BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5705 % 0,01
EUR/TRY 35,0144 % 0,46
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5707
% 0,01
35,0103
% 0,45
1,0720
% 0,20
45,35
0,00
2.322,67
% 0,28
88,20
% 0,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Katılım bankalarının yeni dönem yol haritası

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, katılım bankalarında önümüzdeki dönem izlenecek yol haritasını paylaştı.

Katılım bankalarının yeni dönem yol haritası
CEREN DİLEKÇİ 24 10 2016, 14:36

Katılım bankalarında bayrak değişimi yaşandı. Albaraka Türk'te Fahrettin Yahşi'nin genel müdürlük görevinden ayrılmasıyla Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevine Melikşah Utku getirildi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, başkanlık değişiminin rutin bir değişim olduğunu belirtti.

Katılım bankalarında önümüzdeki dönem izlenecek yol haritasını BloombergHT ile paylaşan Akyüz, sektörün 2015-2025 Strateji Belgesi çerçevesinde faaliyetlerini devam ettirdiğini dile getirdi. Akyüz, "Türkiye'de katılım bankacılığını geliştirmek, toplumun tüm kesimlerine yaymak ve bu finans modelinin tüm unsurlarıyla Türkiye'de uygulayabilir hale getirmek asıl amacımız" diye konuştu.

Akyüz sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazırladığımız strateji belgesi çerçevesinde kamu da katılım bankacılığını geliştirme konusunda ciddi atılım içerisine girdi. Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun başkanlığını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yapıyor. Kurulda sektördeki tüm oyuncular var. Kurulun amacı, Türkiye'de katılım bankacılığını geliştirmek için önündeki engelleri kaldırmak, koordinasyonu sağlamak, yeni ürünler oluşturmak, mevzuat altyapısını güçlendirmek, sektörün büyüyüp güçlenmesine, sektörümüzde bu sistemin daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamaya yönelik koordineli çalışmalar yapılıyor. Üç ayda bir toplanılıyor, rapor ve stratejiler tartışılıyor."

"SEKTÖRE YENİ OYUNCULAR BEKLİYORUZ"

Kamu katılım bankalarının sektörü Türkiye geneline yayacağını bildiren Akyüz, Türk bankacılık sisteminin 1/3'ini temsil eden kamu bankaları ile sektörün daha köklü atılımlar yapacağını söyledi.

Akyüz, "Özel sektör katılım bankalarının gidemediği yerlere kamu katılım bankaları vasıtasıyla şube ağını yaymak, daha yaygın hizmet ağı oluşturmak ve sektörün gelişimine daha ciddi katkılar sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Sektörde faaliyet gösteren 5 banka olduğunu hatırlatan Akyüz, yeni oyuncular beklediklerine dikkat çekti. Kamu tarafından Halk Bankası'nı temsilen bir banka geleceğini bildiren Akyüz, özellikle Körfez sermayesinin sektöre yoğun ilgisi olduğunu belirtti.

KATILIM BANKALARI ORTAK KART ÇIKARACAK

Katılım bankalarının ortak kart çalışması yaptıklarını bildiren Akyüz, mevcut durumda katılım bankalarının başka bankalarla işbirliği yaparak kredi kartı hizmeti sunduğunu, ortak kartın hizmete geçmesiyle bu kart ile kredi kartı hizmetinin verileceğini söyledi. Akyüz, "Katılım bankaları, operasyonu birlikte yöneterek bir kart çıkaracaklar. Şu an fizibilite çalışmaları yapılıyor. Bu kart vasıtasıyla kredi kartı hizmeti sunmaya devam edecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Maliyetlerin düşürülmesinin amaçlandığını bildiren Akyüz, 1-2 ay içinde ilk adımın atılacağını ifade etti. 

Yukarı

Business HT×