BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9897 % -0,08
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9886
% -0,08
1,0780
% -0,07
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsa İstanbul'un daha da yükselebileceğine işaret eden 4 grafik

Teknik göstergeler, altı aydır gelişen piyasa hisselerindeki ralliyi kaçıran Türk hisselerinin yükselmeye başlayabileceğini işaret ediyor

Borsa İstanbul'un daha da yükselebileceğine işaret eden 4 grafik
TUĞÇE ÖZSOY - BLOOMBERG NEWS 27 10 2016, 08:39

Geçtiğimiz altı ay Türk hisseleri için çok kolay olmamış; gelişen piyasa borsaları yükselirken, Türkiye bu rallinin dışında kalmıştı. Ancak teknik göstergelere bakılırsa bu durum değişmek üzere.

Nisan'dan bu yana işlem gördüğü aralığın dışına çıkan BIST 100 endeksi bu ay MSCI Asya Pasifik Endeksi'ne göre daha iyi bir performans gösteriyor. Fiyat grafikleri ve analistlerin kâr tahminleri ise önümüzdeki dönemde bu yükselişin devam edeceğine işaret ediyor.

Gelişen ülke hisselerinin değeri son altı ayda 1,3 trilyon dolar artarken, Türk hisseleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mayıs ayındaki istifası ve Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin ardından gelen not indirimlerinin de etkisiyle 30 milyar dolar kaybetti.

Artış sinyalleri ise son iki haftada gelmeye başladı. Türk hisselerinde önemli teknik bariyerler kırılmaya başlayınca analistler de 80 bindeki psikolojik seviyenin aşılmasının boğaları yeniden piyasaya getirebileceğini söylemeye başladı.

Ata Yatırım teknik analisti Murat Barışık, "Endeks bu seviyelerde tutunmayı başarırsa ve buralardan ivme kazanırsa, yeni kazançlar için yol açılabilir. Bazı seviyelerde kâr realizasyonları gelebilir, ancak küresel piyasaların büyük çaplı bir satış dalgasına izin vermemesinden dolayı, biz bu düşüşleri alım fırsatı olarak görüyoruz" dedi.

 

"Simetrik üçgen" olarak adlandırılan bir model içinde sıkışmış durumda olan Türk hisse senetleri, geçen hafta bu formasyonun üzerine çıktı. Endeks beş gün üst üste bu üçgenin üst sınırının üzerind ekapandı ve bu durum bir rallinin başlangıcı için bir koşul olarak değerlendirilebilir.

 

Endekslerin yönünü anlamak için en sık kullanılan teknik göstergelerden biri olan ve iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi izleyen "hareketli ortalamanın yakınsaması ıraksaması" (MACD) göstergesine göre, hisse senetleri yükselen bir trende döndü. MACD doğrusu, sıfır doğrusunu yukarı yönde kırdı ve kırmızı doğrunun üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu durum, boğaların kontrolü aldığını işaret ediyor.

 

Analistler ayrıca, Türk şirketlerinin kâr görünümü konusunda şimdiye dek olmadığı kadar iyimserler. Analistler, Bloomberg'in derlediği verilere göre, şirketlerin gelecek 12 ay için kâr projeksiyonlarını yüzde 9 artırarak rekora yükseltti. Ancak değerlemeler halen Nisan ayındaki seviyesinin altında ve bu durum hisse senetlerinin göreceli olarak ucuz olduğunu işaret ediyor.

 

Dün yatay yatay seyreden BIST 100 Endeksi bu hafta yüzde 0,7 yükseldi. Endeks Mart ayından bu yana en iyi aylık performansını göstermeye yönelirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,7 artarak, rallinin başladığı Haziran'dan bu yana en yabaş artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Barışık Türk hisselerini işaret ederek, "Diğer önemli bir direnç ortaya çıkacak. Eğer endeks orada da yeterli ivmeye sahip olursa, 85 bin civarındaki 2016 zirvesini bir kez daha görebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yukarı

Business HT×