BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5671 % 0,14
EUR/TRY 34,7671 % 0,36
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5671
% 0,14
34,7671
% 0,36
1,0667
% 0,12
45,35
-0,09
2.309,33
% -0,77
87,21
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda Apple ve Rusya sarsıntısı

Piyasalar, Apple'ın hayalkırıklığı yaratan bilançosu ve OPEC'in üretim kesintisinin uygulanıp uygulanamacağı belirsizliğinde yön bulmaya çalışıyor

Piyasalarda Apple ve Rusya sarsıntısı
BLOOMBERGHT 26 10 2016, 08:08

Yeni işlem gününde küresel piyasalarda etkileyen en önemli iki faktörü Apple'ın bilanço rakamları ile Rusya'nın petrol üretimi ile açıklaması oldu. 

Dünyanın en büyük şirketi Apple, üç çeyrek üst üste kâr ve gelir kaybı yaşadı. Teknoloji devinin 2001'den bu yana ilk kez yıllık bazda satışları ve geliri düştü. Apple hissseleri ise ABD'de kapanış sonrası yüzde 3,1 kadar değer kaybetti. S&P 500 Endeksi'nde şimdiye dek bilançolarını açıklayan şirketlerin dörtte üçünün beklenenden daha iyi kâr açıklaması ile birlikte genelde pozitif geçen kâr sezonu için şüpheler,Apple'ın tatil dönemi için beklenenden daha düşük kârlılık tahmini ile birlikte güçlendi. 

Rusya'da ise OPEC temsilcisi Vladimir Voronkov, Interfax Haber Ajansı'nın OPEC üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya varırsa, Rusya'nın buna katılıp katılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Bu bizim için bir seçenek değil" dedi. Rusya'nın bu çıkışı, ABD Başkanlık Seçimleri ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz belirsizliğinin hâlihazırda yarattığı tedirginliği güçlendiriyor. 

Sydney merkezli Shaw and Partners'ın Kıdemli Varlık Yöneticisi James Audiss, Bloomberg'e yaptığı açıklamada  "Çok sayıda ülke OPEC'in üretim kısıntısı kararından muaf tutulmak istiyor ve bu durum petrol üzerinde baskı yaratıyor. Apple'ın ileriye dönük beklentileri iyi değil ve bu durum daha da düşüşe yol açabilir" dedi. 

İç piyasalarda ise doların gelişen para birimleri karşısında değer kazanmasıyla salı günü 3,09 seviyesini gören dolar/TL, yeni günde 3,07-3,08 arasında dalgalandı.

BIST 100 endeksi ise günü 79 bin 398 puandan yatay tamamladı.

PETROL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) sekiz yıl sonra ilk kez aldığı üretim kısıntısı kararının uygulanmasında pürüzler çıkmaya devam ediyor. 

IŞİD ile mücadelesinden dolayı üretim kesintisinden muaf tutulması gerektiğini açıklayan Irak'tan sonra bir açıklama da Rusya'dan geldi. Üretimi kısmanın kendileri için bir seçenek olmayacağını açıklayan Rusya OPEC Temsilcisi Voronkov, üretimin mevcut seviyelerde dondurulmasının Rusya için tercih edilebilir bir seçenek olduğunu söyledi.

Bu açıklamalara bir de ABD'de özel sektörün açıkladığı haftalık petrol stok verisinin artması eklenince petrol fiyatları düşüşünü üçüncü güne taşıdı. 

Salı günü 50 dolar üzerinde işlem gören Aralık vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında 49,21 seviyesini gördü. Aralık vadeli Brent petrolün fiyatı ise 3 Ekim'den bu yana ilk kez 50 dolar altını gördü. 

ALTIN

Dünyanın Çin'den sonra en fazla altın tüketen ülkesi Hindistan'da Diwali festivalindan dolayı talebin artacağı spekülasyonu ile altın, üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü. 

Spot altının ons fiyatı bin 270 dolardan işlem görüyor. Ancak altın hâlen bu ay Fed belirsizliği ile eksi bölgede bulunuyor.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki düşüşler ve Apple Inc.'nin hayalkırıklığı yaratan mali sonuçlarının ardından, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte düştü.

Enerji şirketlerinin hisse senetleri, iki haftanın en yüksek seviyesinden gevşeyen MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti.

Enerji şirketleri 11 sanayi grubu arasında en fazla kayıp gösteren grup olurken, Samsung Electronics Co., Apple'ın akıllı telefonlarının fiyatlarının düştüğünü kaydetmesi ve tatil dönemi için beklenenden daha düşük karlılık tahmininde bulunmasının ardından geri çekildi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin güçlenmesi ile birlikte düştü

 

Yukarı

Business HT×