BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5594 % 0,12
EUR/TRY 34,8950 % 0,73
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5594
% 0,12
34,8950
% 0,73
1,0708
% 0,50
45,35
-0,09
2.320,35
% -0,30
87,25
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'in pas geçme ihtimali lirayı uçurdu

Türk lirası günün en çok yükseleni oldu

Merkez'in pas geçme ihtimali lirayı uçurdu
BUSINESSHT 19 10 2016, 13:39

Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut'un ihtiyaç duyulması durumunda Merkez Bankası'nın bu ayı pas geçebileceğine dair açıklamalarının ardından Türk lirası tüm dünyada en çok yükselen para birimi oldu.

Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir... Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar" diyen Bulut, "Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları" şeklinde konuştu.

Bulut'un açıklamalarının ardından Türk lirası dolar karşısında yüzde 0,9 yükselerek 3,0960'lı seviyelerden 3,07'nin altına kadar indi.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de Cuma günü dolar/TL için 3 seviyesinin bekledikleri ve stabilite kazanmasını istedikleri bir seviye olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarını otomatiğe bağlamış olmadığını söylemişti.

 

PAS GEÇMESİ TRADE FIRSATI OLABİLİR

Aslında şu anda piyasa beklentileri faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim gelmesi yönünde. BloombergHT anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu gecelik borç verme faizinin yüzde 8,25'ten 8'e indirileceği tahmininde bulunuyor. Ancak özellikle bugün gelen açıklamayla pas geçme beklenitleri güçlenmiş görünüyor.  

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise bugün yayımladığı notunda, “Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık indirim yapması ise genel olarak piyasada beklendiği için kısa vadede Merkez Bankası’nın yarın beklemede kalması lira ve lira cinsi varlıkları olumlu etkileyebilir. Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde indirim yapsa da sadeleştirmenin sonuna geldiğini ima edecek açıklamaları da piyasada lira ve lira cinsi varlıklar için çok olumsuz algılanmayabilir” dedi.

Merkez Bankası’nın kurda daha fazla zayıflığa neden olmamak için bu ay faiz indirmeyebileceğini düşündüklerini belirten Aksoy, Yiğit Bulut’un açıklamalarının da bu görüşü desteklediğni belirtti.

Aksoy, “Son açıklamaların yarınki toplantıya dair iyi bir kısa vadeli trade fırsatı verdiği görüşündeyiz. Her ne kadar kurumlarda döviz işlemi yapanlar tahmin paylaşan ekonomistler olmasa da yarınki toplantıdan genel olarak 25 baz puan indirim beklendiği gerçeği değişmiyor” dedi.

Aksoy, lira için tek riskin Merkez Bankası’nın yarınki toplantıda 25 baz puanlık olası bir faiz indirimi olmadığının farkında olduklarının da altını çizdi. 

3 SENARYO

Merkez'in indirim ihtimalinin zayıfladığını söyleyen Nomura analistleri de Merkez'in kararının doları lira karşısında 3 seviyesine düşürebileceğini, ya da 3,25'e çıkarabileceğini söyledi. 

Nomura analistleri Merkez'in kararıyla ilgili üç senaryo paylaştı. 

Merkez Bankası faizleri değiştirmezse: "Merkez Bankası'nın liradaki zayıflığı umursadığını görmek piyasayı rahatlatır ve kur 3,02-3,03 seviyelerine doğru iner."

Merkez Bankası alt ve üst bantta 25'er baz puan indirim yapar, ancak metinde gevşeme döngüsünün sona ereceği mesajı verirse: "Bu senaryoda TL'nin güçlenişi daha kalıcı olur. Kur 3,00'lara doğru ilerler."

Merkez Bankası indirime gider ve sadeleşmenin sona ereceği mesajı vermezse: Liranın düşüşü devam eder ve kurda bir sonraki hedef 3,25 olur." 

TAHVİL VE BORSA İÇİN DE OLUMLU OLUR

Aksoy’a göre Merkez pas geçse dahi, “İki gündür hafif gevşeyen Fed faiz artışı fiyatlamasının küresel piyasalarda tersine dönme ihtimali, Musul konusunda Türkiye’nin olası bir kara harekatı, referandum/erken seçim ihtimali gündemde kaldıkça liranın olumlu etkilenebileceğini düşünmek zaten zor görünüyor”; ancak kısa soluklu bir pozitif ayrışma beklenebilir.

Merkez Bankası faiz indirmememesi sadece lira değili tahvil ve hissede de olumlu bir hava estirebilir. “Beklemede kalmanın lirada sağlayacağı güven 10-yıllık tahvil faizlerinin düşmesini sağlayacaktır” diyen stratejist artacak güvenin hisse senedi piyasasını da olumlu etkileyebileceğini belirtti.

Merkez Bankası’nın 22 Eylül’deki son kararı sonrasına göre lira, dolar karşısında yüzde 5,1, döviz kuru sepeti karşısında yüzde 3,8 değer kaybetmiş durumda.

Aksoy notunda, “Orta vadede para politikası tarafında lira için asıl önemli konunun Merkez Bankası’nın liraya destek olmak, dolayısıyla enflasyonda olası yükselişleri engellemek için gerektiğinde faiz artışı yapıp yapamayacağı konusu” olduğuna dikkat çekti.

TCMB'nin politika sadeleştirmesine bir ay  ara verebileceğini düşünen JPMorgan ise, buna rağmen yarın üst bantta 25 baz puanlık indirim yapmasının da sürpriz olmayacağını ifade etti. 

Yukarı

Business HT×