BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4538 % -0,26
EUR/TRY 34,7437 % -0,66
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4570
% -0,25
34,7494
% -0,64
1,0696
% -0,32
44,70
-0,19
2.337,97
% 0,24
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk bankalarını telaşlandıran iki 'F'

Fed'in olası faiz artışı ve Fitch'in not değerlendirmesi öncesi Türk bankaları tahvil ihraçlarında açılan fırsatları değerlendirmek için hızlı davranmaya çalışıyor

Türk bankalarını telaşlandıran iki 'F'
BUSINESSHT 25 10 2016, 15:25

Türk bankaların döviz cinsinden tahvil ihraçlarını artırması son günlerde dikkat çekici boyutlara geldi. İş Bankası ve Eximbank geçen hafta eurobond ihracı için yetki verirken, bugün de Şekerbank'ın Tier 2 eurobond ihracı haberi geldi. 

Şekerbank dolar cinsi ikincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz (Tier 2) tahvil ihracında talep toplama sürecine başlarken Reuters haber ajansına değerlendirmelerde bulunan bankacılar ilk getiri beklentisinin yüzde 10 civarında belirlendiğini belirtti. 

İlgili tahvilde talep toplama süreci Asya, Ortadoğu ve Ortadoğuda gerçekleştirilen yatırımcı görüşmeleri ardından başladı.

Söz konusu ihracın ikincil sermaye benzeri borç niteliği haiz tahville ilgili olması bankaların döviz fonlamasında ne kadar hızlı davrandıklarını da gözler önüne serdi. 

Zira bankacıların ve analistlerin değerlendirmelerine göre bankalar, Fed'in olası faiz artışı ve Fitch'in not değerlendirmesi öncesinde tahvil ihraçlarında açılan fırsat penceresini değerlendirmek için tahvil ihraçlarında ellerini çabuk tutmaya çalışıyorlar. 

İş Yatırım uzmanı Uğursel Önder, Fed'in faiz artıracağı beklentisi ile birlikte Fitch'in olası not indiriminin risk faktörleri olarak öne çıktığını, dolayısıyla bu gelişmeler olmadan önce bankaların ihraçlara yöneldiğini belirtiyor. 

Önder, bununla birlikte bankaların yıl sonunu kapatmadan önce de bu tip girişimlerini hızlandırdığını ifade etti.  

YÜZDE 10'LUK GETİRİ NE ANLAMA GELİYOR?

Peki bu girişimlerin hızlanması bankaların daha düşük getirilere razı olmasını da beraberinde getiriyor mu? Zira İş Bankası'nın eurobond tahvilinde yüzde 5,5'luk, makul görünen bir maliyet çıkarken Şekerbank'ın son gelen tahvil ihracında getirinin yüzde 10 olarak belirlendiği görülüyor. 

Analistlere göre bu aşamada Şekerbank'ın tahvil ihracının farklı nitelikte olması bu maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olurken, talebin yükselmesi maliyetlerin düşmesine de yol açabilir. 

Deniz Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı, Albaraka Türk'ün da daha once Tier2 için yüzde 10 civarından borçlandığını vurguladıktan sonra İş Bankası'nın sermaye benzeri olmadığı için daha düşük maliyetli olmasının normal olduğunu söyledi. Bankalar arasındaki ölçek farkının da dikkate alınması gerektiğini söyleyen Bağcı, toplamda maliyet artışı olmuş olabileceğini ama bunun muhtemelen 50 baz puandan daha aşağıda olduğunu öngördüğünü belirtti. 

Uğursel Önder de Şekerbank'ın ihracının İş Bankası ile karşılaştırılamayacağını bununla birlikte Şekerbank'ın ihracına talebin güçlü gelmesi durumunda getirinin yüzde 10’nun altında gerçekleşebileceğini söyledi.

BusinessHT'ye konuşan bir bankacı Şekerbank'ın yaptığı dolar cinsi ikincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz tahvil ihraçlarının da daha yüksek işlem gördüğüne dikkat çekti. 

Sermayenin farklı yollardan bankaya taşınabileceğini ifade eden bankacı, bunun nakit olabileceğini ya da kredileri ve borçlarını tahvile dönüştürerek sermaye benzeri karşılığı ihraç edilebileceğini söyledi.

Bu tarz kıymetlerin daha yüksek işlem gördüğünü söyleyen bankacıya göre bunun en önemli gerekçesinin de söz konusu bankanın temerrüde düşmesi durumunda öncelikli olarak birincil ihraç etmiş olduğu tahvil sahiplerine ödeme yapması ve eğer kaynak kalırsa Tier 2 tahvillerini elinde tutanlara ödeme yapması olduğunu belirtti. 

Bu durum risk seven yatırımcılar için belli fırsatları da beraberinde getiriyor. İkincil markette getirilerin oldukça cazip olduğunu söyleyen bankacı tahmininin bu varlıkların 100 baz puan kadar ralli edeceği yönünde olduğunu ekledi.

İşte fırsatlar sunan tüm bu hikaye bankaları 2 F'nin yaratacağı ortam öncesi ikincil piyasada bile tahvil ihraçlarına yönlendiriyor.

  

Yukarı

Business HT×