BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ECB/Draghi: Faiz oranını düşük seviyede tutmayı tercih etmezdik

ECB Başkanı Draghi: "Aslında, biz aşırı uzun bir süre için faiz oranlarını bu kadar düşük seviyede tutmayı tercih etmezdik, çünkü istenmeyen yan etkiler zamanla birikebilir" dedi

ECB/Draghi: Faiz oranını düşük seviyede tutmayı tercih etmezdik
AA 25 10 2016, 22:52

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bölgede çok düşük faiz oranlarından kaynaklanabilecek diğer çarpıklıkların farkında olduklarını belirterek, "Aslında, biz aşırı uzun bir süre için faiz oranlarını bu kadar düşük seviyede tutmayı tercih etmezdik, çünkü istenmeyen yan etkiler zamanla birikebilir." dedi.

Draghi, Berlin merkezli Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü'nün (DIW) Berlin’de düzenlediği konferansta, "İstikrar, eşitlik ve para politikası" konulu bir konuşma yaptı.

ECB’nin resmi sitesinde yayımlanan konuşmasında ECB'nin uyguladığı gevşek para politikası tedbirlerini savunan Draghi, düşük faiz oranlarını bankanın enflasyon hedefine ulaşana dek düşük seviyelerde tutmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Ekonomiyi canlandıran para politikası eylemlerinin genellikle döngü içinde gelir eşitsizliğini azalttığını aktaran Draghi, orta vadede fiyat istikrarını güvence altına almanın da da nesilden nesile eşitliliği desteklediğini belirtti.

Bankanın düşük faiz politikasını savunan Draghi, "Sık sık iddia edildiği gibi, düşük faizlerin mali geliri güçlü ülkelerden zayıf ülkelere taşıdığına ilişkin hiçbir belirti yok. Düşük faiz oranları hane halklarını ileriye dönük olarak dayanıklı bir tüketim ve firmaların yatırımı için teşvik ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Parasal duruşumuzu korumaya kararlıyız"

Draghi, ECB'nin 2014 yılındaki kredi gevşeme tedbirlerinden bu yana, Avro Bölgesi’nin daha geniş tabanlı bir toparlanmadan faydalandığını ve ECB'nin yüzde 2'nin hemen altındaki enflasyon hedefini sağlamak için gerekli parasal duruşunu korumaya kararlı olduklarını kaydetti.

Çok düşük faiz oranlarının bölgede işe yaramasına karşın bedelsiz olmayacağını belirten Draghi, "Biz düşük faiz oranlarından kaynaklanabilecek diğer çarpıklıkların farkındayız. Aslında, biz aşırı uzun bir süre faiz oranlarını bu kadar düşük seviyede tutmayı tercih etmezdik, çünkü istenmeyen yan etkiler zamanla birikebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, ayrıca ECB'nin düşük faiz oranlarının küçük Alman tasarruf sahiplerine zarar verdiğine ilişkin eleştirilere de değindi.

"Elbette bazı tasarruf sahipleri, özellikle faiz gelirlerine dayanıyor ve tüketimlerini krediler yoluyla düzenleyemiyorlarsa düşük faiz oranlarından geçici bir süre muzdarip olabilirler." diyen Draghi, ancak tasarruf sahiplerinin elindeki finansal varlıklar ne olursa olsun, bunların dönüşlerinin her zaman son tahlilde ekonominin büyüme hızına bağlı bulunduğunu vurguladı.

Yukarı

Business HT×