BIST 100 9.131,50 % 0,57
USD/TRY 32,3704 % 0,08
EUR/TRY 35,0362 % 0,05
Piyasalar
9.127,54
% 0,52
32,3703
% 0,08
35,0366
% 0,05
1,0797
% 0,09
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi döneminin en ilginç 8 ânı

Görev süresinde beş yılı geride bırakan Mario Draghi, Avrup Merkez Bankası tarihinin en hareketli dönemine başkanlık etti

Draghi döneminin en ilginç 8 ânı
FINANCIAL TIMES 02 11 2016, 16:23

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, görev süresinin beşinci yıldönümünü kutluyor. Görev süresi boyunca düşük seviyelerdeki büyüme ile mücadele eden Draghi, gevşek para politikası kapsamın piyasaya milyonlara euro para pompaladı ve geniş bir kredi programını izledi. Faizlerin tarihi düşük oranları gördüğü Draghi dönemi, birbirinden ilginç olaylara da tanık oldu.

1. KONFETİLİ PROTESTO 

2015 yılının nisan toplantısı sonrası faiz kararını açıklamak için basının önüne geçen Draghi, Josephine Witt adındaki bir kadının protestosuyla karşı karşıya kaldı. 

Toplantının başlamasından kısa bir süre sonra Witt, Draghi'nin bulunduğu masaya çıkarak elindeki çantada bulunan kağıt konfetileri AMB Başkanı'na fırlattı. 

"AMB diktatörlüğünü sonlandırın" şeklinde slogan atan Alman protestocu, güvenlik görevlilerince salondan çıkarıldı. 

Daha sonra Financial Times'a konuşan Witt, "Hareketlerinin insanların hayatları üzerindeki sonuçlarını gördü" açıklamasını yapmıştı. 

2. "NE GEREKİRSE YAPACAĞIZ"

Euro Bölgesi'nin en iddialı açıklamalarından biri de yine Draghi'den geldi. AMB Başkanı'nın Temmuz 2012'deki toplantıda Euro'yu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını açıklamasının ardından Avrupa borsaları ve euro yükselişe geçmişti. 

3. TAHVİL ALIM PROGRAMI

AMB, İngiltere ve ABD merkez bankalarının ardından Mart 2015'te yüksek miktarda devlet tahvili alım programını başlatacaklarını açıkladı. 

Enflasyonu canlandırmak amacıyla başlatılan program kapsamında yıllık 60 milyar euro (66 milyar dolar) tutarında varlık alımı taahüdünde bulunuldu. Bu miktar daha sonra 80 milyar dolar seviyesine çıkarıldı. 

4. NEGATİF FAİZ ORANLARI

Avrupa Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırıp deflasyonu önlemek için faiz oranlarında negatif bölgeye ilk kez Haziran 2014'te geçti. O dönemde Banka, , politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0.25'ten 0.15'e çekerken, mevduat faizini sıfırdan yüzde eksi 0.10'a düşürdü.

Mevduat faizinin negatife inmesi, Avrupalı bankaların AMB'ye park ettiği paraya hiç faiz ödenmemesi, hatta neredeyse üstüne para vermeleri anlamına geliyor.

5. ALMANYA'DAN DRAGHİ'YE SUÇLAMA

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Nisan 2016'da yaptığı açıklamada Draghi politikalarını, ülkesinin göçmen ve İslam karşıtı partisi "Almanya için Alternatif'in" oy oranını yükselttiğini savunmuştu.

Draghi'ye Almanya'dan bir tepki de Bild Gazetesi'nden gelmişti. Gazeteciler Kai Diekmann, Nikolaus Blome, Daniel Biskup tarafından kaleme alınan ve 28 Nisan 2016'da yayınlanan makalede "Faiz oranlarını sıfıra indirdin. Alman tasarrufları güneş altındaki tereyağı gibi eriyor. Bu hiç umurunuzda değil mi?" ifadesini kullanmıştı.

AMB politikalarının kısa dönemli finansal istikrar için Avrupa Projesi'ni mahvettiğini savunan Deutsche Bank baş ekonomistlerinden David Folkerts-Landau, "Gerekli arınmalar engellendikçe popülist politikaların büyümesi devam edecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Draghi, eylül ayında Alman Meclisi'ne yaptığı sunumda Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın Alman ihracatına yaradığını söyleyerek işsizliğin en düşük seviyede olduğunu ve girişim sermayelerinin Berlin'e aktığını söylemişti.

6. YUNANİSTAN'I KÖŞEYE SIKIŞTIRMA

Avrupa Merkez Bankası'nın, Şubat 2015'te bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığını açıklamasının ardından Yunanistan'ın borçlarını ödemek için yeni kredi alması zora girmişti.

O dönem göreve yeni gelen sol görüşlü Syriza Partisi'nin lideri Aleksis Çipras, "Yunanistan şantaja boyun eğemez çünkü Avrupa'da demokrasiye şantaj yapılamaz" ifadelerini kullanmıştı.

7. DRAGHİ'NİN SUSMAYAN TELEFONU

23 Haziran'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı aldığı referandumdan iki gün önce gerçekleşen toplantıda Mario Draghi, durmadan çalan cep telefonunu kapatmak zorunda kalmıştı. 

Basına yansıyan bu görüntü "İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney mi arıyor?" yorumlarıyla sosyal medyada yer almıştı. 

8. DRAGHİ'NİN 'ACİL DURUM' KRAVATI

Mart 2016'da finans dünyası, AMB toplantısına, sosyal medya ise Draghi'nin kravat rengine dikkat kesilmişti. 

Draghi'nin kritik bir açıklama yapacağı günlerde açık mavi renkteki kravatı tercih ettiği yönündeki görüşler, "Draghi'nin kravat tahminleri" (#DraghiTieGuesses) hashtagiyle paylaşıldı. 

Algebris Yatırım Küresel Makro Stratejiler Başkanı Alberto Gallo, twitter hesabında, Draghi'nin parasal birliğin korunması için ne gerekirse yapılacağını açıkladığı 2012 yılında da aynı kravatı giydiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×