BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5555 % -0,04
EUR/TRY 34,9428 % 0,26
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5555
% -0,04
34,9428
% 0,26
1,0704
% 0,05
45,35
0,00
2.317,97
% 0,08
87,96
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara Ticaret Odası'na kayyum atanacak

ATO Başkanı Salih Bezci'nin istifası ve Osman Gökçek'in başkan adaylığını açıklamasının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATO'ya kayyum atanacağını duyurdu

Ankara Ticaret Odası'na kayyum atanacak
27 10 2016, 11:04

Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Başkan Salih Bezci ve 9 yönetim kurulu üyesinin istifasından sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ATO'ya en kısa sürede kayyum atayacaklarını açıkladı. 

TOBB Fen Lisesi'nin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, "İstifalar insanların hür iradesidir. Bizim birada yapmamız gereken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Ankara Ticaret Odası’na en kısa sürede kayyum atamaktır. Kayyum, odayı seçime götürecek" dedi. 

ATO'da 11 yönetim kurulu üyesinden 9’u, 26 Ekim gecesi istifalarını Başkan Salih Bezci'ye sunmuş, 27 Ekim'deki ATO Meclisi toplantısında da Bezci, görevinden ayrıldığını açıklamıştı. 

Bezci, istifasıyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

"12 sene başkan yardımcısı, 5 sene başkanlık yaptım. Çok iyi şeyler yapmayla çalıştık. Yönetim kurulu başkanlığından bugün istifa ediyorum. Bundan sonra benim ağzımdan ATO aleyhine hiçbir söz çıkmayacak. Bu kurum aleyhinde de kimse konuşmasın. Birlik ve beraberlik içinde olalım. Yönetim kuruluna kim gelirse ben buna başarılar diliyorum. Allah onların yanında olsun. Hata ettiysek özür diliyorum hakkınızı helal edin." 

OSMAN GÖKÇEK BAŞKANLIĞA TALİP

Bezci'nin istifasından sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu, Beyaz TV Genel Müdürü Osman Gökçek, başkanlık koltuğu için adaylığını açıkladı. 

Gökçek'in başkanlığa giden yolu, ekim başında ATO Medya Meslek Komitesi'nden 4 asil 5 yedek üyenin istifa etmesiyle başladı.

Sözkonusu istifaların ardından 19 Ekim'de boşalan komite üyelik seçimlerinde Osman Gökçek aday olarak Meslek Komitesine, buradan da ATO Meclis üyeliğine girmiş oldu.

Osman Gökçek'in ATO Başkanlığına aday olabilmesi için ATO Meclis Üyesi olma şartı bulunuyordu ki bu hamleyle gerekli şart yerine getirilmiş oldu. Bugünkü toplantı, Gökçek'in katılacağı ilk Meclis toplantısı

Kendi istemediği sürece görevden alınamayan Bezci'nin istifa etmesi durumunda yönetmelik gereği ATO Meclisi'nin 1 ay içinde yeni başkan ve yönetim kurulunu seçmesi gerekecek. 

YEDEK ÜYELER DE İSTİFA ETTİ

Hürriyet'in yalnızca asil üyelerin değil 5 yedek yönetim kurulu üyesinin de istifa ettiğinin açıklandığı haberinde şu ifadeler yer aldı:

Organ seçimleri yönetmeliğine göre ATO'da yönetimin istifa etmesi ya da başka nedenle ayrılması durumunda 10 yedek yönetim kurulu üyesi, kalan süreyi tamamlamak üzere otomatik olarak yönetimi devralıyor. Ancak ATO'nun yönetim kurulu üyesi Ayhan Atalay'ın yurtdışına kaçması sonrasında, yedek üyelerden biri asil üye olmuştu. 1 yedek üye istifa etmiş, bir diğerinin ise üyeliği düşmüştü. Dolayısıyla yönetim kurulu yedek üye sayısı 7'ye inmişti ki; dün bunlardan 5 tanesi asil üyelerle birlikte istifasını verdi.

Yönetmeliğe göre yönetim kurulunda karar yeter sayısının yani başkanla birlikte 11 üyeden 6'sının bulunması yeterli oluyor ve yedek üyeler bunu sağladığı takdirde olağanüstü seçim yapılması gerekmiyor. Ancak yedek üyelerin de istifa etmesi nedeniyle ATO Meclis'inin hem yönetim kurulu asil hem de yedek üyeleri seçmesi gerekecek.

SİNAN AYGÜN DESTEKLİYOR MU?

Kulislerde, Osman Gökçek'i destekleyen isimlerden birinin de ATO eski Başkanı ve CHPeski Milletvekili Sinan Aygün olduğu ifade ediliyor. Aygün, Salih Bezci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Ankara'nın en ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Panora AVM'nin ortakları arasında yer alıyor.

1923 yılında 800 üye ile faaliyete başlayan Ankara Ticaret Odası'nın hali hazırda 125 bin üyesi bulunuyor. ATO, söz konusu üye sayısı itibari ile, İstanbul Ticadet Odası'ndan sonra, Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret odası konumunda.

Yukarı

Business HT×