BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5866 % 0,18
EUR/TRY 34,7750 % 0,26
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5870
% 0,18
34,7756
% 0,26
1,0653
% 0,09
45,44
-0,05
2.395,43
% 0,69
87,41
% 0,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar 7 ayın en yüksek seviyesinde

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler

Dolar 7 ayın en yüksek seviyesinde
BLOOMBERGHT 24 10 2016, 07:57

Küresel hisse senetlerinin toplam değerinde üç trilyon dolarlık artış yaratan yılın üçüncü çeyreğindeki rallinin ardından, kâr sezonunun iyice yoğunlaşması ile birlikte, finans piyasalarında temkinli bir hava görülüyor.  ABD'de, aralarında Apple Inc. de bulunduğu dünyanın en büyük dört şirketinden üçü bu hafta kâr rakamlarını açıklayacak. Öte ayndan, ABD ve Euro Bölgesi'nde bu ayın ilk imalat sektörü aktivite endeksleri açıklanacak ve bu veriler para politikası görünümlerini etkileyebilir.

Yatırımcılar, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına odaklanmışken, doların önemli para birimlerinin tümü karşısındaki yükselişi de devam ediyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı ve mart ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Fed'in bu yıl faiz artırıma olasılığı geçen hafta 2 puan artarak yüzde 68'e yükseldi.

Geçen hafta TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirime ekim ayı itibariyle ara vermesiyle 3,05 seviyesini gören dolar/TL, yeni haftaya 3,07 liradan başladı. Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesinin ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle geçen hafta tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren kur bugün nispeten yatay bir seyir izledi. 

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,38 artışla 79.932,55 puandan tamamladı

Caiptal Economics gelişen piyasalar ekonomisti William Jackson cuma günü yayımlanan notunda doların önümüzdeki yıl 3,50 seviyesine kadar gerileyebileceğini söyledi. Jackson'a göre TL'nin daha da fazla değer kaybetmesini beklemek için üç temel sebep var: Artan siyasi endişeler, geniş cari açık ve Fed'in piyasaların fiyatladığından daha fazla fazi artırabileceği beklentileri.

PETROL

Irak'ın planlanan üretim kesintilerinden muaf tutulması gerektiğini kaydederek, OPEC'in ham petrol piyasalarına istikrar getirmeyi amaçlayan planını bozma tehdidinde bulunmasının ardından petrol, yükselişini varil başına 50 dolar civarında durdurdu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 50 doların biraz üzerinde işlem görürken, aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 51,61 seviyesinde.

Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi, pazar günü başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin IŞİD militanları ile savaşmasından dolayı üretimin azaltılması kararından muaf tutulması gerektiğini söyledi. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı sekizinci hafta üst üste artarak şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ALTIN

Altın, ABD'de faizin artırılacağı beklentisi ile doların yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte gerilemeye devam ediyor. Spot altının ons fiyatı bin 264 liradan işlem görüyor.

Altın 2016 yılındaki kazancının bir bölümü, Fed'in bu yıl borçlanma maliyetlerini artıracağı beklentisi ile eridi. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Cuma günü yaptığı açıklamada, 2016 yılında bir ve gelecek yıl birkaç tane daha faiz artırımını desteklediğini belirtti.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, dolardaki güçlenmeye ek olarak, petrol fiyatlarının gerilediği bir ortamda bir haftanın en düşük seviyesi yakınında tutundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, önemli şirketlerin bu hafta açıklayacakları kâr rakamları öncesi yatırımcıların temkinli bir tutum takınmalarının etkisiyle fazla değişmedi.

Çin'in borsaya kote en büyük dört bankası ve Japonya'da Topix Endeksi'nde yer alan 350'nin üzerinde şirket bu hafta kâr açıklayacak.

Japonya'nın ihracatı eylül ayında da gerileyerek 12 ay üst üste düşüş gösterdi. İhracattaki bu gerileme süreci yendeki yükseliş ve zayıf küresel talepten kaynaklandı.

Yukarı

Business HT×