BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5135 % -0,17
EUR/TRY 34,9343 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5151
% -0,16
34,9357
% 0,24
1,0718
% 0,17
44,89
-0,46
2.329,81
% 0,59
87,93
% -0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacıların son toplantıda masaya getirdiği 4 kritik konu

Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelen bankacılar hükümete ne mesaj verdi, hükümetten ne gibi taleplerde bulundu

Bankacıların son toplantıda masaya getirdiği 4 kritik konu
BUSINESSHT 02 11 2016, 13:47

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün banka yöneticileri ile yaptığı toplantıda banka yöneticileri hükümete bazı mesajlar verirken, kredi büyümesinin hızlanması için hükümetten kritik taleplerde bulundu. 

Kredi faizlerinin düşürülmesi konusunda hükümet ile işbirliğe açık olduklarını ve bu konuda fedakarlık yapmaya devam edeceklerini söyleyen banka yöneticileri kredilerde büyümenin kendileri için de önemli olduğunu söyledi. 

Banka yöneticileri, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve piyasa mekanizmasına dayanan güçlü bir devlet ve ekonomi geleneği olan Türkiye'nin, küresel ve jeopolitik her türlü zorlukların üstesinden gelecek kaynaklara, tecrübeye ve yönetime sahip olduğunu vurguladı.

Küresel ekonomide büyümenin yavaşlamasına ve ticaret hacminin daralmasına rağmen Türkiye'nin kalkınmasını sürdürdüğünü, bunda istikrarı ve büyümeyi gözeten ekonomi politikası yaklaşımının önemli rol oynadığına dikkati çeken banka yöneticileri, büyümenin hızlandırılmasına daha fazla katkı sağlamak için sorumluluklarının bilincinde olarak çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Bankaların hükümet ile yaptığı toplantıda aşağıdaki dört temel konu öne çıktı:

1) FAİZLERLE İLGİLİ FEDAKARLIĞA DEVAM EDERİZ

Banka yöneticileri toplantıda hükümete faizlerle ilgili fedakarlık yapmaya devam edeceklerini belirtti. Kredi büyümesinin artmasını kendilerinin de istediğini söyleyen bankacılar menkul kıymet portföylerine dayalı karlılığın ne kadar süreceğinden emin olmadıklarını, dolayısıyla asıl işleri olan kredi faaliyetinin genişlemesi için faizleri aşağıya çekebileceklerini ifade etti.

Bu konuda hükümet ile işbirliğine her zaman hazır olduklarının altını çizen banka yöneticilerini bunun için bazı koşulların sağlanması gerektiğini söyledi.

Son günlerde birçok banka kredi faizlerinde indirime gittiklerini açıklamıştı. Banka yöneticilerinin bu yönde verdiği mesaj son günlerde bazı bankalarda başlayan faiz indirim hareketinin daha da genişleyeceğine işaret etti. 

2) ZİMMET UYGULAMASI KALDIRILSIN

Bankacıların hükümetten talep ettiği en kritik konulardan birisi de kredi süreçlerindeki zimmet uygulaması oldu.

Banka yöneticileri, verilen kredilerin kendi isimlerine zimmetlenmelerinden dolayı rahatsızlık duyduklarını belirtirken, bu uygulamanın kaldırılmasını talep etti.  

3) TMSF'DEN BİLGİ PAYLAŞIMI TALEBİ

Banka yöneticileri, takipteki krediler açısından kritik olan FETÖ'cü şirketlerle ilgili taleplerini de masaya taşıdı. Yöneticiler, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun bu şirketlerle ilgili kendilerine daha fazla bilgi paylaşımında bulunmasını istedi. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup hakkında işlem yapılan şirketlerin bankacılık sektöründeki toplam riskinin 4.2 milyar TL olduğunu, bağlantılı risklerle 5 milyar TL'ye çıkabileceğini belirtmişti.

4) "BASIN ARACILIĞIYLA DEĞİL DOĞRUDAN İLETİŞİM KURALIM"

Banka yöneticilerinin hükümet ile yaptığı toplantıda öne çıkan son mesaj da basın üzerinden bankalara verilen mesajlar oldu. Bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'a rahatsızlıklarını ileten banka yöneticileri hükümet temsilcilerinin bankalarla doğrudan iletişim kurmasının daha sağlıklı olduğunu belirtti. 

Yukarı

Business HT×