BIST 100 8.997,29 % 2,16
USD/TRY 32,3294 % 0,12
EUR/TRY 35,0788 % 0,02
Piyasalar
8.997,29
% 2,16
32,3294
% 0,12
35,0788
% 0,02
1,0790
% -0,35
47,62
-0,31
2.210,77
% 0,73
87,00
% 1,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar yine rekor kırdı: 3,1140

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardan önemli gelişmeler

Gelişenlerdeki yükseliş partisinden tek dışlanan para birimi TL oldu
18 10 2016, 07:28

Dolar/TL 3,1140 ile tarihi rekorunu yeniledi. 

Gelişen piyasa para birimleri dolardaki gerilemeye bağlı olarak yükselirken, Türk varlıklarında yurt içi riskler ve belirsizlikler etkili oluyor.

Artan jeopolitik riskler, Avrupa Merkez Bankası ile TCMB'nin faiz toplantıları ve Çin'de büyüme verileri başta olmak üzere piyasaların veri gündeminin oldukça yoğun olduğu bir haftaya piyasalar ABD'den gelen veriler ve Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın açıklamalarıyla başladı.

Dün açıklanan veriler ABD ekonomisi ve Fed'in faiz artırımına dair karışık bir tablo sunmuştu: New York bölgesi imalat sanayi verisi beklenmedik bir şekilde daralırken, sanayi üretiminin son dört ay da üçüncü kez artış gösterdi. Verilerin ardından dolar yedi ayın zirvesinden düşüşe geçti.

Ancak Fed artırım ihtimalinin hala güçlü fiyatlandığını söylemek mümkün. Traderlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 66 görüyor. Bu olasılık geçen ayın sonunda yüzde 59 seviyesindeydi.

Fischer'ın düşük faiz oranlarının ekonomik resesyona neden olabileceğine dair açıklamaları da fiyatlamalarda etkili oluyor.

TÜRK LİRASI

Bugün gelişmekte olan ülkeler arasında tek düşen para birimi Türk lirası oldu.

Dün 3,11'in üzerini gören Türk lirası dolar karşısında bugüne 3,0920 seviyelerinden başladı. İlerleyen saatlerde 3,09'un altına kadar gevşeyen kur, başkanlık sistemi ve referandum ile Musul operasyonuna yönelik açıklamaların etkisiyle yönünü tekrar yukarı çevirdi. ABD'de enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ise dolar/TL 3,1140 seviyesine kadar çıkarak tarihi rekorunu yeniledi.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 1,17 yükselişle 78 bin 340 puandan tamamladı.

Başbakan Binali Yıldırım, mevcut durumu (fiili başkanlık) Anayasa'ya uygun hale getirmek gerektiğini, AKP olarak bununla ilgili tekliflerini TBMM'ye sunacaklarını söyleyerek, "Meclis bu sorunu (başkanlık konusu) ya kendisi Meclis'te çözecek ya da çözümü için millete havale edecek" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün yaptığı açıklamada önce AKP'nin TBMM'ye nasıl bir teklif metni ile geleceğini görmeleri gerektiğini, başkanlık sistemini isteyenlerin bir fiili durum yarattığını ve bu şekliyle devam ederse Türkiye'yi bir kriz ve kaos ortamına sürükleyebilecek olan bu fiili durumu aşmak gerektiğini söylemişti.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Musul konusunda bir taraftan diplomatik görüşmeler yapıldığını, bir taraftan da araziye yönelik hazırlıkların devam ettiğini belirtti.

NEDEN TL AYRIŞIYOR?

Societe Generale gelişen piyasa stratejisti Roxana Hulea, TL'nin gittikçe gözden düştüğü için ralliye katılmadığını, özellikle Moody's indiriminden sonra Türkiye'de yabancı pozisyonun azaldığını söyledi.

Bunun siyasi riskler, Merkez Bankası üzerindeki baskı, OHAL'in uzatılması ve zayıflayan büyüme gibi sebepleri olduğun söyleyen stratejist, yine de "yabancı pozisyonunn az olması ve satış dalgalarında yerlilerin devam eden TL alım talebinin, risk iştahının arttığı dönemlerde rakiplerinden daha iyi performans gösterme imkanı tanıyabilir" dedi. 

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TL'deki değer kaybında birden fazla unsurun etkili olduğunu belirterek, "Artan piyasa baskısının ana sebebi doların global bazda güçlenme eğiliminde olması. Buna neden olan etmen de Fed'in faiz artırımı ihtimalini işaret eden opsiyon fiyatlamaları. ABD'de bu hafta TÜFE verileri açıklanacak, aylık enflasyon artışları yaşanırsa faiz artırım argümanları kuvvetlenecektir" dedi.

İç faktörlerde de Musul operasyonu jeopolitik endişelerin artmasına neden olurken, TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri de TL'nin dayanma gücünü azalttığını söyleyen Erkan, "Dolar/TL'de 3.10 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 3.10–3.17 bandı gündeme gelebilir" dedi.

ALTIN

ABD'den gelen veriler altında dün başlayan yükselişin bugün de devam etmesini sağladı.

Dün yüzde 0,4 yükselen spot altın bugüne yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1.258 dolar seviyelerinden başladı.

Altın, bu yıl başından bu yana İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı (Brexit) ve Fed'in faiz artırımı konusunda beklenenden yavaş davranmasının etkisiyle yüzde 19 değer kazandı.

PETROL

Petrol, ABD stok verisi öncesi varil başına 50 dolar civarında dalgalandı.

Brent petrol yüzde 0,6 yükselişle 51,80 dolar civarında seyrederken, ham petrol 50,20 dolar seviyelerinde.

Öte yandan veri öncesi ham petrolün 50 günlük hareketli ortalaması 100 günlük ortalamasının üzerine çıkmış durumda. Confluence Investment Management LLC'ye göre bu fiyatların daha da yükselebileceğini işaret ediyor.

Petrol fiyatları bir süredir OPEC'ten gelen mesajlarla yön buluyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerini Kasım ayındaki toplantıda arzı kısma konusunda varılan anlaşmayı uygulayıp uygulayamayacaklarına ilişkin belirsizlikten dolayı fiyatlar bir inip bir çıkıyor. OPEC'in oluşturacağı bir komite, bu ay bir araya gelerek, üye ülkeerin ne kadar petrol üreteceği konusundaki anlaşmazlıkları çözmeye çalışacak.

ASYA PİYASALARI

Asya da ABD verilerini fiyatlamaya çalışıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 103.88 seviyesinde seyretmesi ile birlikte yüzde 0,1 kaybetti.

Yukarı

Business HT×