BIST 100 9.681,68 % 0,38
USD/TRY 32,5174 % -0,11
EUR/TRY 34,8027 % -0,17
Piyasalar
9.681,68
% 0,38
32,5170
% -0,12
34,8075
% -0,16
1,0694
% -0,07
45,35
0,00
2.320,31
% -0,07
88,20
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bilançolar açıklanmadan önce bu tahminleri gözden kaçırmayın

Banka ve banka dışı şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarına ilişkin tahminler...

Bilançolar açıklanmadan önce bu tahminleri gözden kaçırmayın
BUSINESSHT 18 10 2016, 09:31

Üçüncü çeyreğe ilişkin bilanço açıklanma dönemine girilirken, aracı kurumlar da şirketlere ilişkin tahminlerini yayınlıyor.

Genel olarak bakıldığında bankacılık sektörünün bir önceki çeyreğe göre daha zayıf bir performans göstermesi beklenirken, bankacılık dışı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin FAVÖK'lerinin de enflasyonun altında kalacağına ilişkin beklentiler öne çıkıyor. 

İş Yatırım bugün paylaştığı notunda bankacılık sektörünün hem kar büyümesi hem de karlılık iyileşmesi anlamında güçlü bir yıl yaşadığını ancak bu yılın ikinci çeyreğinde bankaların Visa pay satışları ile bir kereye mahsus gelirler elde ettiği de dikkate alındığında bankaların üçüncü çeyrek net kar performansının bir önceki çeyreğe göre gerileyeceğini belirtti.

Kurumun değerlendirmesine göre üçüncü çeyrekte bankaların net faiz marjları ve esas bankacılık gelirleri fonlama maliyetindeki gevşeme ve güçlü enflasyona dayalı tahvil getirileri ile iyileşme kaydederken Visa pay satış gelirleri hariç tutulduğunda Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve TSKB’nin çeyrek bazında net kar artışı açıklaması bekleniyor.

Deniz Yatırım bankacılık analisti Sadrettin Bağcı da takip listesinde yer alan bankaların karının üçüncü çeyrekte yıllık olarak artış göstereceğini, çeyreklik olarak ise düşüş kaydedileceğini belirtti.

Bağcı'nın notunda yer alan bilgilere göre Deniz Yatırım, bankaların karının yıllık olarak yüzde 94 artacağını, ancak çeyrekli bazda karda yüzde 15'lik bir gerileme bekliyor.   

Yapı Kredi Yatırım ise üçüncü çeyreğe ilişkin değerlendirmesinde, bankaların bir önceki çeyreklerdeki kar trendinin, operasyon giderlerinin gevşemesi, ılımlı ücret gelirleri ve net faiz marjının beklentilerin üzerinde gelmesi ile üçüncü çeyrekte de devam etmesini beklediğini açıkladı. 

"BANKA DIŞI ŞİRKETLERDE FAVÖK ENFLASYONUN ALTINDA KALACAK"

Banka dışı şirketler üzerinde ise Türk Lirası'nın dolar karşısındaki düşüşü etkili olacak.

İş Yatırım, takip listesindeki banka dışı şirketlere bakıldığında birkaç istisna hariç çoğu sektörde üçüncü çeyrekte FAVÖK artışının enflasyonun altında kalacağını tahmin etti.

Bununla birlikte üçüncü çeyrekte TL’de dolara karşı değer kaybının (%4) 3Ç15’in (%13) altında gerçekleşmesi döviz borcu olan şirketlerin net kar büyümelerini destekleyecek öngörüsünü dile getiren kurum, düşük hammadde fiyatları ve yükselen çelik fiyatları arasındaki makastan faydalanan ve ürünlerini dolar bazında fiyatlayan çelik sektörünün yıllık FAVÖK ve net kar artışında üst sırada yer alacağını belirtti.

Turizm sektöründeki daralmanın olumsuz etkilediği havacılık sektörü üçüncü çeyrekte de karlılığı yıllık bazda en fazla daralan sektör olabilir.

Yapı Kredi Yatırım da banka dışı sektörler için olumsuz öngörülerde bulundu. Kurumun yaptığı değerlendirmeye göre üçüncü çeyrekte banka dışı şirketlerin FAVÖK'lerinde yıllık olarak yüzde 9'luk daralma gerçekleşecek. 

Yukarı

Business HT×