BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4808 % -0,17
EUR/TRY 34,7368 % -0,68
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4814
% -0,17
34,7334
% -0,68
1,0686
% -0,41
44,70
-0,19
2.335,63
% 0,14
89,53
% 0,58
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Enerji sektöründe çalan tehlike çanları: Arz ve dolar

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, doğalgaz santrallerinin ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini belirtti

Enerji sektöründe çalan tehlike çanları: Arz ve dolar
CEREN DİLEKÇİ 31 10 2016, 15:44

Piyasadaki arz fazlası nedeniyle düşen elektrik fiyatları ve dolar kurunda yaşanan artışın etkisiyle enerji şirketleri zor günler geçiriyor. 

Finansman ödemelerinde sıkıntı yaşayan, başta doğalgaz santralleri olmak üzere elektrik üreticileri yeniden yapılandırma yoluna gidiyor.

BloombergHT'ye konuşan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, bu ortamda doğalgaz santrallerinin ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Mevcut elektrik fiyatlarının özellikle borç yükü döviz olan tesisler için sıkıntı yarattığını kaydeden Danışman, Akenerji de dahil bir takım şirketlerin mevcut finansmanlarını yeniden gözden geçirip yapılandırdıklarını belirtti.

"DOĞALGAZ SANTRALLERİNİN AYAKTA KALMASI LAZIM"

Doğalgaz santrallerinin ayakta kalabilmesi için yapılandırmanın yeterli olmayabileceğine dikkat çeken Danışman sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki 1-2 yıllık dönem içerisinde piyasanın mevcut haliyle arz fazlasının devam edeceği öngörülüyor. Kurulmuş olan, en son teknolojiyle çalışan, gazı en verimli şekilde kullanan, minimum maliyetle enerji üretebilen doğalgaz tesislerinin ayakta kalması, sürdürülebilir olması için önümüzdeki dönem içinde destek mekanizmasının kurulmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Esas itibariyle burada söz konusu olan, bu tesislerin emre amade kalmasını, istenildiği anda üretim yapabilmesini sağlayacak bir mekanizma."

"TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİN YÜZDE 40'I DOĞALGAZ SANTRALLERİNDEN GELİYOR"

Türkiye'nin enerjisinin yaklaşık yüzde 40'ının doğalgaz tesislerinden sağlandığını kaydeden Danışman, "Doğalgaz santralleri, düğmeye bastığınız anda çalışabilen ve durabilen tesisler. Son derece esnek çalışma imkanı olan tesisler. Türkiye'nin enerji ağının bel kemiğini bu tesisler oluşturuyor. Anında durup kalkabilmesi, baz yüklü çalışabilmesi itibariyle son derece önemli, sistemin bel kemiği. Bunların yaşaması, ayakta kalması lazım" diye konuştu.

"BANKA BORÇLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Tesislerin hepsinin milyarlarca dolar mertebesindeki yatırımlar olduğunu bildiren Danışman, dolar kurundaki artışın şirketler üzerindeki etkisini şu sözlerle özetledi: "Üretip sattığınız elektrikle borçların ödenebiliyor olması lazım. Kurlardaki değişiklik maalesef borçlarınızı dolar olarak ödeme yükümlülüğünüz olduğu ve elektriği de TL olarak sattığınız için negatif etkiliyor. Üretip satabileceğiniz elektrik miktarı belli ama bunu dolara çevirip ödeyeceğiniz banka borcunuz her geçen gün daha çok artıyor. Bunların da göz önünde bulundurularak doğalgaz tesislerini en azıdnan belli bir süre destek verilmesinde fayda var."

Yukarı

Business HT×