BIST 100 9.583,67 % 0,56
USD/TRY 32,5400 % 0,22
EUR/TRY 34,8776 % 0,64
Piyasalar
9.585,59
% 0,58
32,5400
% 0,22
34,8776
% 0,64
1,0681
% 0,07
45,49
0,00
2.378,56
% 0,74
87,23
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başkanlığa üç kala açıklanacak kritik istihdam verisinin şifreleri

ABD Başkanlık Seçimleri'ne üç gün kala piyasaların yönünü belirleyecek son veri tarım dışı istihdam bugün açıklanıyor

ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi bilinmesi gereken 4 şey
BUSINESSHT 04 11 2016, 11:18

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed), faizlerde yedinci kez değişikliğe gitmediği çarşamba günkü toplantısında yaptığı "Hedeflerimize ulaştığımızı görmek için daha fazla kanıt bekliyoruz" açıklamasında yer alan "kanıtlardan" biri bugün açıklanıyor.

Türkiye saati ile 15:30'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi, hâlihazırda 7 Kasım'da sonuçlanacak Başkanlık Seçimleri'ne odaklanmış piyasa oyuncularının en önemli ikinci gündem maddesi.

İç piyasalarda ise siyasi gelişmeler nedeniyle rekor seviyede düşüşü gören Türk Lirası, güçlü ABD verileriyle daha da fazla baskı altında kalabilir.

1. MEVCUT İSTİHDAM VE BEKLENTİLER

ABD'de eylül ayı tarım dışı istihdam artışı 156 bin kişi seviyesinde gerçekleşti ancak beklentiler 172 bindi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ekim ayı için tahminleri ise 173 bin.

Eylül ayında yüzde 4,9'luk beklentiyi aşarak yüzde 5 oranında gerçekleşen işsizlik için ekim ayı beklentisi ise yine yüzde 4,9 seviyesinde.

ABD ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğini söyleyen Tokyo merkezli MCP Varlık Yönetimi Ekonomisti Hiroki Shimazu, Bloomberg'e yaptığı açıklamada “İstihdam raporu Aralık faiz artırımını onaylayacaktır" dedi.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali, yüzde 78 ile mart ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmanmış durumda.

2. ABD'NİN SON DÖNEMDEKİ GÜÇLÜ EKONOMİK VERİLERİ

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ülke ekonomisi ihracattaki artışla birlikte 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,9 büyüdü. İkinci çeyrekte yüzde 1,4 olarak gerçekleşen büyüme için beklenti, yüzde 2,6 seviyesindeydi.

Ekonominin en büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarındaki artış ise yüzde 2,1 oldu.

ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi eylüldeki 51,5 seviyesinden ekimde 51,9'a yükselirken, ISM hizmet sektörü endeksi eylül ayında 57,1, ekimde 54,8 olarak gerçekleşti. Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor. Beklentinin altında kalan veri yine de sektörün ılımlı büyüdüğünü gösterdi.

İşsizlik maaşı başvuruları 87 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrediyor. Bu, 1970 yılından beri görülen en uzun süreli trend ve sağlıklı istihdam piyasasıyla uyumlu bir seviye.

Ülkedeki haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 1973'ten bu yana en düşük seviyede.

Ekim ayının sonuna doğru yedi ayın en yüksek seviyesine çıkan dolar, ABD Başkanlık Seçimleri endişesiyle bir miktar gerilemiş durumda.

3. TÜRK LİRASI NASIL ETKİLENİR?

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanısıra milletvekilleri İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan ve İmam Taşçıer'ın perşembe gecesi gözaltına alınması ve cuma sabahı Diyarbakır'da gerçekleşen bombalı saldırı sonrası Dolar/TL endeksi tarihi rekor seviyeye çıkarak 3,13 liradan işlem gördü.

ABD istihdam verisinin beklentilerin üzerine çıkması durumunda doların gelişen para birimleri karşısında güçlenmesi Türk Lirası'nı baskılamaya devam edebilir. Ancak bazı uzmanlara göre bu etki sınırlı da olabilir.

4. UZMANLAR NE DİYOR?

BloombergHT'ye konuşan ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, kurun tamamen iç dinamiklerle yön bulduğunu söyleyerek  "Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam etkisinin artık azaldı. Beklentilerin çok fazla dışında bir rakam gelmezse piyasadaki fiyatlamaların ciddi olarak değişeceğini düşünmüyorum. Yurtdışında piyasalar  ABD seçimlerine odaklı. Lirada yurtiçinden gelecek haberlere bakmak daha faydalı görünüyor" dedi.

Ak Yatırım Araştırma Masası da cuma sabahı paylaştığı notunda şu görüşlere yer verdi:

"Pazartesi akşamı yayımlanan ABD ISM imalat PMI verisinin istihdam bileşeninde belirgin artış görülmesi önümüzdeki aylara dair tarım dışı istihdam artışı verisinin beklentilerin üzerinde gelmeye başlayabileceği işaretini verdi. Ancak Çarşamba günü yayımlanan ADP özel sektör istihdam artışının beklentilerin altında kalması ve ISM imalat verisinin istihdam bileşeninde görülen artışın tarım dışı istihdama yansımasının gecikmeli olması nedeniyle bu ay ekonometrik modelimizin gösterdiği gibi beklentilerin (175bin) altında 175-160 bin aralığında bir sonuçla karşılaşabiliriz. Bu senaryo ilk etapta dolar hafif negatif etki yapsa da ABD seçimleri riskinin canlı kalması nedeniyle Dolar gelişmekte olan ülke kurları karşısında değer kazanmaya, gelişmiş ülke kurları karşısında değer kaybetmeye devam edebilir."

Yukarı

Business HT×