BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canikli: Referandum için Nisan-Mayıs uygun tarihler

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlık referandumu için Nisan-Mayıs aylarının uygun tarihler olarak değerlendirilebileceğini söyledi

Canikli: Başkanlık düzenlemeleri Ocak'ta Meclis'e gelir
BUSINESSHT 20 10 2016, 10:22

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığı da içeren düzenlemelerin Ocak ayında Meclis'e geleceğini söyledi.

BloombergHT yayınında gündemi değerlendiren Canikli kış şartlarının geçmesinin referandum için daha uygun olacağını, Nisan ve Mayıs aylarının bu bakımdan uygun olduğunu belirtti. 

Anayasaya aykırı şekilde başkanlık sistemi uygulamasının söz konusu olmadığını söyleyen Canikli metnin en azından MHP'nin gözetiminden geçeceğini söyledi.

Canikli gündemlerinde erken seçim olmadığını da ekledi. 

Canikli şu açıklamaları yaptı:

"Aralık ayı sonu, ocak ayı içerisinde anayasa teklifinin gelebileceği söylenebilir. MHP destek olacağız dediyse, kesinlikle olur. Fire olmaz demek olmaz ancak bizden fire olmaz. 330'u rahatlıkla aşabilecek çoğunluk aşılabilir. MHP ve AK Parti tarafından 330 altına düşecek tehlike beklemiyoruz. Nisan, mayıs referandum için uygun tarihler olarak görülebilir.

CHP'nin MHP'ye yönelik eleştirilerine MHP mantıklı cevaplar veriyor, bizim destekte veya müdahalede bulunmamız gerekmiyor. Sayın Bahçeli'nin özelliği var; düğümün, kilidin açılmasında, tartışmaların yaşandığı olaylarda MHP ve Sayın Bahçeli'nin sağduyulu yaklaşımı ortaya koyma özelliği var.

Fiili bir durum var, Sayın Cumhurbaşkanımızın kullandığı yetkiler anayasa ile kayıt altına alınmış vaziyette. Cumhurbaşkanımız halk tarafından seçilmiş, yetkiler anayasa tarafından verilmiştir. Bilinen o klasik tanıma uymuyor. Devekuşu gibi ne deve, ne kuş. Sayın Bahçeli bunun netleşmesini istiyor. Başkanlık sistemi defakto olarak uygulanıyor değil. Çatışma potansiyeli taşıyan bir sistemdir. Şu an bir uyum söz konusu ama ileride bu böyle olmayabilir. Farklı siyasi çizgilerden gelenler tarafından bu yetkilerin paylaşılması sistemin kilitlenmesi noktasına gelebilir.

MHP İLE GÖRÜŞME GÜNDEMDE

Meclis'teki görüşmeleri daha hızlı değişikliği yapabilmek için yarı başkanlık veya başkanlık sistemi için 15-20 maddede değişiklik yapılması gerekiyor. Partili cumhurbaşkanı için 3-4 maddelik tadilat yeterliydi. MHP'den destek olabilecek sinyaller gelmişti. Tıkanma potansiyeli taşıyan bu modelden, riskleri kaldırabilmek için bazı düzenlemeler yapmıştır. Bu metin MHP ile birlikte, MHP'nin gözetiminden geçecek. MHP Meclis'e gelmeden o metni görecek ve 'Tamam referandum için destek vereceğim' diyecek. Bunun içinde bir görüşme olacak. Bu görüşmelerden sonra metin, içerik ortaya çıkar ve uzlaşılan metni Meclis'e getirebiliriz.

ERKEN SEÇİM

Erken seçim gündemimizde yok. Eğer bu sistem değişikliği millet tarafından onaylanırsa ne zaman geçileceği de belirlenmesi gerekiyor. İki yöntem olabilir. Geçişin intibakı da nasıl yapılacağı kararlaştırılacak. Referandumdan sonra yeni sistemi uygulamak için seçimlerin yapılması mümkün, ya da cumhurbaşkanımızın seçim süresine kadar geçici maddelerle görevine devam edebilir.

YENİ KHK NE ZAMAN GELECEK?

Yeni KHK'lar gelecek. Çok taze bir KHK daha hazırlıyoruz. İstihbarat ile düzenlemeler masada, bir noktaya geldik. Bu KHK'ya yetişip yetişmeyeceğini bilmiyoruz. Düzenleme bu KHK'ya yetişir mi bilmiyoruz. Yeni KHK ile göreve iade edilenler olacak.

YABANCI YATIRIMCILARLA YENİ TOPLANTI

Canikli yabancı yatırımcılarla yapılacak 9. Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılacak dünyaca ünlü katılımcıların da ismini verdi.

Toplantıya toplam istihdamı 1,5 milyon olan şirket ve kurumlardan 23 kişi katılacak.

Toplantıya katılacaklar arasında öne çıkan isimler şunlar: 

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyrill Muller

Alstom CEO'su Henri Poupart-Lafarge

Alzahid Group Holding CEO'su Abdulrahman Alzahid

APM Terminals Kıdemli Başkan Yardımcısı Teimen Meester

Bank of China Kıdemli Başkan Yardımcısı Ouiang Liu

Bombardier Başkanı Laurent Troger

BP Boru Hatları CEO'su Tufan Erginbilgiç

Burgan Bank CEO'su Eduardo Eguren

Gemalto Kıdemli Başkan Yardımcısı Tommi Nordberg

Khanazah Nasional Berhad İcra Direktörü Dato'Noorazman Abd Aziz

Microsoft Bölge Başkanı Ali Faramawy

Mumlakat CEO'su Mahmood Hashim Al Kooheji

Nesma Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Al-Turki

Katar First Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdulla Fahad Ghorab Al Marri

Renault Başkan Yardımcısı Denis Le Vot

Sberbank CEO'su Herman Gref

Sojitz Avrupa CEO'su Shigeya Kusano

United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hess

ZTE Corporation CEO'su Zhang Renjun

ENFLASYON SEPETİ DEĞİŞECEK Mİ?

Mal gruplarının ağırlıkları ülkelerin gelir seviyeleriyle yakından alakalıdır. Gelir arttıkça temel gıda maddelerinin de önemi ve harcama da azalır. Bu bilimsel gerçektir. Gelirimiz son 10 yılda 3 kat artmış. Mal sepetinde bir değişiklik yapalım konusu farklı bir konu. Enflasyonu düşük göstermek için oynama yapıyorlar gibi bir algı yaratabilir. Bu hassasiyet nedeniyle, bir ağırlık oran değişikliğine gitmek doğru olmayabilir. Yanlış değerlendirmelere yol açabilir. 

Yukarı

Business HT×