BIST 100 9.472,15 % -0,55
USD/TRY 32,5999 % 0,22
EUR/TRY 34,7874 % 0,29
Piyasalar
9.472,15
% -0,55
32,5998
% 0,22
34,7876
% 0,29
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.388,83
% 0,41
88,00
% 1,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesi bilinmesi gereken 4 şey

Yılın bitimine üç aydan az bir süre kala ABD Başkanlık seçimlerinin ve Fed belirsizliğinin olduğu bir ortamda Avrupa Merkez Bankası'nın kararı kritik öneme sahip

Avrupa Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesi bilinmesi gereken 4 şey
BUSINESSHT 20 10 2016, 10:34

Parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmanın (tapering) planlandığı yönünde çıkan haberlerin ardından Avrupa Merkez Bankası, ilk para politikası toplantısını bugün TSİ 14:45'te yapacak.

19 üyeli Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan banka, uzun süredir bölgede çok düşük enflasyonla mücadele ediyor. Piyasalarda "Süper Mario" olarak adlandırılan AMB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

1. EYLÜL TOPLANTISINDA NE KARAR ALINDI?

Avrupa Merkez Bankası eylül toplantısında beklendiği gibi faizlere dokunmadı. Politika faizini yüzde 0 seviyesinde, mevduat faizini yüzde -0,4 seviyesinde, marjinal fonlama faizini ise yüzde 0,25'te tuttu.

Draghi toplantı sonrası yaptığı açıklamada faizlerin uzun bir süre daha mevcut ya da daha düşük seviyelerde devam etmesini beklediklerini söyleyerek enflasyonun gidişatı hedeflerle uyumlu hâle gelinceye kadar parasal gevşeme programına devam edileceğini söyledi.

Enflasyonun kademeli olarak yükseleceğini ifade eden AMB Başkanı, 2016 büyüme tahmini yüzde 1,7'den 1,6'ya çekmiş, enflasyon tahminini de  yüzde 0,2'de tutmuştu.

2. TAHVİL ALIM PROGRAMI DEVAM EDECEK Mİ?

Eylül toplantısı sonrası bankadan yapılan açıklamada, varlık alım programının 80 milyar euro seviyesinde tutulduğu ve  programın gerekirse Mart 2017 sonrasında da sürdürülebileceği ifade edilmişti. 

Bloomberg'ün ekim ayı başında yayınladığı haberine göre Avrupa Merkez Bankası,  önümüzdeki dönemde aylık 80 milyar euro büyüklüğündeki varlık alımlarını sona erdirmeden önce alım miktarında kademeli azaltmaya gidecek. Habere göre, banka bunu aylık 10 milyar euroluk (11.2 milyar dolar) dilimler şeklinde yapabilir. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin önemli çoğunluğu aralıkta Avrupa Merkez Bankası’nın Mart 2017’de sona erecek tahvil alım programını uzatmasını ve varlık alım miktarını azaltmaya 2017 yılının ikinci yarısından önce başlamayacağını tahmin ediyor.

AMB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar euroya yükseltirken, programın süresini de Eylül 2016'dan Mart 2017'ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.

3. EKİM TOPLANTISINDAN BEKLENTİLER NEDİR?

AK Yatırım'dan sabah paylaşılan bilgi notuna göre deflasyonist baskıyı yenemeyen ve negatif faiz politikası ile uzun süredir içinde bulundukları girdaptan çıkmaya çalışan AMB için yol haritası bu hafta biraz daha belirginleşecek.

80 milyar euroluk tahvil alım programı hacminin düşürüleceği beklentisinin giderek arttığının ifade edildiği açıklamaya göre AMB, euro/dolar paritesinin 1,10 altına gerilemesini avantaj olarak kullanıp bu hafta “tapering” sürecine başlayabilir. Ancak daha olası bir senaryoda, sürece kademeli başlamak adına basın açıklamasında “tapering” başlangıcına dair işaretler verilebilir. 

BNP Baripas ekonomistlerine göre ise Draghi'nin tapering tartışmalarına çekilmekten kaçınacak ve mevcut durumla devam edeceğini açıklayabilir.

Faizler konusunda ise AMB'nin bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde görüşler hâkim.

4. TÜRK LİRASI NASIL ETKİLENİR?

Avrupa Merkez Bankası'nın parasal gevşemeyi sürdürüldüğü bir mevcut durum doların güçlenmesi için zemin yaratıyor. Bu da Türk Lirası da dâhil diğer tüm gelişen para birimlerini etkiliyor.

Banka'nın yüzde 2 enflasyon hedefi için en az iki yıl öngörülüyor ancak AMB'den bazı yetkililere göre bu hedefe ulaşmak için kullanılan politikanın devam etmesi giderek zorlaşıyor. AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, eylül ayında katıldığı bir toplantıda "Hepimiz, yürürlüğe koyduğumuz genişlemeci para politikası sayesinde ekonominin çok daha hızlı tepki vereceğini ummuştuk. Hiçbirimizin beklemediği, kadar uzun sürdü" ifadelerini kullanmıştı. 

Ancak Türk Lirası'nda baskı oluşturan tek etken bu süreç değil. Fed'in aralıkta faiz artıracağı beklentilerinin artması dolardaki güçlenmeyi desteklerken, Musul Operasyonu'nun yarattığı tedirginlik ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı da Türk Lirası'na yön verecek etkenlerden.

AK Yatırım raporuna göre dolar/TL paritesi, bir süre daha  3,03-3,07 bandında devam edebilir.

Yukarı

Business HT×