BIST 100 9.664,21 % 1,47
USD/TRY 32,5876 % 0,18
EUR/TRY 34,8523 % 0,48
Piyasalar
9.663,52
% 1,46
32,5882
% 0,18
34,8505
% 0,47
1,0669
% 0,24
45,44
-0,05
2.382,84
% 0,16
87,19
% 0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Saxo Bank: Kasım'da enflasyon geri geliyor

Saxo Bank Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik, yükselen emtia fiyatlarının etkisiyle global enflasyonun kasım ayında ani ve sert bir yükselişin eşiğinde olduğunu söyledi

Saxo Bank: Kasım'da enflasyon geri geliyor
BUSINESSHT 02 11 2016, 11:23

ABD Başkanlık Seçimleri'nin sonuçlanacağı ve Amerikan Merkez Bankası'nın faiz politikası hakkında işaretler vereceği kasım ayı piyasalar için kritik bir dönem olacak.

Bu dönemin genel değerlendirmesini yapan Saxo Bank Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik'e göre küresel enflasyon, dünya çapında yükselen emtia fiyatları, rekabetçi devalüasyonlar (ithal enflasyon) ve küçük çapta artan gayrimenkul fiyatları nedeniyle, ani ve sert bir yükselişin eşiğinde.

"Enflasyonun arkasındaki ana itici güç, hiç kuşkusuz, yaz başından itibaren yükselmeye başlayan emtia fiyatları" diyen Dembik şunları söyledi:

"Emtia fiyatları 2016 Eylül’de 2015 Eylül’üne göre yüzde 2,3 arttı. Enflasyonun hesaplanmasında önemli bir rol oynayan petrol fiyatları ise geçen ocak ayında dip noktasına ulaştıktan sonra yaklaşık yüzde 55 arttı. Son yıllarda petrol sektörüne yapılan yatırımların, üretim kapasitesini ve üretim seviyesine ilişkin OPEC anlaşması olasılığını tedricen zora sokacak şekilde azalması nedeniyle, fiyat artışının önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor. İki hafta önce Suudi Arabistan’ın ilk uluslararası tahvil satışının başarısı (17,5 milyar dolar gelir elde edildi), ülkeyi piyasadaki taşkını azaltmak için işbirliğine yönlendirebilir, çünkü nasılsa sisteme para getirmenin yeni (ucuz) bir yolunu bulmuş oldular. Eğer böyle olursa, daha yüksek enflasyonla sonuçlanabilecek sürdürülebilir bir petrol anlaşmasının kapısı açılabilir."

"TCMB'NİN YENİDEN HAREKETE GEÇMESİ AN MESELESİ"

Türkiye’de daha fazla parasal genişleme için kapının açık olduğunu ifade eden Christopher Dembik'e göre Merkez Bankası'nın yeniden harekete geçmesinin an meselesi:

 “Piyasa beklentilerinin tersine Türkiye Merkez Bankası, 2016 Eylül enflasyon rakamları tahmin edilenlerden daha iyi olmasına rağmen (TÜFE konsensüse göre yüzde 0,7’ye karşı yüzde 0,18’e ulaştı), faiz oranını değiştirmedi. Mevcut durum doğrudan, -sermaye akışlarını ve Moody’s in ülkenin kredi notunu düşürme kararını güçlendiren- ABD dolarının güçlenmesiyle bağlantılı. Ancak bu, Türkiye Merkez Bankası’nın tekrar harekete geçmesi öncesinde sadece bir an meselesi. Üçüncü çeyrekte beklenen, başarısız darbe girişimi, Eylül’deki uzun resmi tatilin neden olduğu zayıf GSYH büyümesi ve önceki yıllara kıyasla daha düşük enflasyon, Kasım’da merkez bankasının yeni bir icraatını tetikleyebilir. Bir repo faizi indiriminden önce (şu anda yüzde 7,5), koridorda (üst bantta yeni bir indirimi içeren) bir dolanma daha mümkün.”

AVRUPA'DA EMLAK VE EMTİA ETKİSİ

Ünlü analist hâlâ dikkatlerin rekabetçi devalüasyonlara çevrili olduğuna işaret ederek, İngiltere, Euro Bölgesi ve Çin’in, global piyasa paylarını ve enflasyonu artırabilecek zayıf paralarıyla oldukça rahat göründüklerini belirtti. Birçok ülkede enflasyon beklenenden yüksek çıktı

Yüksek emtia fiyatları ve kur devalüasyonunun bir sonucu olarak, son haftalarda birçok ülkede enflasyonun beklenenden daha yüksek çıktığını belirten Ünlü Analist Dembik, İspanya, Norveç, İsveç ve Almanya gibi Avrupa ülkelerindeki emlak fiyatı artışının da daha yüksek temel enflasyonun nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Dembik ayrıca "İngiliz hükümetinin düşük GBP kuruyla ilgili oldukça rahat olduğu, çünkü bunun ihracata yardımcı olduğu, hisse senedi piyasasına destek ve yerli üreticilere yabancı üreticilerin aleyhine rekabet avantajı sağladığı aşikâr görünüyor" diye konuştu. Ünlü analist, "Düşük sterlin İngiltere Merkez Bankası’nı daha fazla uyum gösterebilir tedbirleri azaltmaya itmemelidir" dedi.

 

Yukarı

Business HT×