BIST 100 8.986,13 % 2,04
USD/TRY 32,3293 % 0,11
EUR/TRY 35,0502 % -0,06
Piyasalar
8.986,13
% 2,04
32,3293
% 0,11
35,0502
% -0,06
1,0781
% -0,43
47,54
-0,39
2.196,10
% 0,06
86,45
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar tarihi zirveye yakın

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmeler

Dolar yükselişte, gözler Merkez Bankası'nda
BLOOMBERGHT 27 10 2016, 08:13

Küresel piyasalar, beklentilerin çok altında gelen Apple bilançosu ve petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşle başlayan dalgalanmanın etkisinden yavaş yavaş kurtuluyor.Standard & Poor's 500 Endeksi'nde (S&P 500), bugüne kadar bilançolarını açıklayan şirketlerin yaklaşık yüzde 80'i beklenenden daha iyi kâr açıkladı ancak Asya ve Avrupa'da olumlu bilançolar bu kadar çok değil.

Yatırımcılar, iki hafta içinde gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri ve Fed'in Kasım ayı toplantısı için pozisyon almayı sürdürüyor.

ABD'de bugün Eylül ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri ve Cuma günü üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklanacak.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

ABD faiz kararının giderek yaklaştığı beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarını baskı altında tutmayı sürdürürken dolar/TL tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı. Kur 3,1109 seviyesinin üzerine kadar yükseldi.

Borsa ise günü yüzde 0,86 düşüşle 78 bin 714 puandan tamamladı.

Bankacılar küresel piyasaların petrol fiyatlarının kurda ana dış belirleyiciler olmayı sürdürdüğünü belirtirken iç piyasada ise bugün açıklanacak yılın son enflasyon raporu yakından takip ediliyor.

Enflasyon raporunda Merkez Bankası bu yıl sonu için yüzde 7,5 seviyesindeki enflasyon tahminini korurken, önümüzdeki yıla ilişkin tahminini yüzde 6'dan yüzde 6,5'e yükseltti.

Çetinkaya'nın açıklamalarını değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan şunlrı söyledi:

"Geçtiğimiz toplantıda sadeleştirme sürecine ara veren merkez bankası henüz daha sürecin sonlanmadığına yönelik mesajlarına devam etti. TCMB, son zamanlarda faiz indirimlerinin devamı için referans olarak gösterdiği çekirdek enflasyonun düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyor. 2017 yılı tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi ve sadeleştirme sürecinin büyük ölçüde tamamlandığı ifadesi sadeleştirme sürecinin yavaş yavaş sonuna yaklaştığına yönelik bir mesaj olarak da değerlendirebilir. Dolar TL paritesi ise enflasyon oranının yukarı yönlü revize edilmesi sonrası 3.100 seviyelerinin üzerine çıksa da kalıcı olmadı. Düşüşlerin hız kazanabilmesi için 3.0850 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi önemli olabilecektir. Geçilmediği sürece yukarı yönlü hareketler tekrardan 3.1120 rekor bölgesine doğru sürebilir.

Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle geçen hafta 3,1140'a kadar yükselen kur TCMB'nin faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

PETROL

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre ülke genelinde üretimin artmasıyla petrol fiyatları, 50 doların altına inerek üç haftanın en düşük seviyesine yaklaştı.

Piyasada ayrıca, Rusya ve Irak’ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin sekiz yıl sonra alınan ilk üretim kısıntısı kararını uygulayıp uygulamayacağının belirsizliği de sürüyor.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 49,19 seviyesinde işlem görürken, Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 50 dolar seviyesinde.

ALTIN

Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile altın, kayıplarını korudu. Spot altının ons fiyatı bin 266 dolardan işlem görüyor.

Yılın ilk yarısında yüzde 25 ralli yapan altın,  piyasanın Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımına gideceğine ilişkin tahminlerini artırmaları ile birlikte geri çekildi. ABD Merkez Bankası’nın, aralıkta faiz artırımına gitme olasılığı, ekim ayının başındaki seviyesi yüzde 59'dan yüzde 72,5’e yükseldi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, karışık gelen kâr rakamları ve petrolün üç haftanın en düşük seviyesinde sakinleşmesinin ardından geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Canon, Cnooc ve Posco'nun tümünün birden finansallarını açıklamasının ardından zemin kaybetmesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Melbourne'de IG Ltd. Baş Piyasa Stratejisti Chris Weston, Bloomberg’e yaptığı açıklamada ”Asya hisse senetleri, Nikkei dışında, ABD seçimlerinin yaklaşması ve yatırımcıların dikkatlerini ekonomi ve para politikasına ilişkin senaryolara çevirmeleri ile birlikte yatay seyrediyor," dedi. İngiltere'de sürpriz şekilde AB'den ayrılma kararının çıktığı referandumu işaret eden Weston, “Yatırımcılar, Brexit olayında gördüğümüz üzere, ABD seçimleri öncesi piyasaya girme konusunda isteksiz" dedi.

Yukarı

Business HT×