu tarz dalgalanmalar çok fazla beklenmiyor. 

Piyasalar Trump’ın iddia ettiği gibi tüm ticaret anlaşmalarını yeniden masaya yatırması, Meksika başta olmak üzere istihdam konusunda ülkesinin çevresine duvarlar çekmesi ve ülkesini bir tür izolasyona taşımasından korkuyor.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) soruşturması nedeniyle bir süredir Trump'ın gerisinde kalan Clinton'ın suçsuz bulunması ise hem başabaş giden yarışın seyrini hem de piyasaların fiyatlamasını değiştirdi. 

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci küresel piyasalardaki olumlu tablonun günün kalanında da piyasada hissedileceğini belirtirken "Türk mali piyasaları açısından Kıbrıs görüşmelerinin başlıyor olması ve S&P'nin Cuma günü not görünümünü durağana yükseltmesi olumlu haberler gibi görünüyor olsa da Cuma günkü sert satışlara yol açan hava aynen korunuyor" dedi.

AK Yatırım'ın notuna göre ABD seçim sonuçlarının piyasalar üzerindeki “olası” etkileri şöyle:

Hisse senedi endeksleri

CLINTON

TRUMP

BIST100

Yukarı

Aşağı

S&P 500

Yukarı

Aşağı

DAX *

Yukarı (Sert)

Aşağı (Sert)

GÖÜ hisseleri

Yukarı

Aşağı

 

 

 

Kurlar (FX)

 

 

Dolar/TL

Aşağı

Yukarı

Euro/TL

Aşağı

Yukarı

Euro/Dolar

Aşağı

Yukarı

Sterlin/TL

Aşağı

Yukarı

Sterlin/Dolar

Aşağı

Yukarı

Dolar/Yen

Yukarı

Aşağı

Dolar/Yuan

Aşağı

Yukarı

Dolar/GÖÜ Kurları

Aşağı

Yukarı

 

 

 

Emtia

 

 

Altın (ons)

Aşağı

Yukarı

Gram altın *

Aşağı (Sert)

Yukarı (Sert)

Brent petrol

Yukarı

Aşağı

 

Faiz

 

 

TL Hazine Bonosu Faizi

Aşağı

Yukarı

ABD Hazine Bonosu Faizi

Yukarı

Aşağı


S&P KARARI

Cuma akşamı S&P Türkiye'nin negatif olan görünümünü durağan'a çevirmişti, ancak analistler adımın piyasalar üzerinde çok da etkili olmasını beklemiyor.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erken karar ilişkin, "Olumlu bir adım elbette, çok da fazla anlam yüklememek lazım. Reyting kuruluşlarına ilişkin bizim açımızdan önemli olan Fitch nezdindeki yatırım eşiğindeki notu kaybetmemek ve Moody's nezdindeki kaybedilen notu geri kazanmaktır. S&P nezdinde yatırım yapılabilir notu elde edebilmemiz için notumuzun 2 defa yükseltilmesi gerekmektedir. Moody's'in bir sonraki not değerlendirmesi de 2 Aralık'ta görünmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

ALTIN

Altın, FBI'ın Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yolundaki kararını teyit etmesiyle sert düştü. Spot altının ons fiyatı 1,291 dolardan işlem görüyor. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen satışlarla birlikte yen ve İsviçre frankı da değer kaybetti.

Melborurne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Piyasa Clinton'ın zaferini ezici bir çoğunlukla fiyatlıyor gibi görünüyor," dedi ve "ABD doları sıçrama yaptı ve bu da altın üzerinde baskı oluşturdu. Hisse senetleri piyasasında da bir rahatlama rallisi görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

PETROL

Petrol, ABD seçimleri öncesi piyasalardaki geniş tabanlı ralli ile birlikte, Cezayir'in OPEC'in bir sonraki toplantısında üretimi yönetebilmek için ülke kotalarını belirleyeceğine güvendiğini kaydetmesi ile birlikte sıçradı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, FBI'ın Clinton kararıyla hisse senetlerine gelen alımlarla birlikte yüzde 1.3 kadar değer kazandı.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 44 dolar seviyesinde işlem görürken, Avrupa petrolü Brent, 46 dolar seviyesinde. 

ASYA PİYASALARI

Meksika pesosu, Asya hisse senetleri ve AVD endeks vadeli kontratları, FBI kararı sonrası yükseldi.

Cumcuriyetçi aday Donald Trump'ın seçim yarışında güç kaybettiğine ilişkin işaretler ile birlikte değer kazanma eğilimi gösteren Meksika pesosu, Salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesi son dört haftanın en hızlı yükselişini gösterdi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Para birimlerindeki hareketlere bakıldığında, risk alma rallisi görüyoruz. Eğer Clinton yeniden farkı açarsa, bu durum piyasa için çok olumlu olacak. ABD seçimlerinin yoldan çekilmesi iyi olacak. Böylece yatırımcılar yeniden karlar ve ekonomi üzerinde odaklanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yukarı

Business HT×