BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5831 % 0,05
EUR/TRY 34,9947 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5965
% 0,09
34,9919
% 0,40
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.309,33
% -0,30
88,01
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Telekom hisselerine Körfez'den talip var

Saudi Oger'in TT'deki hisseleri için şu anda gerçek alıcı görünen şirketin diğer ortaklarından Saudi Telecom, bu konuda görüşmeler yürütülüyor

Türk Telekom hisselerine Körfez'den talip var
01 11 2016, 06:42

Kredi ödemelerinde yaşanan gecikme nedeniyle hissedarların olası hisse satışının da aralarında bulunduğu bazı seçenekleri değerlendirdiği Türk Telekom'da bir hisse devri olması halinde Saudi Oger'in payına bir başka Suudi telekomünikasyon devi Saudi Telecom talip olabilir.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Türk Telekom hisselerini almak için niyet beyan edenler olabilir ama şu anda gerçek alıcı olarak sadece şirketin ortaklarından Saudi Telecom görünüyor" dedi ve ekledi:

"Hariri'nin hisselerini almak için Saudi Telecom ile Oger buna dair görüşmeler yürütüyor. Bu hisse satışı gerçekleşirse Türk Telekom'un önündeki engeller ciddi olarak ortadan kalkacak, çünkü şu anda yaşanan sorun aslında Türk Telekom'un değil Hariri'nin yaşadığı mali sorunun Türk Telekom'a yansımasından ibaret."

Dubai merkezli Oger Telecom'a ait Ojer Telekomünikasyon'un 4.75 milyar dolarlık kredinin Eylül ayındaki 290 milyon dolarlık taksitini ödeyemediği yönünde basında haberler yer almıştı.

Aynı yetkili, bir sonraki takside ilişkin de endişelerin bulunduğunu belirterek, "Türk Telekom 290 milyon dolarlık borcunu ödeyemedi ama diğer borcu Mart ayında geliyor. Şu anda yapılandırma ya da bazı adımlar atılamazsa Mart'taki taksidi de ödemesi mümkün olmayabilir" dedi.

Bankalar ile görüşmelerin devam ettiğini belirten yetkili, "Yapılandırma işlemi ve gelecek olan borç ödemesi dahil şu anda iki taksidin ödenmesinin kolaylaştırılması için çalışılıyor" dedi.

Konuya yakın bir başka kaynak da, Saudi Telecom'un Oger Telecom'da payını artırmak için Oger ile görüştüğünü söyledi.

Faaliyet raporunda yer alan hissedarlık yapısına göre; Türk Telekom'da yüzde 55 payı bulunan Ojer Telekomünikasyon'da Oger Telecom Limited yüzde 99, Saudi Oger Limited ise yüzde 1 hissedar konumunda.

Oger Telecom Limited'de ise Hariri Ailesi'nin tamamına sahip olduğu Saudi Oger Limited yüzde 26.67, Oger Telecom Saudi Arabia Limited yüzde 23.8, Saudi Telecom Company'nin tamamına sahip olduğu STC Turkey Holding Limited ise yüzde 35 hissedar konumunda. Geri kalan yüzde 14.53 pay ise azınlık hissedarlarının elinde. 

KAMUNUN MÜDAHALESİ ŞU ANDA SÖZ KONUSU DEĞİL

Reuters'a bilgi veren Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, kamunun şu anda Türk Telekom'daki gelişmelere müdahalesinin söz konusu olmadığını belirterek, buna karşın kamunun yüzde 30 hissesinin değer kaybetmemesinin önemli olduğunu ve gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Aynı yetkili, "Türk Telekom bir özel şirket ve bu sorunu kendisi çözmesi gerekiyor. Kamu olarak şu anda bir müdahale söz konusu değil ancak Türk Telekom'daki yüzde 30 Hazine hissesinin değerini kaybetmemesi de önemli" diye konuştu.

Türk Telekom ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden aynı yetkili, "Bankalar kanalıyla borç yapılandırarak ya da taliplere (Hariri'nin) hisse satışıyla sorun aşılabilir" dedi. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: SORUNUN AŞILMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

Reuters'ın konuya dair sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım da Türk Telekom'un hissedarının borç ödeme konusunda bir sıkıntı çektiğini belirterek, "Şimdi bu sorunun aşılmasına çalışılıyor. Hariri ve Türk Telekom borçların ödenmesi konusunda bir çalışma yürütüyor" dedi.

Yıldırım, "Şirketin banka borcunun yapılandırmasının yanı sıra farklı bir formül üzerinde de çalışılıyor. Şirketin borç sorununun kalıcı olarak aşılması için de çalışılıyor" dedi ancak formül konusunda bilgi vermedi.

Yukarı

Business HT×