BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5595 % 0,09
EUR/TRY 34,7416 % 0,16
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5585
% 0,09
34,7448
% 0,17
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.390,77
% 0,49
87,21
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirası 'Çılgın Türkler'in de desteğini yitirir mi?

Analistler yurtiçi yerleşiklerin de Türk lirasından dövize dönmeye başlayabileceğini belirtiyor

Türk lirası 'Çılgın Türkler'in de desteğini yitirir mi?
CONSTANTINE COURCOULAS - BLOOMBERG NEWS 27 10 2016, 17:45

Zorlu bir yıl geçiren Türk lirası en büyük destekçilerinden birini kaybedebilir: Yerli yatırımcılar.

Siyasi çalkantılar, başarısız darbe girişimi ve Moody’s’in not indirimi sonrası lira almaya devam eden yerli yatırımcılar liranın en büyük kurtarıcısı olmuştu. Güney Amerika dışında gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden olsa da; liradaki düşüşün daha da derinleşmesi yerlilerin döviz satışları sayesinde engellenmişti. Ancak analistlere göre, önümüzdeki dönemde Türkler de mevduatlarını dövizde tutmayı tercih edebilir.

Nomura ve UBS analistlerine göre, Mayıs ayından bu yana dolar ve euro hesaplarının 16 milyar dolarlık kısmını Türk lirasına çeviren yurtiçi yerleşik yatırımcıların önümüzdeki dönemde döviz mevduatlarını azaltma konusunda daha temkinli olması bekleniyor. Yani Fed’in bu yıl içinde faiz artırması durumunda yerli desteğini de kaybeden lira yıl sonuna kadar daha fazla değer kaybedebilir.

Nomura gelişen piyasa ekonomisti İnan Demir, tasarruflarının değerini düştüğünü gören Türklerin parasının bir kısmını sağlam para birimlerinde tutmak isteyebileceğini söyledi.

Türk lirasının yıl sonunda dolar karşısında 3,27 seviyesine kadar düşeceğini tahmin eden Demir,  “Lira için karamsar tahminde bulunmamın nedenlerinden biri de yurtiçi yerleşiklerin rezervlerini yenilemek için tekrar döviz almaya başlayacağı yönündeki beklentim” dedi.

UBS kur stratejisti Manik Narain, Fed’in faiz artıracağı beklentisinin yanı sıra önümüzdeki yıl yapılması planlanan başkanlık referandumunun da kurun daha da zayıflamasına neden olabileceğine dikkat çekti. Tablonun çok da iyi görünmediğini söyleyen Narain, liranın bu yıl sonunda 3,15, 2017 sonunda ise 3,30 olmasını bekliyor. Bloomberg anketine katılan 33 analistin tahmin medyanına bakıldığında da düşüşün daha da hızlanacağı beklentisi öne çıkıyor.

Merkez Bankası verilerine göre 144,5 milyar dolar döviz rezervi bulunan yerlilerin liranın yönü üzerinde etkisi çok yüksek.

FAİZLER HALA YÜKSEK

Ancak hala iyimser olan analistler de var.

Nakit tasarrufların dolar yerine Türk lirasında tutulmasının en önemli sebeplerinden biri kısa vadeli mevduat faizlerinin yüzde 11,3 seviyesinde olmasıydı. Bu da kurdaki yüzde 6,2’lik düşüş dengelemeye yardımcı oluyordu. Fed beklendiği gibi Aralık ayında 25 baz puan faiz artırsa bile, Merkez Bankası bu ay yaptığı gibi faiz indirimleri konusunda beklemeye devam ederse lira cinsinden tsarruf hesaplarının getirisi daha yüksek olacak.

Societe Generale gelişen piysa stratejisti Roxana Hulea, “Bireysel müşteriler aldıkları döviz riski karşılığında yüksek faizle ödüllendirilmeye devam ettiklerini hissetmeye devam edebilir” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancı yatırımcılar Türk lirasından kaçarken, yerli yatırımcılar döviz hesaplarından 11 milyar dolar transfer ederek kurdaki düşüşün sınırlı kalmasını sağlamıştı. 

Nomura Stratejisti Timothy Ash, darbe girişimi sonrası vatansever tavırla Türk Lirası'na yoğun ilgi gösteren yurt içi yerleşikleri 'Çılgın Türkler' olarak tanımlamıştı.

Yukarı

Business HT×