BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3337 % 0,13
EUR/TRY 35,1132 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3338
% 0,13
35,1220
% 0,15
1,0803
% -0,23
47,65
-0,28
2.218,56
% 1,08
87,29
% 1,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Clinton'ın e-mail skandalı sonrası piyasaların dikkat etmesi gereken 3 şey

Bir süredir Hillary Clinton lehine giden ABD Başkanlık Seçimleri anketleri, yeniden başlayan FBI soruşturması sonrası zora mı giriyor?

Clinton'ın e-mail skandalı sonrası piyasaların dikkat etmesi gereken 3 şey
BUSINESSHT 31 10 2016, 17:44

ABD'deki Başkanlık Seçimleri'ne bir hafta kala Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın sırrı niteliğindeki bazı görüşmeleri şahsi e-mail hesabından gerçekleştirmesi gerekçesiyle yeniden başlatılan soruşturma, Başkanlık yarışındaki gerilimi en üst düzeye çıkardı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump hakkında çıkan taciz iddiaları bir süredir başa baş giden anketleri Clinton lehine açmıştı.  FBI soruşturmasının Clinton'un başkanlığını zora sokup sokmayacağı netlik kazanmaza da ilk anket sonuçları zaten dar olan farkın Trump lehine daha da daralabileceğine işaret ediyor.

25-28 Ekim arası Washington Post-ABC tarafından gerçekleştirilen son ankete göre Clinton'a yüzde 46, Trump'a yüzde 45 oranında destek var. IBD/TIPP'nin 24-29 Ekim tarihleri arasında yaptığı arası ankete göre ise oylar Clinton için yüzde 44, Trump için yüzde 42 seviyesinde.

Washington Post-ABC'nin anketinde katılımcılara FBI soruşturmasına ilişkin haberin Clinton’a oy verme olasılıkları üzerindeki etkisi de soruldu. Clinton’a oy verme olasılıklarının azaldığını söyleyen yüzde 34’lük kesimin yaklaşık yüzde 70’i halihazırda Cumhuriyetçi Parti'ye oy verecek seçmenlerden oluşuyor.  Yani, son gelişmelerin Clinton seçmeni arasında oluşturduğu tereddüt sınırlı kalabilir.

"TRUMP SON ANA KADAR BİR 'KUYRUK RİSKİ'"

Garanti Yatırım Araştırma Masası'nın paylaştığı bilgilendirme notuna göre, İngiltere'nin haziranda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı (Brexit) sonrası bir sürprizin de ABD'den gelebilecek olması göz ardı edilmemeli.  FBI soruşturması skandalı gibi bir gelişme veya Clinton seçmeninin sandığa gitmemesi (Brexit oylamasında da birçok seçmen sandığa gitmeme kararı almıştı) gibi durumlar sürpriz şekilde Trump'ı başkan yapabilir.

Garanti Yatırım'a göre, düşük bir olasılık olsa da, daha önce seçim sonuçlarını kabul etmeyebileceğini açıklayan Trump’un olası bir mağlubiyete itiraz etmesi de seçim riskinin yeni bir boyut kazanmasına yol açabilir.

KÜRESEL PİYASALAR NASIL ETKİLENİR?

Clinton'ın başkan seçilmesi, küresel finans piyasalarında mevcut politik/ekonomik tablonun büyük ölçüde korunduğu senaryo olarak görülüyor.

Geçtiğimiz haftalarda Trump’un oylarını artırdığı dönemlerde risk algısı yükselmiş, bu yükselişin en belirgin yansıması, Trump’un seçim vaatlerinin etkisiyle Meksika Pesosunda (USD/MXN) görülmüştü. Garanti Yatırım'a göre, eylül sonunda sert yükselen USD/MXN’nin gerilemiş olması, piyasaların büyük ölçüde Clinton’un zaferini fiyatladığına işaret ediyor.

Garanti Yatırım, Clinton’un seçildiği senaryonun gerçekleşmesi durumunda risk algısının sınırlı süreliğine ve sınırlı ölçüde olumlu etkileneceğini söylüyor.  Buna ek olarak, Clinton’un başkan seçilmesi, aralıkta faiz artırımına gitmesine yüzde 70’in üzerinde olasılık tanınan Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu yönde bir adım atması önündeki potansiyel bir engeli ortadan kaldıracak. Bu durum,  gelişmiş ülke tahvil faizlerinde son dönemde gözlenen yükseliş eğiliminin korunmasına destek verebilir.

TL VE DOLAR NASIL ETKİLENİR?

Garanti Yatırım'a göre Clinton’un seçimden galip çıkmasının yurt içi piyasalara etkisi küresel risk iştahı kanalıyla sınırlı ölçüde hissedilecek.  Orta vadede ise, yeni ABD yönetiminin, Orta Doğu ve özellikle Suriye'de izleyeceği siyaset, seçimlerin Türkiye açısından en önemli yansıması olacak.  

Dolar kanadında ise FBI soruşturmasına ilişkin haberlerin cuma günü basına yansımasıyla ABD’de tahvil faizleri geriledi ve ABD doları, G10 para birimleri karşısında baskı altında kaldı. Güvenli liman altının fiyatları yükseldi. ABD hisse senedi endekslerinde de gerileme görülse de piyasalardaki bu etki kalıcı olmadı.

Garanti Yatırım analistlerine göre cuma günkü haberin etkisi sınırlı kalmış görünse de, Trump’un şansının arttığını gösterecek olası gelişmelerin piyasalarda “risk azaltma” eğilimi getirmesi beklenebilir. Bunun yansıması hisse senedi endekslerinin baskı altında kalması, ABD tahvil faizlerinin gerilemesi, USD’nin G10 para birimleri karşısında baskı altında kalması ve altının destek bulması olarak görülebilir.  

Risk algısının artmasıyla da dolar, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında nispeten güçlü seyrini koruyabilir.  

Yukarı

Business HT×