BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9063 % 0,12
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9081
% 0,13
1,0710
% 0,08
45,35
-0,09
2.317,95
% -0,18
88,37
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faktoringte yeni dönem

Kasım ayı itibariyle alıcı, satıcı ile faktoring şirketi aynı platformda buluşacak

Faktoringte yeni dönem
CEREN DİLEKÇİ 26 10 2016, 09:43

Faktoring sektöründe yeni bir dönem başlıyor.

Sektör, tedarikçi finansmanını dijital platforma taşıyor. Yeni sistemde alıcı, satıcı ile faktoring şirketi aynı platformda buluşacak. Satıcının sattığı malın bedelini vadesinde ödeneceğini garanti altına alan sistem, Kasım ayı itibariyle hizmete giriyor.

Konuyla ilgili BloombergHT'ye değerlendirmelerde bulunan Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara tedarikçi finansmanı sistemini şu sözlerle anlatıyor: "Tedarikçi finansmanı sistemi, alıcı, satıcı ve bir finans şirketinin bir dijital platform üzerinde toplandığı, satıcının sattığı malın bedelini vadesinde ödeneceğini garanti altına alan ve isterse vadesinden önce finansman imkanı bulan bir finansman modelidir. Türkiye'de bu model halen günümüzde uygulanmakta. Ancak alıcı, satıcı ve finans şirketinin tek bir platformda toplanmasından öte genel anlamda manuel olarak yapılan ve özellikle alıcılarla finans şirketlerinin tek bir platform üzerinde yaptığı sistem olarak uygulanmakta oysa faktoring sektörünün uluslararası uygulamalarına baktığınızda uluslararası faktoringin yurtiçi ve yurtdışı olarak genel itibariyle toplam hacminin yüzde 50'sinin tedarikçi finansmanı olarak geçtiğini görmekteyiz."

Türkiye'de bu sistemden KOBİ'ler faydalanıyor. Türkiye'deki katma değerin yüzde 56'sının KOBİ'ler tarafından sağlandığını ve sektördeki toplam kredinin yüzde 24'ünün KOBİ'ler tarafından kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda Kara'ya göre bu sistemden sonra KOBİ sektörünün toplam kredi kullanım oranının yüzde 35'lere çıkması ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde tedarikçi finansmanı cirosunun Türkiye'de 40 milyar dolar seviyesine geleceği tahmin ediliyor.

Üç aşamalı sistemi Kara şu sözlerle açıklıyor: "Birinci aşamada bunun altyapısının oluşturulması, satıcıların manuel ya da dijital olarak gerçekleştirdikleri bir takım platformlar var. Bu platformların sayısı oldukça fazla. Her yeni bu sisteme girmek isteyen için yeni bir süreç yeni bir yatırım maliyeti gerekiyor. Bunların hepsini tek bir platform altında toplamak ve ayrıca finansal FKB'nin bünyesinde yer alan merkezi fatura sistemine entegre ettiğimiz takdirde son derece verimli, tek bir platform üzerinde girmesi son derece kolay bir yapıya kavuşmuş olacağız. Dijital platformu bir sisteme aktaracak aşamaya gelmiş durumdayız. FKB geçen ay itibariyle bu dijital platformun kurulması amacıyla 4 denetim firmasından teklif aldı ve bunlardan bir tanesine karar verdi. Kasım ayı itibariyle bu firmayla anlaşma imzalanarak tedarikçi finansmanının dijital platformunun sistematik altyapısını yapma çalışmalarına start vermiş olacağız.

Diğer aşama mevzuatsal altyapı.Tedarikçi finansmanının bir dijital sistem üzerine aktarılmasının uygulama yönetmeliğine entegre edilmesi gerekiyor. Bu konuda hukuksal çalışmalar bitti ve tahmin ediyorum önümüzdeki ay itibariyle FKB, BDDK'ya başvurarak bunun hukuksal altyapısını yapma çalışmalarına devam etmiş olacak. Son aşama ise bu işin vergisel ve muhasebe aşaması. Vergisel ve muhasebe aşamasında FKB 4 denetim firmasından görüş aldı, bunun hem vergisel mevzuatı hem de uluslararası muhasebe standartlarının uygulanması konusunda gerekli çalışmaları bitirmiş durumda. Yine bu da Kasım ayı içerisinde tamamlanmış olacak. Biz yıl sonuna kadar faktoring sektörü olarak tedarikçi finansmanı Türkiye'de altyapısını tamamlamış, hukuksal altyapısı ve mevzuatsal uyumu konusunda da BDDK'ya başvurmuş olacağız."

TEDARİKÇİ FİNANSMANI SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Kapital Faktoring Genel Müdürü Yiğit Özkes'e göre sistemin avantajları, 2016 sonunda alıcıların direkt olarak dijital platform üzerinden başvurularını gerçekleştirerek satıcılara ulaşılmasını sağlaması.

Özkes diğer avantajları şu sözlerle açıklıyor: "Alıcılara istediği vadeyi charge edebilme imkanını getiriyoruz. Satıcılar da bu satışı nakit gerçekleştirmiş gibi bir avantaj elde edecekler. Kendi kredibilitelerinden değil alıcıların kredibiliteleri üzerinden ilerlemeleri söz konusu olacak. Kendileri için çok ciddi finansman imkanı yaratacak. Satıcı 3-5 ay vade beklemek zorunda kalmayacak. Faturasını kesip direkt alıcının anlaşmış olduğu dijital platformdaki rate üzerinden faturasını iskonto ettirerek bedeli aynı gün nakden alacak. Alıcı da satışını peşin yapmış gibi gerçekleştirecek."

Yukarı

Business HT×