BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5841 % 0,17
EUR/TRY 34,6863 % 0,00
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5841
% 0,17
34,6863
% 0,00
1,0619
% -0,23
45,49
0,00
2.406,21
% 1,14
90,32
% 3,68
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finansbank'ın yeni sahipleri bankayı hangi alanlarda büyütecek?

Finansbank son beş yılda yavaş kaldığı kurumsal bankacılık alanında QNB ile hızlı büyümeyi planlıyor

Finansbank'ın yeni sahipleri bankayı hangi alanlarda büyütecek?
REUTERS 22 10 2016, 10:14

QNB Finansbank yeni sahibi sayesinde yurtdışında daha düşük maliyetle borçlanarak, son beş yılda daha yavaş büyüdüğü kurumsal bankacılık alanında hızlanmayı planlıyor.

Reuters'ın habeşrne göre banka hükümetin de büyük ölçekli altyapı projelerine ağırlık vermeyi hedeflediği bu dönemde proje finansmanı ve büyük şirketlere verdiği kredilerin payını üç yıl içinde yüzde 20'li seviyelerden yüzde 35'e çıkarmayı planlıyor.

Aktiflerine göre Türkiye'nin 8. büyük bankası olan Finansbank'ı yaklaşık 10 yıl önce satın alan Yunanistan merkezli NBG, geçen yıl bankayı Katar devletinin ana hissedar olduğu Qatar National Bank'a (QNB) sattı. Banka bugün itibariyle QNB Finansbank olarak faaliyet gösterecek.

Yeni kurumsal kimlik tanıtım toplantısında konuşan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, güçlü mali yapısı bulunan yeni ortak sayesinde bankanın yurtdışı piyasalardan daha ucuz maliyetle borçlanabileceğine dikkat çekerek, "Bundan sonra Finansbank, bu güçlü hissedar yapısıyla çok hızlı şekilde özellikle kurumsal bankacılıkta büyüyecektir" dedi.

Aras, kurumsal bankacılıkta özellikle proje ve büyük şirketlerin finansmanına ağırlık vereceklerini söylerken; Genel Müdür Temel Güzeloğlu, söz konusu segmentin toplam krediler içinde yüzde 20'ler civarında olan payının üç yılda yüzde 35'lere çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Güzeloğlu, "QNB olabildiğine hızlı büyümemizi, büyük kredi hacimleriyle altyapıdan üretim getiren tüm sahalara kadar ciddi yatırımların tamamının içinde olmamızı istiyor" dedi.

Hükümet kamu-özel sektör ortaklığı modeliyle otoyol, köprü, havalimanı gibi büyük ölçekli yatırımları teşvik ederken, bu yatırımlara finansman sağlanmasını teşvik eden önlemler alıyor.

Bunun yanı sıra her birinin en az birkaç yüz milyon dolar yatırım maliyeti bulunan 20'nin üzerinde hastane projesi yürütülüyor veya ihale sürecinde bulunuyor. İşletmeci şirketlerin bu projeler için yüksek montanlı kredi temin etmesi gerekiyor.

Kurumsal finansmanda rekabet gücünün temel olarak yurtdışından rakiplere kıyasla daha ucuz maliyetli kredi temin edilmesine bağlı olduğunu belirten Aras, QNB sayesinde Finansbank'ın NBG dönemine kıyasla daha ucuz maliyetli dış finansmana erişebileceğini ifade etti; ancak bankanın yurtdışı borçlanma planları konusunda fazla ayrıntı vermedi.

Aras, "Sendikasyon kredilerini çevireceğiz, ancak bu yıl için yeni bir eurobond ihraç planı bulunmuyor" dedi.

KURUMSALDA SAĞLANAN ÖLÇEK KOBİ VE BİREYSELE DE YARAYACAK

Kurumsal alanda hedeflenen büyümenin bankanın ölçeğini artırarak KOBİ'ler için; bireysel bankacılık alanında da QNB Finansbank'a rekabet avantajı yaratacağını belirten Güzeloğlu ise şöyle konuştu:

"QNB her alanda pazardan hızlı büyümemiz gerekiyor diyor. KOBİ bankacılığında buna devam ediyor olacağız. Bireysel bankacılık NBG ile çalıştığımız dönemde 2013'e kadar en yoğun odaklandığımız alandı. O alanda da pazar payımızı koruyacağız ya da artıracağız. Bunlar önümüzdeki dönemde Finansbank'ın nasıl bir büyüme stratejisi göstereceğinin ipuçları."

Bankanın büyümeye çalıştığı alanlar ekonomide bu yıl öngörülen yavaşlamayı hafifletmek için hükümet ve düzenleyici kurumların kredilerin artırılmasını sağlayacak önlemlerin alındığı alanları kapsıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tüketim harcamalarında öngörülen yavaşlamaya paralel olarak tüketici kredilerinde ve kredi kartlarında büyümeyi sınırlayan tedbirleri gevşetirken, bugün itibariyle TBMM'de kabul edilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu KOBİ'lerin bilançolarında bulunan varlıklar karşılığı kredi almalarını kolaylaştırıyor.

KURUMSALDA DESTEK ALACAK, BİREYSEL/KOBİ'DE DESTEK VERECEK

Düzenleyici kurumların Finansbank'ı satın almasına bu yıl Nisan ayında izin verdiği QNB, Ortadoğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere 30'a yakın ülkede faaliyet gösteriyor.

QNB'nin 90 milyona yakın nüfuslu Mısır ve 250 milyona yakın nüfuslu Endonezya gibi pazarlarda KOBİ ve bireysel bankacılık alanında büyümeye çalıştığına dikkat çeken Güzeloğlu, "Buralarda QNB'nin KOBİ varlığı çok küçük. Finansbank'taki arkadaşların buralara gittiğini göreceğiz. Bankacılıkta know-how ihraç ediyoruz" dedi.

İki yönetici Finansbank'ın QNB'ye bireysel, KOBİ bankacılığının yanı sıra Enpara gibi dijital alanda elde ettiği birikimi aktaracağını ifade etti.

Bankacılık düzenlemelerinin küresel bazda sıkılaşması nedeniyle marjların daraldığını dikkat çeken Güzeloğlu, buna düşük maliyetli olan dijital bankacılığın faaliyetlerdeki payını artırarak karşılık vermeleri gerektiğini belirterek, "Daha verimli çalışmak önümüzdeki dönemde Türkiye'deki tüm bankaların stratejilerinin önemli bir ayağı olmak zorunda. Sermaye getirisini artıracak şekilde ilerlemek lazım. Bunların devamını göreceğiz" dedi.

Güzeloğlu, Finansbank'ın şubesiz dijital bankacılık birimi Enpara'nın küçük ölçekli şirketlere açılmasında hedeflerinin ilerisinde gittiklerini belirterek, "Zaman içerisinde Enpara'nın ürün yelpazesiyle bütün bankacılık sistemini kapladığını göreceğiz" dedi.

Yarısı Katar devletine ait olan QNB'nin Haziran sonu itibariyle 190 milyar dolar aktif büyüklüğü bulunuyor. İlk yarıda 1.7 milyar dolar kâr eden bankanın kredileri 136 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

QNB, Finansbank'ın sermayesinin yüzde 99.81'ni temsil eden payları 2.75 milyar euro bedelle National Bank of Greece geçen yıl Aralık ayında satın almıştı. (Haberi yazan Can Sezer; Redaksiyon Ceyda Çağlayan)

Yukarı

Business HT×